על רקע מחאת הסרדינים והמאבקים על תקציב המדינה, הכריז הבוקר (חמישי) שר החינוך נפתלי בנט על רפורמה שתביא להפחתת מספר התלמידים בכיתות בתי הספר היסודיים. במסיבת עיתונאים שכינס השר הוא אמר כי יקצה כחצי מיליארד שקלים לטובת המהלך, שיוביל לכך שמספר התלמידים בכל כיתה בחלק מהרשויות יצומצם לבין 32 ל-34 תלמידים. "היום הסרדינים יוצאים מהקופסה", הצהיר השר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לטענת בנט, הפחתת מספר התלמידים תותנה במדד הסוציו-אקונומי בכל רשות. במקומות בהם יהיה קושי להוסיף כיתות או לבנות בתי ספר במטרה לצמצם את מספר התלמידים, ילמדו שני מורים את הכיתה כשהלמידה תתבצע בקבוצות.

מדובר במהלך שיחל כבר בתחילת שנה הלימודים הקרובה ויתמקד בעיקר בתלמידי כיתות א'. לדברי בנט, יישום הרפורמה ייערך חמש שנים.

אלה עיקרי התכנית:

• תקצוב המתווה להקטנת הצפיפות בכיתות מוערך בחצי מיליארד שקלים. רפורמת הסייעת השנייה מתוקצבת בחצי מיליארד שקלים.

• החל משנת הלימודים הקרובה, תלמידי כיתות א' ילמדו בכיתות קטנות המכילות 32-34 תלמידים בלבד.

• המתווה החדש יחזק את הקשר של מורה תלמיד, יעמיק את הלמידה וישפר את הישגי התלמידים.

• בתוך 5 שנים כלל שכבות הגיל ביסודי ילמדו בכיתות קטנות.

• לראשונה: "מורה שני" בכיתה בכ-1,000 כיתות לימוד (גני ילדים, בתי ספר יסודיים ותיכונים).

• המתווה להקטנת כיתות מצטרף לרפורמת הסייעת השנייה בגני הילדים, לחיזוק החינוך בגילאים הצעירים. התלמידים הצעירים יהיו בראש סדר העדיפויות.

"לא מכונות של ציונים". אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 מאיה לוין)
המהלך יחל בעיקר בכיתות א' | צילום: פלאש 90 מאיה לוין

"רפורמת הכיתה הקטנה יוצאת לדרך", אמר שר החינוך. "הבטחתי שאטפל - וקיימתי. כבר בשנת הלימודים הקרובה, נחל ברפורמה שבסופה כיתות הלימוד בישראל לא יעלו על 34 תלמידים בכיתה, ובשכבות האוכלוסייה החלשות יותר לא יעלו על 32 תלמידים בכיתה".

"זהו מתווה צומח, כשבכל שנה עוד שכבת גיל תיכנס לרפורמת הכיתה הקטנה, כך שבתוך חמש שנים כל תלמידות ותלמידי ישראל בבתי הספר היסודיים מכיתה א' ועד כיתה ו' ילמדו בכיתות קטנות", אמר בנט.

המתווה להקטנת מספר התלמידים בכיתות:
צילום:

מיכל כהן, מנכלית משרד החינוך: "זה ייסייע בצמצום השחיקה של המורים ויגביר את שביעות הרצון של ההורים והילדים. הקטנת הכיתות תיערך באופן דיפרנציאלי, קודם כל נותנים למי שזקוק יותר, לעשירונים התחתונים 32 ואלו העליונים 34. זהו שינוי דרמטי".

ההורים איימו: לא נפתח את שנת הלימודים

השבוע איימו בשלטון המקומי ובארגוני ההורים בשביתה, אם לא יימצא פתרון לבעיית הצפיפות בכיתות. "מדינת ישראל לא מצאה שקל אחד לטיפול בצפיפות ועם זאת רוצים לעשות שני קיצוצי עומק, זו מכת מוות לחינוך בישראל", הזהירו.

במסיבת עיתונאים שכינסו ביום שני האחרון במרכז השלטון המקומי, בראשות חיים ביבס, בשיתוף עשרות ראשי רשויות וארגוני הורים, הם הציגו את דרישותיהם והדגישו: "כל אזרח צריך לדעת מה הסל שהמדינה מעניקה לו".

נציגי השלטון המקומי וההורים דורשים שלושה דברים מרכזיים: להקצות 600 מיליון שקל לטיפול בצפיפות בכיתות, ליצור סל תקציבי שיגדיר באופן ברור מה מגיע לכל תלמיד במדינת ישראל, ולמנוע את הקיצוץ שמתכנן האוצר בתקציבי החינוך. "נאלץ לצמצם עוד כיתות, מוסיפים תלמידים לכיתות, סוגרים כיתות כדי למצוא פתרון שיענה על גחמות פוליטיות", טענו אנשי השלטון המקומי.