שנת הלימודים האקדמית נפתחה היום, עבור עשרות אלפי סטודנטים בישראל. אנשים צעירים שלרוב עובדים קשה, מצליחים בקושי לשלם את שכר הלימוד ואת שכר הדירה וחשים שגם לאחר סיום התואר, העתיד שממתין להם בחוץ לא ממש מזהיר. בדקנו גם מדינות אחרות בעולם - אז האם באמת חיי הסטודנט הישראלי יקרים יותר?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ישראל - צליל: בין השיעורים והמבחנים באוניברסיטה העברית, צליל בר ממלצרת ועובדת בעמותה חינוכית. מעבודות חלקיות היא מרוויחה כ-2,000 שקלים בחודש, אבל זה עדיין לא מספיק כדי לכסות את ההוצאות. "מה שמכסה לי את ההוצאות אלה ההורים שלי והחסכונות הקודמים", היא מספרת. "זה קצת עצוב שבגיל 25 אני צריכה לקבל תמיכה מההורים בשביל שתהיה לי האפשרות לרכוש השכלה גבוהה. על הדירה שבה היא גרה עם 3 שותפים, היא משלמת כ-2,000 שקלים בחודש. על שכר הלימוד עוד כ-1,000 ועל מצרכים 700. סה"כ: 3,700 ₪. גם זו רק רשימה חלקית של ההוצאות, אבל כבר עכשיו ברור ש-2,000 שקלים לא מספיקים כדי לסגור את החודש.

אנגליה - גבי: גבי לומדת באוניברסיטת בירמינגהאם. היא משלמת 1,800 ₪ בחודש על מגורים, קצת פחות מצליל. "אנחנו משלמים לאוניברסיטה 9,000 ליש"ט לשנה, אפשר גם לקבל הלוואת סטודנט שהממשלה מספקת". שכר הלימוד גבוה בהרבה מישראל (4,515 ₪ לחודש) וגם על מצרכים גבי משלמת הרבה יותר - 1,500 ₪. סה"כ ההוצאות: 7,815 ₪ בחודש. אבל מאחר ולגבי יש אפשרות לשלם את שכר הלימוד רק לאחר שתסיים את הלימודים, בפועל היא מוציאה בחודש 3,300 שקלים (ללא שכר הלימוד), פחות מצליל הישראלית.

גרמניה - פיליפ: בברלין עוד יותר נוח. גם שם אפשר להלוות מהמדינה את שכר הלימוד. שם, גם הוצאות המחייה נמוכות בהרבה מלונדון. "אפשר להחזיר את שכר הלימוד רק כשיש משכורת קבועה", מספר פיליפ.

הולנד - מריאל: אבל מי שבאמת צריכים לקנא בהם הם הסטודנטים בהולנד. תקשיבו טוב למה מספרת מריאל: "אני מקבלת 520 יורו בחודש כי ההורים שלי לא מרוויחים כל כך הרבה כסף, אבל הסטודנט הממוצע מקבל בערך 200-250 יורו לחודש מהממשלה". כן, זו לא הלוואה שצריך להחזיר בסוף הלימודים, זו משכורת מהמדינה כדי להיות סטודנט.

ארה"ב - לורה, מכללת ברגן: בארה"ב התמונה מורכבת יותר. במוסדות האקדמיים הציבוריים, המצב בהחלט סביר: לורה משלמת 1,400 ₪ בחודש על שכר הלימוד ועוד 400 ₪ על מצרכים. סה"כ 1,800 ₪ - הרבה פחות מישראל. מאחר ולורה גרה עם ההורים, סעיף המגורים נחסך ממנה. מצד שני, בגלל הסיוע מהבית היא לא זוכה לעזרה ממשלתית, שמקבלים רבים אחרים.

ארה"ב - ג'וש, אוניברסיטת דיוק: לעומת זאת, בשביל ללמוד במכללה פרטית בארה"ב צריך לחסוך כמעט כל החיים. ג'וש מספר ששכר הלימוד עומד על כ-48 אלף דולר לשנה, 6,000 דולרים למזון ו-6,000 עבור מגורים, ויחד עם הוצאות אחרות, העלות עומדת על כ-63 אלף דולר בשנה אחת. בתרגום לעברית ולחודשים, ג'וש משלם מדי חודש כמעט 19 אלף שקלים. גם כאן כמחצית מהסטודנטים מקבלים עזרה כלכלית.

יפן - אייקו: אייקו מספרת שגם ביפן ממש לא קל. היא מוציאה מדי חודש 3,100 שקלים שכר לימוד, 2,600 ₪ על דירה, ו-1,100 על מצרכים. היא צריכה לעבוד קשה ולהיעזר בהורים כדי להתקיים.