משפילים את הקשישים בדרך לביטוח (צילום: חדשות 2)
משפילים את הקשישים בדרך לביטוח | צילום: חדשות 2

בשבוע שעבר שידרנו במהדורה המרכזית סדרת כתבות שהציגה את מסכת הייסורים והתלאות שעוברים הקשישים הסיעודיים בדרך לביטוח. בעקבות הכתבות, שר העבודה והרווחה חיים כץ שוחח היום (ראשון) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על האפשרות לבטל את מבחני התלות לקביעת הזכאות למבוגרים מעל גיל 85, וזה הביע תמיכה במהלך.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בפורום שרי הליכוד שהתקיימה הבוקר, ביקש השר חיים כץ לקדם את תכניתו לביטול מבחני התלות לקביעת רמת הזכאות לשעות סיעוד שנערכים על ידי הביטוח הלאומי לקשישים מגיל 85, וזכה לתמיכתם של ראש הממשלה ושאר שרי מפלגת השלטון.

"אין סיבה להעביר את הקשיש תלאות כשהמסמכים הרפואיים מספקים תמונה מלאה לגבי מצבו הרפואי", אמר השר כץ. "אני שמח שראש הממשלה שותף לדעתי ומתכוון לקדם את הנושא".

מתקיימים מקצבת זקנה בלבד (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
בישראל יש 200 אלף קשישים סיעודיים | צילום: חיים ריבלין, חדשות

צפו: סדרת הכתבות "והשפלת פני זקן"

פרק ראשון – ייסורים בדרך לסיוע מהביטוח הלאומי: "הושפלתי"

פרק שני – "הופכים אותך לעפר ואפר, לשקרן"

פרק שלישי – "מה עוד יעשו כדי לא לשלם לקשיש?"

בישראל חיים יותר מ-900 אלף בני 65 ומעלה, מתוכם 200 אלף קשישים סיעודיים. כ-90% מהם מטופלים בבית והיתר בבתי אבות. כשקשיש מגיע לגיל שבו אינו יכול לבצע לבד את הפעולות הבסיסיות, המקום הראשון שהוא ובני משפחתו פונים אליו הוא הביטוח לאומי, שם יקבעו האם מגיעה לו עזרה מהמדינה.

מי שמקבל את כל זכויותיו בביטוח הלאומי נאלץ לא פעם להתמודד עם השלב הבא: הביטוח הסיעודי, ביטוח שיש למיליוני אזרחים אבל הדרך לקבל את הקצבה החודשית לא פשוטה. במסגרת הליך תביעת הביטוח, נדרשים הקשישים לעבור בדיקה שנקראת "מבחן תלות", ובו נדרש הקשישים להדגים אילו פעולות בסיסיות הוא יכול לבצע - הליך שלעיתים מלווה בהשפלת הקשיש.

מנסים לתפוס את הקשישים "על חם" (צילום: חדשות 2)
מנסים לתפוס את הקשישים "על חם" | צילום: חדשות 2

גם אחרי ההכרה מביטוח לאומי, הקשישים נאלצים לפנות לחברות הביטוח כדי לקבל את הקצבה החודשית לה הם זכאים, אך במקום זאת הם טובעים בבירוקרטיה ואף נתונים לבדיקות מטעם חוקרים פרטיים שמתחזים וממציאים סיפורים כדי לתפוס את הקשיש "על חם".

השימוש בחוקרים פרטיים הוא הגיוני כדי לוודא שאף אחד לא עובד על חברת הביטוח. אבל יש כמה כללים ברורים שקבעה רשות שוק ההון שאסור להם לעבור. אסור לחקור כל מקרה, רק כשיש נתונים סותרים בתיק של הקשיש וסיבה אמיתית להאמין שהוא משקר. אסור להתחזות לשליחים או דוורים כדי לגרום לקשיש לצאת מביתו. אסור גם ליצור קשר עם הקשיש ולבקש ממנו לבצע פעולות שונות וגם כשמפעילים חוקר, רופא חייב לעבור על הממצאים. אלא שבשטח - זה לא מה שקורה.