שביתה במערכת החינוך (צילום: Nati Shohat, פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: Nati Shohat, פלאש 90, חדשות

בית הדין לעבודה בתל אביב מנע אמש (שלישי) את שביתת הסתדרות המורים בגנים ובבתי הספר היסודיים. השופטת אפרת לקסר, נשיאת בית הדין האזורי לעבודה, המליצה לצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן ולדון באי ההסכמות ביניהם. בהפסקה בדיונים אף כינתה את השביתה המתוכננת "צעד פזיז".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"השביתה מחר הייתה נקיטת צעד ארגוני מהיר מדי, וזאת בלשון המעטה", אמרה הנשיאה לקסר בדיון. "לא צריך מחר לשבות. סוגיית ימי המחלה נעשתה במשך 30 שנה בצורה מסוימת, והצעת ההסתדרות לשינוי שיטת החישוב הועלתה רק לפני ארבעה ימים".

יו"ר הסתדרות המורים יפה בן-דוד מסרה כי "הסתדרות המורים מכבדת את החלטת בית הדין לפיה יתקיים משא ומתן אינטנסיבי בתקופה הקרובה בחסותו של בית הדין ואנו תקווה כי במסגרתו יימצא הפיתרון לפגיעה הקשה בציבור עובדי ההוראה. מטרתנו היא להפסיק מיידית את עושק ימי המחלה ואת הפגיעה בעובדי ההוראה. אני סומכת על בית הדין שיידע לחייב את משרדי הממשלה שלא לגרור רגליים ולא לפגוע בזכויות עובדי הוראה".

 המניע להשבתה: "עושק ימי המחלה"

ההסתדרות ביקשה להשבית את הגנים ובתי הספר היסודיים בשל מה שכינו "עושק ימי המחלה".  על פי הודעת ההסתדרות, משרד החינוך מנכה מיתרת המחלה הצבורה של עובדי ההוראה 1.4 ימים עבור יום מחלה אחד. התנהלות זו התגלתה רק לאחרונה, כשהמשרד החל לפרט על פי חוק בתלושי השכר את מספר ימי המחלה שנצברו ומספר ימי המחלה שחויבו. מבדיקה שערכה הסתדרות המורים עלה כי משרד החינוך מחייב את עובדי הוראה בחלק היחסי של ימי המנוחה השבועית, ללא קשר לימי ההיעדרות בפועל.

"הסתדרות המורים פנתה והעלתה את הבעיה בפני משרד החינוך, לאורך זמן ממושך", נכתב בהודעת הארגון. "משרד החינוך מצדו גורר רגליים ולא מספק מענה ברור לבעיה ידועה זו. לדוגמה, עובד הוראה שנעדר מיום אחד בשל מחלה, מחויב ב-1.4 ימי מחלה ועובד שנעדר שלושה ימים מחויב ב-4.2 ימי מחלה".

"לא נסכים לשערורייה שבה מורה או גננת חולים יום אחד ומחויבים על יום וחצי", אמרה מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד. "אני לא מכירה עובד אחד במשק שהיה מסכים לעבוד במצב כזה. אני פשוט מתביישת בגרירת הרגליים של משרד החינוך. לכולם ברור שהמצב הקיים אינו תקין. אותם פקידים שיושבים איתנו בפגישות היו מתנהגים אחרת לגמרי לו היה מדובר בימי המחלה שלהם. אנחנו לא דורשים יותר, אנו עומדים על הזכויות שמגיעות לנו בדומה לכל עובד אחר".

עוד הוסיפה בן דוד כי המשכורת של עובדי ועובדות ההוראה אינה משחק. "הגיע הזמן שיפסיקו לערבב אותנו בנוסחאות שהם עצמם לא מבינים. כיצד יום מחלה או היעדרות של עובד ועובדת הוראה שווה ל- 1.4 ימי מחלה? לא נסכים לכך בשום אופן. יום היעדרות אחד שווה ליום היעדרות אחד. מדובר בכספים שנלקחו ונלקחים מדי יום מעובדי ההוראה. מציאות 'החישובים המוטעים' חייבת להיפסק לאלתר".