ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת תיקנה היום (שני) את הצעת חוק הפונדקאות והרחיבה את מעגל הנשים הזכאיות להיות מעורבות בהליך בישראל – אולם לא הכלילה בנוסח החדש זוגות חד-מיניים המעוניינים לעבור את ההליך במדינתם. התיקון אושר ברוב של שמונה תומכים מול ארבעה מתנגדים.

רוצים לשמוע עוד על מאבקי הקהילה הגאה? האזינו לפרק של הפודקאסט "מיד בהרחבה"

לפי הנוסח החדש, גם נשים ללא בן זוג, שבשל בעיה רפואית אינן יכולות לשאת הריון, יוכלו לעבור הליך פונדקאות. בנוסף, מי שנזקקים לטיפולי פונדקאות יוגבלו לחמישה ילדים במשפחה – במקום שניים עד היום – ופונדקאית תוכל לבצע עד חמש לידות (כולל ילדיה הפרטיים) במקום ארבע בלבד. בנוסף, עלה גיל המקסימום לפונדקאית מ-38 ל-39.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חרף כל ההקלות וההרחבות של מעגל הפונדקאות, ההסתייגות של חבר הכנסת אמיר אוחנה (הליכוד), שדרש לאפשר את ההליך גם לזוגות חד-מיניים, נדחתה. "כשאני ובן זוגי רצינו להקים משפחה, נאלצנו להרחיק אלפי קילומטרים", אמר בוועדה. "התאומים נולדו לפני הזמן המתוכנן, ולא היינו שם לצדם. אני לא מתריס נגד הרבנות ונגד הדת, רק מבקש קצת אנושיות".

"אני רוצה להיות אבא, ואני לא יכול להיות אבא", הוסיף חבר הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני). "אנחנו מספיק טובים כדי לשרת את המדינה, אבל לא כדי להיות הורים. זה עלבון שאני לא יכול לתאר אותו. זה מצב שהוא פשוט מפלה, כואב ולא הגון".

שר המשפטים אמיר אוחנה, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
ח"כ אוחנה. ההסתייגות נדחתה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

יו"ר הוועדה, אלי אלאלוף (כולנו), אמר כי הוא מצביע בעד החוק, "אבל אני יודע שיום אחד עוד נכיר בכל זוג, כמו שצריך". הדבר עורר עליו את זעמה של חברת הכנסת מיכל בירן (המחנה הציוני), שהטיחה בו: "זה מעשה פחדני, עכשיו זאת המשמרת שלך". אליה הצטרף חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ), שהצהיר כי מדובר בחוק הומופובי.

גם חברת הכנסת יעל גרמן (יש עתיד) הביעה כעס מתיקון החוק ללא הכללת הזוגות החד-מיניים. "החוק הזה אומר לקהילה הגאה: 'אתם טובים כדי להתגייס וליפול בשדה הקרב, תמלאו את כל החובות, אבל זכויות – פונדקאות, אימוץ, נישואין – לא ניתן לכם'", אמרה. "יורקים בפניהם וסוגרים להם את הדלת".