בחופש הגדול, כשהימים מתארכים והלילות עוד יותר, המלחמה הגדולה של בני הנוער היא בשעמום. בעיר מודיעין, למשל, יש לא מעט נערים שמצאו כעת חברים חדשים, חרדים. חלק מההורים כלל לא יודעים שילדיהם מגיעים לחדרים קטנים מאחורי בית הכנסת, כדי לשוחח עם מחזירים בתשובה שמבטיחים פרסים ואוכל לנערים החילונים שיקשיבו להרצאות. כך זה נראה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

אחד מאותם החרדים שמתיידדים עם בני הנוער בעיר מודיעין הוא שמעון יהודה, שמכנה את עצמו "הרב שמעון". "כל מי שלמד בבית ספר חילוני, באה לשם איזו מורה מטומטמת, שמשלמים לה ממשרד החינוך והיא עושה לו חינוך מיני", אמר יהודה לאחד הילדים וסיפר לו שהמורה משלמת על ה"גיהנום" שהילדים עוברים. "אתה לא יודע כמה מלאכי חבלה, טונות, גדודים של מלאכי חבלה מחכים לרגע שהיא תמות".

לא מדובר רק בשיעור תורה על ערכי היהדות, אלא בהרצאות ואיומים בעונשים בעולם הזה ובעולם הבא, ואפילו על על סקילה למי שלא נשמע לערכי הדתיים. "זה שמי שמחלל שבת חייב מיתה, זה לא מלמדים אתכם, נכון?", הפציר יהודה והסביר שיש להמית חילוני שלא שומר על השבת. "את זה לא לימדו בבית הספר, נכון? מחלליה מות יומת, אם היו סוקלים חבר שלך על זה שהוא מחלל שבת, היית מחלל שבת? אחד היה נסקל - וכולם כבר כמו בובות היו שומרים שבת".

"אחד ייסקל, כולם ישמרו שבת" (צילום: חדשות 2)
"אחד ייסקל, כולם ישמרו שבת" | צילום: חדשות 2

"חדר עם משחקים, סנוקר ופלייסטיישן"

גם ברחוב צדדי במבנה של ארגון לב לבנים במודיעין עילית פועלות כמה עמותות שמייעצות ומלוות בני נוער - אך מדובר בנוער חילוני מהיישובים הסמוכים, אותם מגייס הרב שמעון. מבט אל החדר מגלה את השיטה: על כל שני נערים בני 14 ו-15 מופקד אברך מבוגר אחד שמטיף להם במרץ ודואג להעמיק אצלם את האמונה. חלקם, כך מתברר, לא הגיעו לישיבה על מנת להתחזק: "היה שם קורנפלקס, מעדנים וקולה, והיה שם גם חדר עם משחקים, עם סנוקר ופלייסטיישן", סיפר אחד הילדים שהלך למפגש. האברכים מנסים לעודד את הנערים להביא את חבריהם: "נפנק אותם, ניקח אותם למסעדות, ניקח אותם לטיולים".

החיבור הראשוני אל הנוער נוצר במרכזים המסחריים: האברכים נצמדים אל חבורות של נערים, מציעים התקרבות לאלוהים תמורת פיצה ב-19.90 או תפילה עבור תלוש להמבורגר - כל פסוק מתורגם לטובת הנאה. "כל מי שמסיים איתנו מקבל 500 שקל", אומרים האברכים לנערים שהתחילו לקרוא איתם ספרי קודש.

ההורים מנגד חוששים: "הרגשתי שהנה, הולך להתחרד לי הילד", סיפר אחד מהם. אנט, שבנה מונה לתפקיד חשוב בגיוס כוח האדם לישיבה, מספרת: "אחד האברכים האלה בא אליו ואמר לו שאם הוא יביא למפגש הבא ארבעה ילדים נוספים הוא ייתן לו 50 שקלים, וכך היה". על השיעורים אמרה: "הוא סיפר לי דברים קשים, הוא אמר לי שאמרו להם שם שהרצל הוא עוכר ישראל, ושהאסון שהיה על הכרמל והשואה, אלוהים בעצם העניש את בני ישראל, זה הכול היה רשום בתורה, זה ידוע מראש, הכתובת הייתה על הקיר - אז החלטתי שאני עוצרת את זה".

"הרב שמעון" (צילום: חדשות 2)
"הרב שמעון" | צילום: חדשות 2

השיטה להפצת הדת לנוער תמורת טובות הנאה אינה חדשה או ייחודית למודיעין: אנשי חב"ד נוהגים להציע טילון לכל ילד שיקשיב לעשרת הדיברות, ספינרים ורחפנים במתנה - וגם פונים במסרונים ישירים לסלולרי של הנער. ארגונים חרדיים שכללו כעת את השיטה ופועלים מתחת לרדאר, ללא פרסום גלוי, ומתחת לאף של ההורים.

גם באשדוד תועדו חרדים מציעים לילדים פרסים בתמורה לכך שיישבו וישננו משפטים שהרב עומד ואומר להם: "הם אומרים מילים, הם לא מבינים שבעצם מה שנכנס להם לראש זה משפטים, זה הקטע פה בעצם, שטיפת מוח בצורה הכי מכוערת שלה". בקיץ הזה גם נרשמו מספר מקרים של טיולים בחינם, שלוו בשיעורי דת.

תגובות

מעמותת "לב לבנים" נמסר בתגובה: "המבנים והציוד שלנו שלנו נמסרו לעמותת לב לבנים לפני חודש. אין לנו קשר לפעילות, אך למיטב ידיעתנו הפעילות מבורכת ובאישור ההורים".

תגובת עמותת לב לאחים: "עמותת לב לאחים מקיימת פעילות לימודית חווייתית לבני נוער, להקניית ערכי היהדות והמסורת, גמרא ופרשת השבוע. בני הנוער משתתפים בפעילות מרצונם החפשי. במהלך הפעילות מוגש כיבוד וניתנים פרסי עידוד כמקובל בפעילויות נוער".

תגובת עמותת שמעון יהודה: "הפעילות אינה עוסקת בחזרה בתשובה אלא בהקניית ערכים מידות ודרך ארץ. יש לנו קשר עם הורי הנערים המבקרים בפעילות באופן קבוע, והם מלאי הערכה. אין הגיון שנעדכן הורי כל ילד שמבקר בבית הכנסת. הרחוב ותחלואיו מגרים את הנוער לאלימות ולשימוש באלכוהול וסמים. לכן נאלצנו להגיש כיבוד עשיר והגרלנו פרסים כמו תלושים להמבורגר או לזארה. פרס גדול יינתן למי שיסיים בהצלחה את הפרק שבו אנו עוסקים. המימון לפעילות מגיע מאנשים פרטיים שמעוניינים למנוע הדרדרות של הנוער".

תגובת חב"ד: "אנו גאים בפעילויות שלנו ובערכים שהן מקנות. מי שאינו מעוניין בהן כבודו במקומו מונח, אך המציאות מראה כי מדובר במתי מעט קולניים במיוחד". תגובת משרד החינוך: "למשרד אין קשר לפעילות הזאת לא במישרין ולא בעקיפין"