בית ספר, תלמידים, ילקוט, כיתה (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

כבר שנים מבטיחים להפחית את תשלומי ההורים הגבוהים לבתי הספר, אך גם השנה מתכנן משרד החינוך להגיש לאישור ועדת החינוך את אותה טבלת מחירים, שמגיעה לאלפי שקלים לילד. ביום שלישי הקרוב תתכנס ועדת החינוך בכנסת בה אמור משרד החינוך להגיש לאישור את המחירים לגבייה מקסימלית מההורים. כמעט בכל שנה עוברים התשלומים באופן אוטומטי, אך השנה החליטו ועדי ההורים היישובים לצאת נגד הסכומים הגבוהים שמגיעים לאלפי שקלים לילד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"חוק חינוך חינם הוא סיסמה שהורגלנו לשנן אותה אך לא עוד", אמרה יו"ר ועד ההורים בירוחם חני בריגע. "הורים רבים נושאים תחת הנטל ומשלמים מכיסם עבור תכניות שמשרד החינוך רואה בהן חלק בלתי נפרד מתכניות הלימודים של ישראל. אנחנו מתנגדים להמשיך לתת יד לעוול הזה, עוול שתורם להרחבת הפערים".

יו"ר ועד ההורים בירושלים פז כהן הוסיף כי "שלא כמו בכל שנה, הפעם ועדי ההורים היישוביים בכל רחבי הארץ מאוחדים ומתכננים להפעיל את כל כובד משקלם למניעת אשור התשלומים".

על אף המונח "חוק חינוך חינם", הורה משלם במהלך השנה עשרות אלפי שקלים לבית הספר. משרד החינוך מגביל אמנם את הסכומים אותם ניתן לדרוש, אך עדיין מדובר בסכומים גבוהים שאף אינם כוללים תלבושת, ציוד לבית הספר, ימי שיא ואוכל. גם התשלומים שמאושרים על ידי משרד החינוך הם רק חלק ממה שההורים משלמים, שכן בבתי ספר רבים נאלצים הורים לשלם סכומים גדולים בהרבה בהיעדר פיקוח על הנושא.

תלמידים נבחנים (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
תשלומים שמגיעים לאלפי שקלים | צילום: רויטרס, חדשות

ח"כ איציק שמולי, חבר ועדת החינוך, לא רק תומך בהחלטת ועדי ההורים אלא מתכנן לעזור להוביל אותה. "הכול מבוסס על בלוף, לא באמת מדובר בתשלומי רשות", אמר. "בפועל זה חובה כי כשהילד שלך מספר שלשאר הילדים יש טאבלט ולו הביאו מחשב ישן מהמחסן זה לא משאיר לך הרבה אפשרויות. אותו דבר במסעות לפולין, בטיולים. אני מאמין שהשנה יהיה מאוד לא פשוט להעביר את הבקשה לתשלומים".

"החינוך רחוק מלהיות חינוך חינם, מדובר ב'מיסוי סמוי'", טען ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני). "בפועל מטילים על ההורים יותר ויותר פעילויות. אני שואף לכך שעם הזמן נצליח להעלים את זה לחלוטין. ומה זו ההמצאה הזו תל"ן (תכנית לימודים נוספת)? או שזה חלק אינטגרלי ממה שצריך להקנות לילדים או שלא. ואם כן המדינה צריכה לממן את זה".

"למצוא פתרון שינסה לענות על כל הצרכים"

גם ח"כ יעקב מרגי, יו"ר ועדת החינוך, הבהיר שלא יקבל העלאה בסכומים הנדרשים. "אדרוש ממשרד החינוך וההורים לנהל דיון רחב מול משרד האוצר", אמר. "כדי לבטל לחלוטין את תשלומי ההורים צריך להקצות כ-5 מיליארד שקלים לפי ההערכות לטובת העניין. בעבר כבר עלה הרעיון להוספה של אחוז נמוך למס להורים לילדים במערכת החינוך ובכך להסדיר את כל הנושא אבל משרד האוצר מתנגד לזה. צריך למצוא פתרון שינסה לענות על כל הצרכים".

בחוק לימוד חובה נקבעה הזכות לחינוך חינם, אך ישנם שירותי חינוך שהמדינה והרשויות המקומיות אינן מחויבות לתת חינם, כגון שיעורי העשרה, טיולים, מסיבות סיום, ולכן ההורים נדרשים לממנם. סוגי התשלומים שהורים משלמים הם תשלומי חובה, שכוללים היום רק את הביטוח לילד. מעבר לכך יש את תשלומי הרשות, התשלומים עבור הזנה והתשלומים בעבור התל"ן ובעבור רכישת שירותים מרצון.

בבתי ספר ייחודים ובבתי ספר דתיים, התשלומים גם מגיעים ל-6,300 שקלים לילד. "בבית הספר שלנו כבר ברישום מבהירים לך שאם אתה לא משלם תל"ן תלך לבית ספר אחר, אין בזה טעם לפגם?", תהתה ר', אם ממרכז הארץ שבנה לומד בחינוך הדתי. "בבית הספר השני של הבת שלי גובים תשלום מופרז על התל"ן, מעבר למה שאושר. מדובר בתכנים חשובים נוספים שמספקים לילדים וההורים צריכים לממן אותם".