מעונות יום (צילום: חדשות)
משקיעים רק 20% מהממוצע (אילוסטרציה) | צילום: חדשות

שנת הלימודים רק נפתחה, ודוח החינוך השנתי של ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, מתפרסם היום (שלישי) עם נתונים מאוד לא מחמיאים לישראל – בעיקר בכל הנוגע לחינוך בגיל הרך: ישראל היא המדינה שמשקיעה הכי פחות תקציבים בגילאי 0-3, רק 2,713 דולרים – 20% מהממוצע במדינות החברות בארגון, שמשקיעות בממוצע 12.4 אלף דולרים בכל ילד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הסיבה לפער הדרמטי? רק 23% מהילדים עד גיל שלוש בישראל נמצאים במסגרות מפוקחות. שאר הילדים מטופלים במסגרות פרטיות, בהן המדינה אינה משקיעה ולו שקל בודד. "כל שקל שמשקיעים בגיל הרך היום יחסוך למדינה שקלים רבים בעתיד", מצהירה גליה וולוך, יו"ר נעמת.

יש לציין כי הנתונים המופיעים בדוח מתייחסים לשנת 2015 – אולם בכל הנוגע לסוגיית הגיל הרך לא חל שינוי. ההשקעה הנמוכה בחינוך באה לידי ביטוי גם בבתי הספר היסודיים והעל-יסודיים: בתלמיד בית ספר יסודי משקיעה המדינה 7,989 דולרים, 7% פחות מהממוצע במדינות ה-OECD; בתלמיד תיכון משקיעה המדינה 9,868 דולרים, 20% פחות מהממוצע בארגון.

אילוסטרציה (צילום: SUTTERSTOCK, חדשות)
36 שנה להגיע לראש סולם השכר (אילוסטרציה) | צילום: SUTTERSTOCK, חדשות

בכל הקשור לסביבת הלימודים, הצפיפות בישראל היא מהחמורות בארגון – רק בצ'ילה נרשמה צפיפות רבה יותר בכיתות היסודי. "אנחנו עדים לצפיפות בכיתות, צפיפות בגנים, לשחיקת מעמד המורה ולתנאי לימוד לוקים בחסר", טוענת עדנה דוד, מזכ"ל ויו"ר סניף חיפה בהסתדרות המורים.

סוגיה נוספת בה עוסק הדוח הוא שכר המורים, שנותר נמוך מהמקובל בארגון חרף עלייה של עשרות אחוזים בעשור האחרון: למורה בחטיבת הביניים נדרשות 36 שנות קריירה כדי להגיע לראש סולם השכר, עשר שנים יותר מהממוצע במדינות הארגון. עם זאת, הדוח מחמיא להשקעה ההולכת וגדלה בתלמידים, בעיקר אלה בבתי הספר היסודיים – אולם דבר לא ניכר בהישגיהם של התלמידים, ועדיין ישנם פערים משמעותיים בין הישגי תלמידים מרקע כלכלי שונה.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הדוח מוכיח באופן מובהק שמדינת ישראל הציבה את חינוך דור העתיד בראש סדר העדיפויות הלאומי, עם השקעה חסרת תקדים בחינוך וקידום נושאים שבמשך שנים נותרו מאחור. כך, למשל, הועלה שכר המורה המתחיל בצורה משמעותית, צומצם מספר התלמידים בכיתה והוכפל מספר התלמידים בחמש יחידות מתמטיקה. יצוין כי בהקשר הפערים, הדוח אינו לוקח בחשבון את רפורמת צמצום מספר התלמידים בכיתה, שהיום מוחלת עד כיתות ד', וכן אינו מתייחס להסכם השכר החדש שנחתם עם מורי החטיבה העליונה, שקבע כי שכרו של מורה מתחיל יעמוד על כ-8,000 שקלים".