יוקר המחיה עולה, הקצבה לא (צילום: Rhonda R, Shutterstock)
80% מהאתרים לא עדכנו לגבי הנגישות | צילום: Rhonda R, Shutterstock

כמדי שנה מתקיימים במהלך חג הסוכות עשרות אירועים ופסטיבלים שמושכים אליהם מאות אלפי אנשים. מרבית האירועים מותאמים גם לנכים ולבעלי מוגבלויות כנדרש בחוק, אך רק מעטים ממארגני האירועים טרחו לעדכן באתרי האינטרנט ובפרסומים השונים לגבי האירוע את הסדרי הנגישות. ביולי השנה נכנס לתוקפו החוק המחייב כל אירוע או מוסד לפרסם את ההתאמות הקיימות במקום, כך שבעלי מוגבלויות יוכלו להיערך בהתאם ולא יסבלו ממפח נפש כשיגיעו למקום האירוע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

בעמותת "נגישות ישראל" ערכו בדיקה מקיפה של יותר מ-50 פסטיבלים ואירועים שצפויים להיערך במהלך סוכות ברחבי הארץ. הבדיקה העלתה כי יותר מ-40 מאתרי האינטרנט של האירועים אינם מציינים ולו במילה אחת את הסדרי הנגישות לנכים. יותר מ-80% מהאירועים לא מאפשרים לבעלי מוגבלויות לדעת מראש איך יכולו להסתדר במקום. במעט המקומות שבהם כן ציינו כי קיימת נגישות, לא פירטו את ההתאמות כנדרש בחוק.

בין האירועים והמקומות שלא עמדו בדרישות החוק: תערוכת פורמולה 1 בירושלים; סוכה בכיכר ברחבת עיריית ירושלים; פסטיבל הכדורים הפורחים; פסטיבל אבו גוש למוסיקה ווקאלית; מיני ישראל; המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון; גן המדע ברחובות; אשראם במדבר; היכל הקרח חולון; פסטיבל היין של ישראל במתחם התחנה; תיאטרון הפרינג׳ בבאר שבע; מוזיאון המרציפן בתבור; פסטיבל תיאטרון הבובות הבינלאומי; מוזיאון עין יעל; פסטיבל מדע ואתגרים; במדעפארק בקריית ים; פסטיבל ראשון לציון; פסטיבל פארק תמנע לייב.

אלפים יצאו לטבע, ארכיון (צילום: גיא כהן)
מבלים בחג | צילום: גיא כהן

יובל וגנר מעמותת "נגישות ישראל" זועם על הממצאים. "גם אנשים עם מוגבלות רוצים ליהנות מאירועים ופסטיבלים בסוכות ובכל חגי ישראל. בעבורם נושאי פרסום הסדרי הנגישות הינו קריטי, כי בלעדיהם הם חוששים להגיע מפאת האכזבה הכרוכה מלהגיע למקום שאינו נגיש", אמר. "נכון ליולי 2014, פרסום הסדרי הנגישות הינו חובה חוקית. עמותת נגישות ישראל מצפה הן להנגשת האירועים והן לפרסום ההתאמות, כמתחייב בחוק".

עם זאת, הבדיקה גם העלתה מקומות שמציינים בצורה מפורטת את ההסדרים וההתאמות לבעלי מוגבלויות ונכים, כמו פסטיבל הסרטים בחיפה, פסטיבל התמר בים המלח ופסטיבל עכו לתיאטרון אחר. בנוסף, חלק ניכר ממארגני האירועים שפנינו אליהם, הודו על הפניית תשומת הלב והתחייבו לעדכן את אתרי האינטרנט שלהם - למשל גן המדע ברחובות ותיאטרון הפרינג' בבאר שבע.

חשוב לציין עוד כי מרבית מארגני האירועים עושים מאמצים גדולים להתאים עצמם לאוכלוסייה המוגבלת, כמו היכל הקרח בחולון, מוזיאון המרציפן ופסטיבל הכדורים הפורחים. אך בכך אין די.

