הפעיל אלימות נגד בתו. אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
7000 תיקים נפתחו השנה. אילוסטרציה | צילום: אילוסטרציה

לרגל היום הבינלאומי לציון המאבק באלימות כלפי נשים, חושף ארגון ויצ"ו את ממדיה הנרחבים והמדאיגים של האלימות בתוך המשפחה. דוח האלימות השנתי שמפרסם הבוקר (שלישי) הארגון, מכיל נתוני אלימות שנאספו מרשויות המדינה אשר אמונות על הטיפול באלימות במשפחה. על פי הנתונים בכל יום נפתחים בממוצע 72 תיקים בגין אלימות במשפחה, ובסך הכל בשנה האחרונה טופלו ברשויות השונות ובמקלטים יותר מ-7,000 נשים שהעזו להתלונן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

רק אחוז אחד בלבד מכלל 200 אלף הגברים האלימים מגיע לטיפול במרכזים למניעת אלימות במשפחה. עיקר המשאבים לטיפול באלימות במשפחה מתמקד בקורבנות, ואילו הגברים, מחוללי האלימות, ברובם "נשארים בצל".

עלייה של 200% באלימות נגד נשים לאחר לידה

רוב הנשים המוכות המעזות להגיש תלונה במשטרה לא ממשיכות לתהליך המשפטי הדן באלימות שהופנתה כלפיהן. נשים רבות טענו כי הסיבה לכך היא חוסר אמון של הנשים במערכת. כמו כן נרשמה עלייה קיצונית של יותר מ- 200% במספר הנשים שאותרו בטיפות החלב, כלומר נשים אחרי לידה, כסובלות מאלימות מצד בני זוגן.

ירידה נרשמה דווקא במספר הנרצחות: בשנת 2014 נרצחו 10 נשים נרצחו על ידי בן זוגן בהשוואה ל-19 נשים אשתקד. לדברי נורית קאופמן, מנהלת תחום אלימות במשפחה בויצ"ו, בכל שנה מתרחשים מאות ניסיונות לרצח בתוך המשפחה, אך היות ולא הסתיימו במוות הם אינם נספרים.

"ממדיה הרחבים של האלימות כלפי נשים, לצד הכמות הנמוכה של גברים אלימים במרכזי הטיפול, מצביעים על קיפאון מתמשך של כלל המערכות במניעה ובצמצום התופעה" אמרה יו"ר ויצ"ו ישראל, גילה אשרת. "מאחורי הנתונים מסתתרים מאות אלפי נשים וילדים הנושאים עימם צלקות פיזיות ונפשיות לכל ימי חייהם".

670 אתרי אינטרנט לשירותי מין פועלים בישראל

זינוק של 50% במספר הנשים המסורבות (צילום: רויטרס, חדשות)
רק 54% תומך בחקיקה נגד לקוחות. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

משרד הרווחה פרסם בנוסף גם נתונים של סקר שערך בנוגע לעמדות הציבור הישראלי כלפי תופעת הזנות. הסקר התייחס לשישה נושאים: תפקידי המדינה ביחס לתופעת הזנות; פוגענות הזנות; נזקי הזנות; הסיבות לזנות; היכרות עם תופעת הזנות; זנות גברים.

בנוגע לתפקיד המדינה ביחס לתופעת הזנות קיימת הסכמה רחבה כי על המדינה לפעול לצמצום ממדי הזנות. אחת הדרכים לצמצום ממדי התופעה היא הגברת האכיפה נגד פרסום שירותי זנות, בעיקר ברשת האינטרנט. כיום פועלים בישראל 670 אתרים מתוכם אותרו 3,215 מודעות מין.

למרות זאת, קיים רוב קטן (54%) התומך בחקיקה נגד הלקוחות של שירותי זנות ורק 42% מהמשיבים תומכים בענישה של לקוחות שירותי הזנות. יש בציבור יותר תמיכה בהסדרת הזנות (59%) מאשר בהתרת הזנות (38%).

רוצות לצאת מהמעגל

בנוגע לנזקי הזנות, הסקר מצביע כי לדעת המשיבים נשים במעגל הזנות סובלות ממקרים רבים של אונס, שוד, פגיעות פיזיות ופגיעות נפשיות מצד הלקוחות. לדעת המשיבים, מרבית הנשים בזנות רוצות לצאת ממעגל הזנות, אך אינן יכולות לעשות זאת ללא עזרה. למרות נזקי הזנות, מרבית המשיבים סוברים שלאישה הזכות על גופה לרבות הזכות למכור אותו לזנות.

מאיר כהן. ארכיון (צילום: משרד הרווחה, חדשות)
יש להוקיע את הזנות על כל צורותיה וגווניה | צילום: משרד הרווחה, חדשות
שר הרווחה מאיר כהן הגיב לנתוני הסקר ואמר כי "ממצאי הסקר מראים כי קיימת בורות בקרב הציבור שלא מבין במלוא המשמעות את הפגיעה הקיימת בזנות". שר הרווחה לא התנחם מהעובדה כי מרבית הציבור רואה צורך להילחם בתופעה, מאחר ו-59% מהנשאלים חשבו כי יש צורך בהסדרה ממוסדת של תופעת הזנות. "היכן שהסדירו את הזנות היא רק התרחבה ועמה גדלו הניצול והאלימות", אמר כהן. "דווקא ביום כזה, יש להוקיע את הזנות על כל צורותיה וגווניה".