חברות פרטיות ועורכי דין לא מעטים מרוויחים הרבה מאוד כסף על חשבונם של אלו שזכאים לקצבה מהביטוח הלאומי. לפי החוק שהעביר ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), לעורך דין מותר לגבות עד 16.75% מהקצבה החודשית של הזכאי לו סייע, ולחברה למיצוי זכויות מותר לגבות עד 12.25% מהקצבה – וגם זאת רק תחת תנאים מסוימים, כאשר בחלק מהקצבאות הסף נמוך אף יותר. נתוני הביטוח הלאומי מראים שמבין 94,442 מקבלי קצבת נכות כללית, 13% היו מיוצגים כשהגיעו לוועדות השונות בשנה שעברה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

ההנחה היא שהסתייעות בגורם חיצוני מסייעת להתמודדות בסבך הביורוקרטיה הבלתי נגמרת – אבל בפועל, זו לא המציאות: קצבה ממוצעת של אדם שזכה לייצוג עומדת על 3,087 שקלים, ואילו זו של אדם שלא זכה לייצוג עומדת על 3,066 – הבדל של 21 שקלים בלבד.

אצל נכים במצב קשה יותר, למשל אנשים הסובלים מ-100% נכות, הפער משמעותי מעט יותר: 3,550 שקלים למי שמיוצג לעומת 3,314 למי שאינו – פער של 236 שקלים בחודש, שהוא אינו פער זניח אולם גם סכום שקטן מזה שמקבלים לוקחי העמלות. 

רוזנטל. יוזם החוק (צילום: חדשות)
רוזנטל. יוזם החוק | צילום: חדשות

"הנתונים מוכיחים שוב, ובאופן חד-משמעית עד כמה נכון וצודק הוא חוק הגבלת שכר הטרחה וכמה שקריים הם טיעוניהם של בעלי האינטרס שממשיכים לנסות ולהטעות את הציבור", מדגיש חבר הכסת רוזנטל. "חשוב לזכור: כל מה שעושות חברות מימוש הזכויות והמתווכים למיניהם הוא לגזור קופון שמן מקצבתם של נכים, קצבה המיועדת לתרופות ולחיים בכבוד. מי שבוחר לפנות למתווך כזה, לא בלבד שכנראה לא יגדיל את קצבתו, הוא צפוי להקטינה להפסיד מאות שקלים בחודש כשכר טרחה מיותר למאכער".