"להרבה חברים שלי יש שתי תעודות זהות": בני נוער רבים בישראל מזייפים את תעודות הזהות שלהם כדי להיכנס למועדונים ולרכוש אלכוהול. שחף אמיר, סלקטורית במועדון, מספרת על התופעה המטרידה - ועל הדרכים בהן היא פועלת לאתר את התעודות המזויפות שמוצגות בפניה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש לי הרבה דרכים לזהות את תעודת הזהות המזויפת", היא מספרת, "אנחנו מכניסים את היד מתחת לנרתיק של התעודה, ואני בודקת קודם כל שיש הגבהה בתמונה. אני מעבירה את האצבע בשביל לראות ששום דבר לא מודבק ובודקת גם את הגזירה של התעודה והחיתוכים בצדדים של הניילון".

אלא שלא כולם מזייפים תעודות. יש כאלה שמתחזים לבגירים באמצעות תעודות שאינן שלהם, ואז שחף דורשת לראות חשבון פייסבוק, מצליבה בין הפרטים ותופסת אותם. כשבני הנוער מבינים שנתפסו הם מבקשים את התעודה בחזרה - אלא שהיא בוחרת להחרים את התעודה.

השיטה: שינוי הספרות בתאריך הלידה

תעשיית הזיופים של תעודות הזהות בקרב בני הנוער פורחת, ונראה שאין סוף להמצאות. "מה שצריך לעשות בשביל לשנות את התעודה כדי שהיא תהיה תקפה, זה פשוט לשנות ספרות בתוך תעודת הזהות", מספרת ת', קטינה שמזייפת תעודות זהות.

"או שמשנים את הספרה האחרונה בשנה או שמשנים את הספרות בחודש. הבעיה שהפונט של תעודת הזהות הוא נורא בעייתי, אז אני מעתיקה ככה שזה ייראה שאני ילידת ינואר. זה בעצם מראה שאני מעל גיל 18", היא מוסיפה.

מיסיבות פרטיות עם אלכוהול וסמים (אילוסטר (צילום: חדשות 2)
רוכשים אלכוהול בתעודת זהות מזויפת | צילום: חדשות 2

תלמיד כיתה י"א, בעל יכולות בעיצוב גרפי, מספר כי חבריו ביקשו ממנו לסייע להם לזייף את תאריך הלידה בתעודת הזהות שלהם - אלא שעקב סירובו, הוא זוכה ליחס קר מצדם: "עד עכשיו כועסים עליי כמה חבר'ה. יש את המבטים, את אלה שמעדיפים פתאום לא לדבר, מסובבים את הגב כזה, פתאום ניתקו קשר". לדבריו, זיוף תעודות הזהות רווח למדי בקרב בני הנוער: "זה קורה הרבה", הוא מספר. "כמעט לרוב החברים שלי יש שתי תעודות זהות".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי היא פועלת לחשוף את זיופי התעודות, שהרי מדובר בעבירה פלילית. זה כנראה לא מרתיע את בני הנוער שמסתכנים - ואחר כך גם באים לבקש הקלות ומתחננים מבעלי המועדונים שלא ידווחו עליהם למשטרה.