לומדים בכיתה (ארכיון) (צילום: מנשה לוי, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: מנשה לוי, חדשות

ישראל – המדינה עם הכי הרבה תלמידים מתקשים במדינות ה-OECD: נתונים לא מעודדים שמתפרסמים היום (שלישי) ממבחני פיזה הבינלאומיים, מצביעים על כך שהישגיהם של תלמידי ישראל נשארו כפי שהיו במבחן האחרון בשנת 2012.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

לאורך השנים, החל משנת 2006, בישראל חלה עלייה בהישגי התלמידים. העלייה הזו נעצרה במידה מסוימת במחזור האחרון. מתוצאות המבחנים עולה כי הישגי תלמידי ישראל נמוכים מהממוצע של ה-OECD.

אלה תוצאות המבחנים של תלמידי ישראל בתחומי השונים שנבדקו:

• באוריינות מדעים הציון הממוצע של ישראל הוא 467 נקודות לעומת 493 נקודות בממוצע ה-OECD. ישראל מדורגת במקום ה-40 מבין 70 המדינות והישויות הכלכליות שהשתתפו במחקר.

• באוריינות קריאה הציון הממוצע של ישראל הוא 479 נקודות לעומת 493 נקודות בממוצע ה-OECD. ישראל מדורגת במקום ה-37 מבין 70 המדינות והישויות הכלכליות שהשתתפו במחקר.

• באוריינות מתמטית הציון הממוצע של ישראל הוא 470 נקודות לעומת 490 נקודות בממוצע ה-OECD. ישראל מדורגת במקום ה-39 מבין 70 המדינות והישויות הכלכליות שהשתתפו במחקר.

ממוצע תחומי אוריינות דוח פריז
צילום:

נתון בולט נוסף ביחס לישראל הוא מדד הפיזור, שבדק את פערי הציונים בין הטווח הנמוך ביותר לגבוה ביותר באותה מדינה. בכל אחד מהתחומים שנבדקו, ישראל דורגה באחד משלושת המקומות הראשונים במדד, ובין מדינות ה-OECD ישראל במקום הראשון – כלומר, פערי הציונים בין התלמידים החזקים לחלשים הם הגדולים ביותר. מלטה ולבנון הן המדינות היחידות בהן הפערים גדולים יותר מאשר בישראל.

הפערים העיקריים עולים כשמשווים תלמידים משני מגזרי השפה (דוברי עברית ודוברי ערבית), וכשמשווים תלמידים מרקע חברתי-תרבותי-כלכלי שונה. נתון בולט נוסף הוא שבישראל שיעור המצטיינים בכל שלושת תחומי האוריינות יחד דומה לזה שבממוצע ה-OECD, ואילו שיעור המתקשים בכל שלושת תחומי הדעת יחד גדול פי 1.5 מזה שבממוצע ה-OECD.

ממוצעים לפי מזגר שפה אוריינות פיזה
צילום:

בכל שלושת התחומים נרשמו פערים גדולים בין התלמידים דוברי העברית לדוברי הערבית, לטובת דוברי העברית. באוריינות מדעים הפער הוא 87 נקודות, באוריינות קריאה 116 נקודות ובאוריינות מתמטיקה 104 נקודות. גם בין תלמידים מרמות שונות של רקע חברתי-תרבותי-כלכלי נרשמו פערים גדולים. הפער בין תלמידים מרקע גבוה לתלמידים מרקע נמוך הוא כ-90 נקודות בקרב דוברי עברית וכ-25 נקודות בקרב דוברי ערבית.

מבחן פיזה הוא מחקר שעורך ה-OECD כבר קרוב ל-16 שנים, מאז שנת 2000, בכל שלוש שנים. ישראל משתתפת בו מאז שנת 2002. המחזור האחרון התקיים בחודש מרס 2015, והשתתפו בו יותר מחצי מיליון תלמידים מ-72 מדינות וישויות ברחבי העולם. בישראל נבחנו 6,600 תלמידים מבתי ספר בחטיבה העליונה.

שיעורי מצטיינים ומתקשים בתחומי האוריינות פיזה
צילום:

המחקר בודק רמת אוריינות של תלמידים בשלושה תחומים: מדעים, קריאה ומתמטיקה. אוריינות היא היכולת ליישם ידע בחיי היום יום, ולא בידע שמבוסס על תכנית לימודים כלשהי. כלומר היכולת של תלמידים לנתח ולהסביר.

שר החינוך נפתלי בנט מסר בתגובה: "תוצאות המבחנים מדגישות את הצורך בצמצום הפערים בחינוך בישראל. המבחן שהתקיים חודשים ספורים טרם כניסתי לתפקיד שר החינוך מציג תמונה הדורשת שיפור משמעותי בהישגים הלימודיים ובצמצום הפערים בין חזקים לחלשים. עם כניסתי לתפקיד, קיבלתי החלטה להשקיע את מירב המשאבים בחיזוק לימודי המתמטיקה ובשיפור יכולת ההוראה בישראל. תוצאות מבחני המיצב שפורסמו בחודש שעבר מעידות כי לראשונה אנו מזהים צמצום פערים בחינוך. אולם הדרך עוד ארוכה ועבודה רבה לפנינו. נמשיך להשקיע בכך כל שניתן כדי שילדים באופקים ורהט יקבלו הזדמנות שווה לאלו ברמת השרון".