"חוששים להגיע מפאת האכזבה" (צילום: AP)
"חוששים להגיע מפאת האכזבה" | צילום: AP

אמצעי הגברה לכבדי שמיעה

מטרת פרסום הסדרי הנגישות היא שאדם עם מוגבלות ידע מראש אם הוא יכול להגיע לאירוע. התקנה החדשה מגדירה את האופן שבו יש לפרסם את ההתאמות, בצורה ברורה, הן בתחום נגישות המבנים והתשתיות במקום והן בתחום השירות הניתן לציבור בעלי המוגבלויות, כדוגמת אמצעי הגברה לכבדי שמיעה או מדריכים קוליים בתערוכות לכבדי ראייה.

בחלק מהמקומות, הסתפקו בכתיבה של צמד המילים "האירוע נגיש", אך זה אינו מספק. החוק דורש את פירוט "אמצעי העזר ושירותי העזר המסופקים בשירות לפי בקשה ואופן קבלתם". כלומר, לא מספיק רק לציין שהמקום נגיש, אלא שהחוק דורש לפרט את הדברים החיוניים להחלטתם של בעלי מוגבלויות בטרם רכישת כרטיס כמו: חניית נכים, גישה ישירה למתחם, שירותי נכים תקניים, נגישות לקופות ולמזנונים.

בנוסף על כך, במופעים יש לציין האם יש אביזרי עזר להגברת שמע לכבדי שמיעה או כתוביות בהצגות, התאמות לליקויי ראייה הכוללים ליווי או שילוט מתאים, והאם בוצעו הכשרות עובדים למתן סיוע לאנשים עם מוגבלות.

היכל הקרח חולון: "בהיכל הקרח הסדרי נגישות לבעלי מוגבלויות בהתאם לחוק. ההיכל קיבל אישור נגישות לבעלי מוגבלויות מהמחלקה לנגישות במשרד המשפטים. לצערנו באתר אין אזכור לנושא, ובימים אלא אנו עובדים על אתר חדש שיכלול גם הסבר לגבי מרכיבי הנגישות בהיכל".

ממוזיאון המרציפן נמסר: "מוזיאון המרציפן מיום הקמתו הינו מקום עם נגישות אופטימלית לנכים, בעלי מוגבליות וכיסאות גלגלים. מידע זה בעולם המושגים שלנו הינו מובן מאליו, נוסיף בהקדם מידע זה לאתר".

מפסטיבל הכדורים הפורחים נמסר: "הכול מותאם לנכים, הכול מישורי, אין בעיית גישה ואנו נוסיף מידע זה באופן מידי".

תגובות

ממארגני האירועים המצוינים בכתבה - תערוכת פורמולה 1 בירושלים; סוכה בכיכר ברחבת עיריית ירושלים; פסטיבל הכדורים הפורחים; פסטיבל אבו גוש למוסיקה ווקאלית; מיני ישראל; גן המדע ברחובות; היכל הקרח חולון; פסטיבל היין של ישראל במתחם התחנה; תיאטרון הפרינג׳ בבאר שבע; מוזיאון המרציפן בתבור; פסטיבל תיאטרון הבובות הבינלאומי; מוזיאון עין יעל; פסטיבל מדע ואתגרים; במדעפארק בקריית ים; פסטיבל ראשון לציון - נמסר בתגובה כי האירוע או המקום המדובר מונגש כולו לנכים ולבעלי מוגבלויות, וההסדרים הקיימים יועלו לאתר האינטרנט.

מהמרכז לאמנות דיגיטלית נמסר כי "המרכז הינו מרכז ללא כוונת רווח. לפני שנתיים עבר המרכז למבנה של בית ספר ישן ללא הנגשה. לצערנו טרם הושגו תקציבים להנגשת המקום לנכים ואנו פועלים לשם השגתם.

מאשראם במדבר נמסר: "אשרם במדבר משתדל מאד לעזור ולתמוך באנשים בעלי צרכים מיוחדים להכין עצמנו ליישום החוק ב-2016, בינתיים השקנו את שירותי הנכים שלנו, דבר המופיע גם באתר האינטרנט".

מפסטיבל פארק תמנע לייב טרם התקבלה תגובה.