אנחנו מנסים לשלב את החרדים בכל דרך בחברה שלנו, לגרום להם לקחת חלק בנטל. אבל משום מה, דווקא כשיש כאלו שרוצים לסגור את הפער שנוצר בחסות החוק, המדינה משאירה אותם להתמודד בכוחות עצמם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בישראל יש היום כ-12 אלף אנשים שלמדו במסגרות חרדיות והיום הם חילונים. במעבר בין העולמות, השלמת הפערים היא משימה לא פשוטה, לפעמים על גבול הבלתי אפשרית. כ-50 צעירים, חרדים לשעבר, החליטו שהבורות היא לא רק באשמתם והשלמת הפער היא גם באחריות המדינה שלא אכפה את לימודי הליבה בבתי הספר בהם הם למדו.

"הצטרפתי לתביעה כדי לתבוע את הזכויות שלי, כי אני כן רוצה שהמדינה תתן לי פתרון לבעיה הזאת", אמר לחדשות 2 ישראל מארק, "אם זה מלגות או לתת לי מסגרת איפה ללמוד. החובה של המדינה היא לדאוג לכל ילד מבחינת החוק. אם אני לא מקבל את ההשכלה הבסיסית, זו בעיה של המדינה, לא של אבא שלי. אבא שלי בעצמו לא יודע מתמטיקה".

"תובעים את הזכויות שלנו". נציגי התביעה (צילום: חדשות 2)
"תובעים את הזכויות שלנו". נציגי התביעה | צילום: חדשות 2

"מגיע לי כי אני לא מטומטמת ואני יכולה להתקדם למקומות שיהיו טובים לי ולסובבים אותי", הוסיפה בר מאייר, גם היא חרדית שיצאה בשאלה. "למי עוד אני יכולה לפנות אם לא למדינה, להורים שלי? הם שלחו אותי לבית ספר שהיה חוקי. המדינה מתקצבת אותם".

"אנו מצפים מהמדינה לפעול בהתאם לחובתה ולאינטרס שלה", מדגישים בעמותת יוצאים לשינוי. "לספק לכל בוגרי מערכת החינוך החרדית את ההשכלה הבסיסית שנמנעת מהם, מבלי להתנות את הסיוע באורח חייהם הנוכחי".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד יגיב לדברים במסגרת ההליך המשפטי".

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "משרד הכלכלה מספק מגוון נרחב של כלי סיוע, הכשרה, השמה, תמיכה וליווי מקצועי תעסוקתי לכלל אזרחי מדינת ישראל. בתום הידברות ישירה עם מספר עמותות סיוע ליוצאים בשאלה, הקצה המשרד עשרות שוברי הכשרה מקצועית יעודיים בהשקעה של מאות אלפי שקלים. משרד הכלכלה, שירות התעסוקה, משרד הרווחה והעמותות פועלים להגברת מודעות אוכלוסיית היעד - היוצאים בשאלה - לכלי הסיוע והשירותים הממשלתיים הרלוונטיים".