האם יימצא פתרון למחאת ההורים נגד מחירי הקייטנות? הבוקר (שני) דנה בנושא החשוב והיקר ועדת הפנים של הכנסת, בתקווה למצוא דרך להוזיל את מחירי הקייטנות של הרשויות המקומיות והמתנ"סים ברחבי הארץ. יו"ר הוועדה אמר בתום הדיון הסוער, שלווה בחילופי האשמות רבים, כי "אם עוד שבועיים משרד החינוך והפנים לא יגיעו להבנה בקשר למחיר הקייטנות, אני אקבע את המחיר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים-רעות, תקף את התנהלות השר בנט: "משרד החינוך הכניס אותנו להיריון וברח. התכנית בית הספר של הקיץ היתה מצוינת והוזילה דרמטית את המחירים להורים, לכן צריך להרחיב אותה גם לכיתות ג'-ד' ואחר כך לכיתות ה' והגנים, כפי שהמשרד התחייב".

ביבס טען כי "אגף התקציבים באוצר ציין במפורש שהתקציבים הרלוונטיים הועברו למשרד החינוך אבל משום מה הם לא נמצאים בסדרי העדיפויות של משרד החינוך והראשונים להיפגע הם ההורים. אנחנו במרכז שלטון מקומי מקדמים יוזמה להוזלת הקייטנות בכל הרשויות עד למחירים של 850 שקלים, אבל הסבסוד של משרד החינוך יוזיל להורים בעוד לפחות 50%".

הצטרפו לשידור הישיר
"לדאוג למצוא פיתרון" | צילום:

"אי אפשר להשאיר ילד בן שלוש בבית"

ח"כ יעל גרמן מ"יש עתיד" הוסיפה: "האחריות על הקייטנות ותעסוקת ההורים מוטלת על מדינת ישראל. על כן, האוצר והחינוך צריכים לדאוג למציאת הפתרון. הקייטנות הם למעשה המשך של חינוך חובה, ובזמן שהמדינה דואגת לימי חופש של המורים והגננות, היא צריכה גם לדאוג גם להורים שנאלצים להישאר בבית ועלולים לאבד את עבודתם". לדבריה, "משרד האוצר צריך להציג את התקציב לטובת הקייטנות וזה אמור לעבור למשרד החינוך, האחראי לסבסוד הקייטנות".

חברי הוועדה קראו למשרד החינוך ונציגי השלטון המקומי לפעול להוזלת המחירים ולתאם ביניהם מהלכים שיסדירו את המחירים. נציגי ההורים זעקו: "כל השנה גובים מאיתנו, הכל יקר - הגנים, המעונות והצהרונים. המדינה צריכה לקחת אחריות על החינוך ולהרחיב את הפיילוט, לא לגנוז אותו".

אחד ההורים זעק לעבר ראשי הערים: "אפשר לעשות קייטנה גם ב-600 שקלים אם אתם תתאחדו". אם נוספת הבהירה: "אי אפשר להשאיר ילד בן שלוש בבית". ח"כ אמסלם סיכם את הדיון: "הנושא עלה לתודעה הציבורית. אני מסכים שהנושא של הגיל הרך אפילו יותר חשוב מכיתות א'-ב' ו-ג'-ד'. זו בעיה הרבה יותר קשה, ושם צריך לשים דגש. אני אומר לבנט - נושא הקייטנות הוא בסיסי ויותר חשוב מסייעת נוספת. ראשי הערים צריכים להיות אחראיים, ואני מבקש שמשרד הפנים ירכז את הדיון".

יו"ר הקואליציה אמסלם (צילום: חדשות)
"בנט, הקייטנות יותר חשובות מסייעת". אמסל | צילום: חדשות

הרקע למחאה: ביטול "בתי הספר של הקיץ". משרד החינוך: הרחבנו את הפרויקט, נבחן אותו מחדש

מלשכת שר החינוך נמסר בתגובה לדיון: "עם כניסתו של בנט למשרד, הוא קבע סדרי עדיפויות חדשים: חינוך איכותי מעל לכל. השר בנט החליט לתת בראש ובראשונה מענה לשתי הבעיות החריפות ביותר במערכת החינוך: צמצום מספר התלמידים בכיתה והוספת סייעת שנייה בגני הילדים". עוד נמסר כי עלויות הצעדים הוערכו במיליארד שקלים מדי שנה. "בחופשת הקיץ הקרובה, ילדי כיתות א' ו-ב' יוכלו גם השנה ליהנות ממסגרת חינוכית בעלות בסיסית בלבד, בשדרות וביישובי עוטף עזה יסבסד המשרד פעילויות מהגן עד כיתה ו', ואנו תקווה שנוכל להרחיב את הפרויקט החשוב הזה בשנה הבאה לכל ילדי ישראל".

עוד הדגישו במשרד כי "בהנחיית השר בנט פרויקט הקיץ אף הורחב לאלפי ילדים חרדים בכיתות א-ב, שמסיבה לא ברורה ובהנחיית שר האוצר דאז- יאיר לפיד ושר החינוך- שי פירון, לא נכללו במסגרות הקיץ. השר בנט הנחה את משרד החינוך לתקן את האפליה, מדובר בילדים בכיתה א, ואין הבדל בין ילד חרדי לכל ילד אחר במענה מדינה למסגרות קיץ". כמו כן נמסר כי "במהלך דיוני התקציב הקרובים לקראת השנה הבאה, הרחבת פרויקט הקיץ תשוב ותיבחן לאור סדרי העדיפויות".

למרות המחאות בנושא בשנים האחרונות, גם בקיץ הקרוב נדרשים ההורים לשלם סכומים גבוהים במיוחד על קייטנות - גם על כאלו שמופעלות מטעם העירייה. "בית הספר של החופש הגדול", תכנית לסבסוד קייטנות בגילאי ביה"ס היסודי שהפעילה הממשלה הקודמת, קוצצה לקראת הקיץ הקרוב לכיתות א'-ב' בלבד - והורים רבים מחו על ההחלטה.

מחאות של הורים במספר ערים הביאה כבר להוזלת העלויות באופן נקודתי, אך הורים לא מעטים טוענים כי במצב הנוכחי יותר משתלם להישאר עם הילדים בבית מאשר לצאת ולעבוד. בוועדה השתתפו היום נציגים ממשרדי ממשלה שונים - הפנים, הרווחה, החינוך, המשפטים, הכלכלה והאוצר - כמו גם נציגי עיריות, מרכז השלטון המקומי, ארגוני הורים, החברה למתנ"סים ועוד.

בשבוע שעבר התפרסמה תכנית שהציע יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, תכנית שכינה "קייטנה חברתית", וכוללת הרחבת תכנית "בית ספר קיץ" - שכבר נהוגה בכיתות א'-ב' - גם לכיתות ג'-ד'. בעיריית מודיעין כבר ניסו את המודל הזה בשנה שעברה בהצלחה וכעת המטרה היא להרחיב אותו לכלל הרשויות.