חשד למעשה מגונה בקטינה (צילום: החדשות)
אילוסטרציה | צילום: החדשות

שר העבודה והרווחה חיים כץ הודיע על רפורמה חדשה בהליך הוצאת ילדים מהבית, במקרים בהם קיים חשש להתפתחות תקינה של הילד ולשלומו. עלותה המוערכת של הרפורמה, שתכניתה המרכזית זכתה לשם "משפחה בשביל הצמיחה", היא 65 מיליון שקלים. "ילד צריך לגדול בחיק משפחתו כל עוד לא נשקפת סכנה ממשית לשלומו", אמר השר כץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אחד השינויים הצפויים הוא שלהורים תהיה הזכות לערער על החלטת הוועדה, עוד בטרם ההליך מגיע לקביעת בית המשפט כפי שקורה בכל מקרה של הוצאת ילד מביתו. במשרד ציינו כי יתאפשר למשפחה לזמן דיון נוסף בהרכב שונה ומורחב של חברים, ובמידת הצורך יוכלו ההורים להגיש ערעור לוועדה מחוזית שמורכבת מנציגי ציבור.

הרפורמה החדשה התקבלה על בסיס ועדת סילמן, שהוקמה כדי לבחון את נושא הוצאת הקטינים מחוץ לחזקת הוריהם. במסגרת המהלך יקבלו המשפחות ליווי צמוד של עובד סוציאלי לצד ייעוץ לאורך ההליך השיקומי. על פי הערכות המשרד, צפויות עד סוף שנת 2017 לקחת חלק בתכנית כ-840 משפחות.

במסגרת הרפורמה, המשפחות יקבלו ליווי צמוד של עובדים סוציאליים שיבנו מסלול לפיתוח כישורי חיים ומסוגלות הורית לצד ייעוץ לאורך ההליך השיקומי. כמו כן, תקבל כל משפחה סיוע כלכלי של אלפי שקלים שישמש בין היתר למימון חוגים משותפים לילדים ולהורים, סדנאות הורות, רכישת ציוד לבית ספר ועוד.

השר חיים כץ (צילום: ערוץ הכנסת)
"הליך משמעותי". השר כץ | צילום: ערוץ הכנסת

"השמה חוץ ביתית היא צעד קיצוני וחוויה מטלטלת לתא המשפחתי כולו ולילדים בפרט", הסביר השר כץ. "אנו הולכים למהלך משמעותי שבמרכזו שיתוף ההורים בהליך השיקומי והקצאת משאבים לטובת הטיפול בקהילה. אני תקווה כי השינויים המבניים יתרמו ביצירת האמון המתבקש בין המשפחות לבין מערך הרווחה ובעיקר יסייעו לייעול ההליך הטיפולי".

"ללא תוספת כוח אדם - לא ניתן ליישם את ההמלצות"

אלא שכעת, נשמעים יותר ויותר קולות המבקרים את הרפורמה ואת השינויים הצפויים - במיוחד את נושא הערעור. על פי אותם גורמים, הוצאת קטינים מחוץ לחזקת הוריהם היא סוגיה מורכבת המצריכה טיפול מקיף עם משאבים רחבים יותר. לטענתם, ללא תוספת משמעותית של כוח אדם לא ניתן יהיה ליישם את ההמלצות במלואן וייתכן שהמצב יצור בירוקרטיה וסרבול נוסף.

הבעיה החריפה ביותר ברפורמה החדשה, כך טוענים הגורמים, היא חוסר ההתייחסות למחסור במסגרות נוספות שיאפשרו טיפול מחוץ לבית למספר שעות, מבלי להוציא לגמרי את אותם קטינים מהבית.