כיתה, אילוסטרציה (צילום: החדשות)
כיתה, אילוסטרציה | צילום: החדשות

כבר תקופה ארוכה מזהירים מנהלי בתי ספר בכל הארץ כי המחסור החמוטר במורים מונע מהם לפעיל באופן מקצועי את בתי הספר. כעת מנהל "תיכונט" בתל אביב, רם כהן, קורא למשרד לפרסם את הנתונים בנושא וטוען: "המידע מוסתר מן הציבור, אף שמדובר במשבר לאומי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"מספר בכירים במשרד החינוך קיבלו לאחרונה מסמך שכותרתו 'ביקוש מול היצע של מורים לשנת תש"ף, יולי 2019'", סיפר המנהל הבכיר בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו. "במסמך, שסווג כחסוי, מוצג פילוח היצע מול ביקוש של מורים בכל מחוזות החינוך בישראל. מהנתונים במסמך, שהקוראים התבקשו לשמור בסודיות, עולה כי בעיית המחסור במורים חמורה הרבה יותר מן הידוע".

במשרד החינוך הכחישו את הדברים ואמרו כי מדובר במחסור נקודתי בערים מסוימות. אבל הנתונים חושפים - מדובר בצרה של ממש שלא נערכו אליה מראש ומי שיצטרך להתמודד איתה יהיו המנהלים בשטח.

הנתונים נחשפים (צילום: חדשות)
הנתונים נחשפים | צילום: חדשות

"על פי המסמך, היצע המורים להוראה בחינוך העל יסודי בשנת הלימודים הקרובה מסתכם ב-7 מורים לפיזיקה, 8 לכימיה, 13 לגיאוגרפיה, 20 לביולוגיה, 35 לתנ"ך ו־44 מורים להיסטוריה", חושף כהן בפוסט.

למרות שנתוני המסמך הסודי מראים כי קיים בשוק היצע של  4,762 מורים המוכנים להשתלב במערכת החינוך, בפועל עדיין קיים מחסור של 1,739 מורים. "על פניו, שלושה קופצים על כל משרה. אולם הנתונים מראים תמונה אבסורדית שאינה נותנת מענה לצורך האמיתי", תקף המנהל.

"הנתונים מראים תמונה אבסורדית"

על פי המסמך המחסור בכוח המורים מסתכם ב-26,667 שעות לימוד שיהיו חסרות למערכת החינוך ברמה הארצית כשבתל אביב, בה חסרים 612 מורים, יהיו חסרות 9,287 שעות לימוד. באזור המרכז, בו חסרים 565 מורים, יהיו חסרות 8,795 שעות לימוד. בדרום נרשם על פי המסמך, חוסר של 221 מורים ו-4,285 שעות לימוד.

באזור הצפון נרשם חוסר של 141 מורים, ובחיפה 70 מורים, ובסה"כ נרשמו חוסרים של 2,303 שעות לימוד. ולבסוף בירושלים, בה על פי המסמך הסודי חסרים 130 מורים, וכ-1,997 שעות לימוד שצפויות להיות חסרות בשנת הלימודים הקרובה - תש"ף.

חוסר חמור במורים (צילום: racorn, 123RF)
חוסר חמור במורים | צילום: racorn, 123RF

"זה זמן רב מנהלי מוסדות החינוך מתלוננים על מחסור במורים, ומשרד החינוך פוטר את התלונה במענה ש'זו בעיה נקודתית'", מדגיש רם כהן בדבריו. "הנתונים האלה הם אבסורד משווע ברמה הלאומית, ההיצע הדל עד אפסי של מורים... הוא בלתי נתפס".

מבקר המדינה: המשרד לא מצליח לטפל במחסור

כבר בדוח השנתי של מבקר המדינה, שהתפרסם לפני חודשיים הוקצה בפרק מיוחד לתכנון כוח האדם של המורים בישראל וממנו עלה כי כל השיטה של תכנון כוח האדם גרועה ולא יעילה. על פי הדוח החמור משרד החינוך לא מצליח לטפל במחסור הקיים במורים, אין לו נתונים לגבי החוסרים וגם לא תחזיות לעתיד.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לדוח המבקר: "במשרד אומרים כי אין מחסור ארצי אלא במקומות מסוימים ונקודתיים, וגם במקרים אלה המשרד נותן את המענים הנדרשים. נושא תכנון כוח אדם בהוראה מהווה את אחד מנושאי הדגל שמוביל המשרד, ובשנים האחרונות ביתר שאת. לאור זאת, הנושא מלווה בתכנית עבודה ועל ידי צוות עבודה מיוחד שהוקם לשם כך.