זר פרחים נבול שווה אלף מילים - ורצח של אישה אחת: האלימות נגד נשים וריבוי מקרי הרצח בידי בני זוגן בחודשים האחרונים הובילו לקמפיין מיוחד שנחשף הבוקר (שני). הקמפיין המשותף לארגון ויצו, פרויקט "תזכור", ארגון משפחות נרצחים ונרצחות ומשרד הפרסום גיתם BBDO קורא ליישום התכנית הלאומית למניעת רצח נשים ואלימות במשפחה - שכבר אושרה בעבר בממשלה - ולמנוע את הרצח הבא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במסגרת הקמפיין נשלחו בימים האחרונים לשרי הממשלה וחברי הכנסת זרי פרחים לרגל ט"ו באב - אלא שבמקום זר פרחים צבעוני ומשמח כפי שהיו מצפים לקבל, נבחרי הציבור קיבלו פרחי אבל נבולים שנלקחו ישירות מקבריהן של נשים שנרצחו בידי בני זוגן. 

הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בת"א (צילום: מאור רוזנשטיין)
הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בת"א | צילום: מאור רוזנשטיין

רק בעשור האחרון נרצחו 190 נשים בישראל, 18 מהן נרצחו מתחילת השנה - נתון שיא של נרצחות בהשוואה לתקופה המקבילה בשנים האחרונות. כיום חיות בישראל כ-200 אלף נשים מוכות וכ-600 אלף ילדים שעדים לאלימות קשה בבית. לאור נתון עגום ומדאיג זה, הוחלט לצאת בקמפיין ציבורי שישמיע את קולן של הנשים שנרצחו ושקולן לא יישמע עוד. זאת, במטרה להמחיש את הדחיפות באימוץ תכנית פעולה לאומית שתקדם מניעה, חינוך, חקיקה וענישה למיגור תופעת האלימות.

"קולם של השרים והח"כים לא נשמע"

בארגון ויצו הסבירו כי מטרת הקמפיין היא לסייע במניעת הרצח הבא ולקדם יישום מלא של התכנית למאבק באלימות נגד נשים, שאושרה כבר על ידי הממשלה ועלותה מוערכת בכ-250 מיליון שקלים. 

הקמפיין נועד לקדם בין היתר את הקמת הרשות הלאומית למניעה ולמאבק באלימות במשפחה ובאלימות נגד נשים, קורא לקדם תכנית חינוך לאומית למניעת אלימות מגיל גן ועד התיכון ודורש לאשר את החוק שיחייב הצבת אזיק אלקטרוני על חשודים באלימות נגד נשים ויישומו לאלתר, חוק שיכול להביא לכך שגברים אלימים לא יוכלו להפר צווי הרחקה קודמים שהוצאו להם וכך למנוע איום אפשרי על נשים שהתלוננו על בני זוגן בעבר.

"לאור גל רציחות הנשים ביוני האחרון זעקו כותרות העיתונים ואלפי נשים יצאו לרחובות, אך על אף שמאז נרצחו נשים נוספות, סדר היום הציבורי נשמר על כנו וקולו של אף שר או חברת כנסת, כנגד רצח נשים, לא נשמע באופן אקטיבי", אמרה יו"ר ויצו ישראל גילה אשרת.

גם בירושלים: מחאה על האלימות נגד נשים (צילום: קובי ריכטר/TPS)
גם בירושלים: מחאה על האלימות נגד נשים | צילום: קובי ריכטר/TPS

"רצח נשים הוא טרור חברתי ועל הממשלה לנקוט בצעדים למיגור התופעה על ידי הצבתה בראש סדר העדיפויות הלאומי ולהקצות משאבים ליישום תכניות עבודה מערכתיות", הוסיפה אשרת. "זו אינה סוגיה פוליטית - זוהי סוגיה החוצה את החברה ונוגעת לכולנו".

יו"ר ארגון משפחות נרצחים ונרצחות לרה צינמן אמרה כי "אלימות המסתיימת ברצח או בהריגה הפכה ל'מכת מדינה' וגבתה כבר אלפי קורבנות. היא עלולה לפגוע בכל אחת ואחד ובכל מקום".

צינמן הוסיפה: "למרבה הצער, במקום שיקירותינו יזכו לפרחים בחייהן, הן מקבלות אותם על קבריהן. התייחסות החברה ומערכת המשפט עדיין סלחנית יותר לרוצחי נשים המפעילים טרור אכזרי וממושך מאשר לרוצחים אחרים. הארגון פועל להחמרת הענישה על רוצחי נשים וילדים מתוך הכרה כי לענישה יש ערך גמולי והרתעתי רב ומסר בלתי מתפשר לחברה".