עלייה מדאיגה במאובחנים באוטיזם, אילוסטרצ (צילום: Jurgita Vaicikevičienė, 123RF)
שביתה במעונות היום החל מיום ראשון? | צילום: Jurgita Vaicikevičienė, 123RF

כ-80 אלף תינוקות ופעוטות יישארו בבית - אלא אם יימצא פתרון ברגע האחרון: מחר (ראשון) צפויה להתחיל שביתה - ללא הגבלת זמן - במעונות היום המוכרים. במשרד האוצר שקלו להגיש בקשה לצווי מניעה, אך בקשה שכזו טרם הוגשה: שר הרווחה חיים כץ, שהביע תמיכה במאבק ארגוני היום, מתנגד לצווי המניעה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במשרד האוצר אמרו הערב: "לא ניכנע לסחיטת ארגוני מעונות היום, לא הוגן להשבית את תחילת שנת הלימודים". גורמים במשרדים השונים התייחסו למעורבות ההורים לתינוקות וטענו: "אולי אם ההורים ייצאו להפגנות וישמיעו קול מחאה, ההשבתה תיפסק".

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן התייחס הערב לשביתה המתוכננת: "מדינת ישראל מפקירה את ילדי הגיל הרך. חוסר התקינה ואי העמדת המשאבים הראויים מעמידים את מערכת החינוך במעונות במצב שבו אין אפשרות למערכת לטפל בילדים כראוי. על משרדי הממשלה להתעשת ולטפל בשורש הבעיה ולפתור אותה תוך הקצאת משאבים באופן מיידי. אין שביתה צודקת מזו ואני תומך בה באופן מלא. על מקבלי ההחלטות האחריות לשביתה ערב פתיחת שנת הלימודים".

ההורים זועמים על התשלום לצהרונים, צפו בכתבה (צילום: חדשות 2)
המגעים עם האוצר התפוצצו | צילום: חדשות 2

הפגישה בין משרד האוצר לבין ראשי ארגוני מעונות היום - ובהם ויצו, נעמת ומוסדות נוספים - התקיימה אתמול בתיווך משרד הרווחה, אך התפוצצה מבלי שהושג כל סיכום. היום הדגישו בארגון ויצו כי מאות הורים כבר התגייסו למאבק ופנו למשרד האוצר כדי שייקח אחריות ויפעל לפתרון.

במשרד הרווחה טוענים שהתוספת שמציע משרד האוצר כי כ-100 שקלים לכל מטפלת וההצעה לא משפרת את התקינה - כמות הילדים תחת אחריותה של כל מטפלת. במשרד האוצר, מנגד, טעונ כי מדובר בהצעה נכבדת וגדולה מבחינה תקציבית.

"אם מישהו חושב שאפשר לפתור את בעיית הגיל הרך בתוספת של כמה עשרות שקלים למטפלת - הוא טועה לחלוטין", אמרו אתמול ראשי הארגונים. עוד הוסיפו כי הצעת האוצר דיברה על הקמת ועדה עתידית, אולם בפועל לא הוצע דבר והפגישה היתה "מבישה".

לדברי משרד האוצר, הארגונים דחו הצעות של משרדי הממשלה להגדלת ההכנסה השנתית באלפי שקלים לכל מטפלת, שכן הדבר היה בא בחלקו על חשבון הוצאות ההנהלה. "אנו קוראים לארגונים שנותרו בהתעקשותם שלא לקבל את המתווה המוצע, לחזור בהם מאיום השביתה ולפתוח את שנת הלימודים כסדרה ולהמשיך בדיונים", נמסר מהאוצר. "בכוונת המשרד לפעול להגשת צווי מניעה נגד השביתה במטרה לאפשר להורים לאחר החופשה הארוכה לשלוח את ילדיהם למעונות היום ובמקביל, להמשיך בהידברות".

בת 4 במצב קשה מאוד, אילוסטרציה (צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF)
"הגיל הרך הוא לא סתם שמרטפייה" | צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF

הסיבה לשביתה היא מחסור חמור במספר המטפלות ומחאה על שכרן. הארגונים שמפעילים את מעונות יום המפוקחים על ידי משרד העבודה והרווחה כמו ויצו, נעמ"ת ואמונה טוענים כי השכר הנמוך הוא זה שמוביל למחסור בכוח אדם, ולכן מטפלת אחת אחראית לשמונה תינוקות שלא על פי התקן.

"אני רוצה שיתנו לנו קודם כל משכורת טובה, שיהיה אפשר לגמור את החודש", הסבירה אסנת שם טוב המטפלת בפעוטות זה 30 שנה. "אני רוצה שיהיה אפשר להגיע לגן בשמחה, זה החינוך של דור העתיד - הגיל הרך הוא לא סתם שמרטפייה".

המצב כיום חורג ממה שנקבע בחוק. על פי התקינה צריכה להיות מטפלת אחת על כל שישה פעוטות. אם מסתכלים על מה שקורה בעולם, ב-OECD התקן הוא אף יותר מחמיר ועומד על מטפלת לכל ארבעה. משרדי הרווחה והאוצר מנהלים מגעים בנושא וקוראים לארגונים להימנע מהשבתה

"אנחנו לא יכולים יותר, אין לנו עובדות. אנחנו במצוקה קשה, חוששים מאוד שיקרה פה אסון - ממשלת ישראל אנא התעוררי", דרשה השבוע גליה וולוך יו"ר ארגון נעמת. באוצר חוזרים על כך שהארגונים חתומים על שקט תעשייתי עד ל-2019.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/