60% מהיהודים בהשכלה על-תיכונית (אילוסטרצ (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
הממשלה תשקיע 700 מיליון שקלים | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

אוניברסיטה עשירית בארץ תוקם בגליל: הממשלה תשקיע כ-700 מיליון שקלים בהקמת האוניברסיטה החדשה שתתבסס על המכללות הקיימות בגליל. האוניברסיטאות הוותיקות כבר מוחות, אך שר הפריפריה אריה דרעי נחוש להשלים את המהלך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפריפריה אריה דרעי הכריזו על הקמת אוניברסיטה עשירית בגליל. האוניברסיטה שתוקם תהיה רב קמפוסית מחקרית ותתבסס על המכללות הקיימות: אורט בראודה, עמק יזרעאל ותל חי. התקציב גויס מתורמים, קרנות ומתקציב הממשלה.

המבנה הרב קמפוסי יאפשר התפתחות מאוזנת של כל חלקי הגליל, כאשר כל מכללה משמשת כ'עוגן' באזור אחר. ישנה עלייה מתמדת בקרב צעירים בישראל הדורשים ללמוד לתארים מתקדמים. היום המספר עומד על כשישים אלף, לעומת 55 לפני כארבע שנים.

האוניברסיטאות הוותיקות יצאו במחאה כי אין צורך באוניברסיטה נוספת, וכי אוניברסיטת חיפה עונה על הצרכים בצפון, אך מחקרים מראים אחרת. השר דרעי נחוש לשלים את המהלך. "אני פועל בכל העוצמה שיש לנו להקים אוניברסיטה גלילית", התחייב, "יש התנגדות של האוניברסיטאות אבל ביחד עם ראש הממשלה ושרים נוספים אני הולך לקדם את זה: תהיה בזמן הקרוב אוניברסיטה בגליל".

"אנו מברכים על קידום ההחלטה להקמת אוניברסיטה בגליל", אמר פרופ' יוסי מקורי, נשיא המכללה האקדמית תל-חי. "אנו סבורים כי מוקד האוניברסיטה צריך לקום בגליל העליון בכדי להוות מנוע כלכלי וחברתי רב עוצמה לפיתוח הפריפריה הצפונית. האוניברסיטה בגליל תמשוך אליה מרצים וחוקרים מובילים מתחומים שונים ותאפשר לפתח סביבה תעשייה מתקדמת".

אוניברסיטה כמנוף חברתי כלכלי

בארץ לומדים 258,165 סטודנטים במוסדות אקדמאים: 16.9% מהם גרים בצפון אך רק 8% מהם לומדים בצפון. הנתון חמור עוד יותר בקרב הלומדים באוניברסיטאות: 122,225 לומדים באוניברסיטאות, מהם 19.5% גרים בצפון אך רק 4% מהם לומדים בצפון.

על פי הנתונים של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, כמחצית מהסטודנטים המתגוררים בצפון נאלצים לעזוב את ביתם ולעבור ללמוד במחוזות אחרים כבר בתואר הראשון. לסטודנטים מכל הארץ המעוניינים להתפתח לתארים מתקדמים אין אלטרנטיבות בצפון - והחשש המרכזי הוא שסטודנטים שיעברו ללמוד במוסדות אחרים מחוץ לצפון יישארו גם לגור שם, וכך בורחת אוכלוסייה איכותית מהפריפריה.

"רצון הציבור שובש". דרעי (צילום: פלאש 90, חדשות)
נחוש להשלים את המהלך. דרעי | צילום: פלאש 90, חדשות

על פי מחקרי הלמ"ס, צעירים נוטים לקבוע את מקום מגוריהם במקום בו למדו לתארים מתקדמים ועל כן ההערכה היא כי הקמת אוניברסיטה בגליל תשנה את מערך ההגירה ליישובים. שש המכללות בצפון נמצאות בתנופה אדירה ו-8.6% מהלומדים לתואר ראשון בכלל הארץ לומדים בהן.

ישנם נתונים רבים שמגבים את המהלך: במחוז צפון יש 1.34 מיליון תושבים, מתוכם 291,600 בגילאי 20-34 ואין להם אוניברסיטה אחת. במחוז חיפה מתגוררים 951,900 תושבים, מתוכם 201,100 בגילאים 20-34 ובאזורם יש שתי אוניברסיטאות.

מחקרים מעידים כי אוניברסיטה היא מנוף מרכזי ורב עוצמה לפיתוח אזורי. אוניברסיטת חיפה והטכניון אינן משמשות כאוניברסיטאות לגליל, כאשר מרחק הנסיעה בין הגליל העליון המזרחי למוסדות אלו עולה על שעה וחצי, דבר היוצר תקרת זכוכית לצעירי הצפון. על כן, הפיכת המכללות הקיימות לקמפוסים אוניברסיטאיים תאפשר פתיחת מסלולי מחקר ותיתן מענה לצעירים המבקשים ללמוד לתארים מתקדמים ולהתגורר בגליל.