חוזרים ללימודים (צילום: רויטרס, חדשות)
לא מרוצים מהאקדמיה. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

בבוקר פתיחת שנת הלימודים האקדמית במרבית מוסדות החינוך להשכלה גבוהה, מסתבר כי מרבית הסטודנטים בהם אינם מרוצים מאיכות המרצים שלהם, מאמינים שהם לא מקבלים כלים לפיתוח המיומנות המקצועית והיצירתיות ואינם שבעי רצון מרמת הקורסים אותם הם לומדים - כך עולה הבוקר (ראשון) מסקר איכות ההוראה לשנת 2016 שביצע מכון "מאגר מוחות" עבור התאחדות הסטודנטים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הסקר, בו השתתפו מעל 11 אלף סטודנטים וסטודנטיות ממרבית מוסדות הלימוד בארץ, מעלה שורת ממצאים מדאיגה באשר לרמת שביעות הרצון של הסטודנטים מההשכלה הגבוהה בישראל, בהתחשב בפרמטרים של הקניית כישורים ומיומנויות כמו גם שביעות רצון ממרצים ומתרגלים ומאיכות ההוראה במוסדות. תמונות המצב העולה מהנתונים ומתחזקת עם השנים היא שהסטודנטים תופסים את המערכת האקדמית כמקובעת ולא מאתגרת.

בדירוג איכות ההוראה הכללי, למשל, רק האוניברסיטה הפתוחה נכללת בעשירייה הראשונה כשהיא מדורגת במקום השישי. מלבדה, אף אוניברסיטה אחרת לא נמצאת ב-20 המקומות הראשונים, והנתונים מצביעים על צניחה משמעותית בקטגוריה זו בין השנים 2012-2016 בקרב האוניברסיטאות. אוניברסיטת בן גוריון מדורגת אחרונה וחותמת את הרשימה מבין כלל האוניברסיטאות במקום ה-37. בשלושת המקומות הראשונים במדרג מככבים המרכז הבינתחומי בהרצליה, שממוקם גבוה במרבית הדירוגים, המרכז האקדמי קריית אונו והמרכז האקדמי רופין.

60% מהיהודים בהשכלה על-תיכונית (אילוסטרצ (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
"מצפים למרחב שמדליק ניצוץ". אילוסטרציה | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

על פי נתוני הסקר, פרמטרים של ידע כללי ומקצועי אמנם זוכים לדירוג גבוה יחסית בכלל המוסדות, אך הקניית כישורים כמו יצירתיות ומיומנויות ארגון וניהול מדורגים נמוך. התאחדות הסטודנטים בחרה לתקוף את הנתון הזה והאשימה את המוסדות האקדמיים ב"עיסוק אובססיבי בידע תיאורטי ללא שילוב של כלים פרקטיים נחוצים".

"מצפים למערכת שתדליק ניצוץ"

יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל גלעד ארדיטי, אמר על ממצאי הסקר כי "לא הגיוני שהתפיסה שאליה מכשירים את כולנו היא תפיסת התואר כ'סימון וי', כתעודה על הקיר". את הדירוג הנמוך של טיב ההוראה בקמפוסים בחר ארדיטי לתקוף גם כן: "לא הגיוני שעדיין נשענים על תפיסת 'חוקר טוב הוא לא מרצה טוב', אנו מצפים שיתאמן וילמד".

"אם לקחנו על עצמנו להיות חלק ממערכת ההשכלה הגבוהה אזי אנו מצפים למערכת מאתגרת והוגנת", הוסיף ארדיטי. "אנו מצפים שנהיה במרחב מסקרן, כזה המדליק את הניצוץ ושולח אותנו עם כלים משמעותיים להמשך החיים".

האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים (צילום: חדשות 2)
האוניברסיטה העברית. פותחת את השנה באיחור | צילום: חדשות 2

הבוקר יחלו את שנת הלימודים האקדמית מאות אלפי סטודנטים במוסדות לימוד שונים ברחבי הארץ. בחלקם הלימודים כבר החלו, ובאוניברסיטה העברית, למשל, הלימודים נדחו ל-13 בנובמבר בשל סכסוך עם משרד האוצר והוועדה לתכנון ותקצוב על התקציב לשנה הקרובה.