הפחדות באמצעות כלב כדי לבטל את הקצבה (צילום: AP, חדשות)
"מקווים שיבואו לעזרתנו" | צילום: AP, חדשות

מאז נחשפה בחדשות 2 Online מצוקת הקשישים בשבוע שעבר על ידי כתבינו חיים ריבלין וניצן כרמלי ואחר הביקורת הקשה במערכת הפוליטית, שבמסגרתה הודיע יו"ר ועדת הרווחה והעבודה כי יקיים דיון מיוחד בנושא, הקשישים המרותקים לביתם מביעים היום (ראשון) אופטימיות זהירה בנוגע לשיפור מצבם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות הכתבה התקבלו במוקד המתנדבים של הקרן לידידות עשרות פניות של אזרחים מודאגים, שביקשו לסייע למבוגרים הכלואים בביתם במשך חודשים ואפילו שנים.

"אני מקווה שיבואו לעזרתנו ויקרה נס", סיפר עמרם, תושב חדרה בן 82, שלא יצא במשך שנתיים מדירתו בחדרה. "אם אני אסמוך על הכנסת שתעשה משהו אני כבר אמות. כל דבר לוקח להם הרבה זמן. לך תדע אם ייצא משהו מזה, אבל נקווה לטוב. אני מעדיף להיות אופטימי. יש לי הרגשה שמשהו ישתנה, ומישהו יעשה משהו".

"אולי מישהו יתעורר", הוסיף הקשיש המתנייד בכיסא גלגלים. "זה נותן הרגשה טובה שאנשים מודאגים מהמצב שלנו. גם אם ייצא מזה משהו עבור יתר הקשישים במצב הזה, זה טוב. אני לא רוצה שיעזרו רק לי".

עמרם ציין כי הסערה שעורר מצבם הינה הישג ענק לקשישים המרותקים. "זה טוב שאנשים התחילו להתעניין בנו, יש כמונו אלפים", הוא אמר. "טוב לדעת שיש עדיין אנשים שעוזרים ואכפת להם. זה כואב שהקרן נוצרית-יהודית מארצות הברית צריכה להחליף את המדינה. אי אפשר לחיות עם הקצבה של הביטוח הלאומי".

"התקשרו הרבה אנשים, אבל זה לא יעזור"

גם קלרה רצמן, בת 78 משדרות המרותקת למיטתה כבר שנה, מקווה שהעלאת המודעות למצב הקשישים תסייע אפילו במעט. "הלוואי שזה יעזור", אמרה רצמן המתגוררת בקומה השנייה בבניין מגורים בעיר. "אני במצב שאני כבר לא יכולה יותר להמשיך ככה. אני רוצה שהמדינה תעזור לי להבריא".

"התקשרו אליי הרבה אנשים, הם היו נחמדים מאוד אבל זה לא יעזור", אמר דב טשרנוק, בן 84 מירושלים. "צריך משהו של המדינה או ארגונים שיכולים לעזור. הכנסת עשויה לעזור, אך זה תלוי אם זה משתלם לפוליטיקאים".

"אם זה ישתלם להם, הם יעשו משהו עבור הקשישים במצוקה", הסביר טשרנוק, המתנייד בכסא גלגלים בדירתו שנמצאת בקומה הרביעית. "אם לא, הם פשוט ימשיכו לדבר יפה ולא לעשות כלום. אני לא מאמין שהפוליטיקאים באמת יעשו משהו".

בשבוע שעבר צוין יום הקשיש הבינלאומי, ועל פי נתוני הקרן לידידות, בישראל ישנם מאות קשישים המרותקים לבתיהם במשך חודשים ואפילו שנים. בדרך כלל, אותם קשישים מתגוררים בבניינים שבהם אין מעלית, ונדרשים בין ארבעה לחמישה אנשים שיכולו לסייע להוריד אותם במדרגות - עובדה שמאלצת אותם להישאר ספונים בביתם.

למערך המתנדבים של הקרן לידידות:
02-6461400
Gilad.Hadas@ifcj.org.il‎