אילוסטרציה (צילום: פוראת נאסר)
אילוסטרציה | צילום: פוראת נאסר

בעיצומה של שנת הלימודים ובזמן שהתלמידים בכלל מבלים בחופשת הפסח הארוכה שלהם, הוציא היום (רביעי) משרד החינוך חוזר מנכ"ל ובו עדכון בנושא "האקלים החינוכי המיטבי ודרכי ההתמודדות של מוסדות חינוך עם אירועי אלימות וסיכון". בין היתר, ישמחו התלמידים לשמוע כי המורים מנועים מלאסור את כניסתם של תלמידים שיגיעו לבית הספר ללא תלבושת אחידה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בחוזר המנכ"ל חידדו את ההנחיה כי בכל מקרה אין למנוע כניסה של תלמיד לשטח בית הספר בשל הגעתו ללא תלבושת בית הספר. כמו כן, השעיית תלמידים מבית הספר מותרת רק במקרים חריגים, ולאחר שמוצה טווח התגובות החינוכיות. "יש להקפיד כי לצד ההשעיה ייעשה תהליך חינוכי טיפולי", נמסר.

באשר לאירועי אלימות בבית הספר ובשעות אחר הצהריים, טוענים במשרד החינוך כי אלימות בין תלמידים מהווה פעמים רבות ביטוי לקושי, למורכבות ולמצוקה. "לפיכך, הצבת גבולות תיעשה לצד התערבות חינוכית, רגשית ומתן חיזוקים חיוביים להתנהגויות הרצויות", נכתב. באירועים חמורים כמו פריצה, הצתה וסחיטה באיומים, נדרשת המסגרת החינוכית לדווח למשטרה על המעשים.

נעצרה חשודה בעבירות מין, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

חוזר המנכ"ל מתייחס גם לאירועי אלימות שבהם מעורבים הורי התלמידים. "יצירת אקלים בטוח בבית הספר היא משימה משותפת של הצוות החינוכי, ההורים והקהילה", הדגישו במשרד החינוך. "שיתוף ההורים במדיניות המוסד החינוכי ועדכונם לגבי תהליכים והטיפול באירועי אלימות יגבירו את האמון ואת שיתוף הפעולה בין ההורים לצוות". משרד החינוך הבהיר כי במקרה של אלימות מצד הורה של תלמיד או קרוב משפחה שלו נגד אחד מעובדי ההוראה, יזכו העובדים בגיבוי, סיוע וליווי של מערכת החינוך שתפעל לשמור על מוגנותם.

גם לתופעות כמו עישון ושתיית אלכוהול בקרב התלמידים, מתייחסים במשרד החינוך כאל ביטוי לקושי ולמצוקה. במקרה של עישון סיגריה בשטח בית הספר כל שנדרשים המורים לעשות הוא לקיים שיחת בירור עם התלמיד, ליידע את הוריו ולהטיל עליו מטלה חינוכית הקשורה לתופעה. במקרה של הבאת אלכוהול לבית הספר, נדרש המוסד החינוכי גם לכתוב סעיף התנהגות בתעודה שלו ולהזמין את התלמיד בליווי הוריו לשיחה בבית הספר.

"אין להוריד ציון בשל התנהגות בלתי הולמת"

משרד החינוך ממשיך להפגין גמישות כלפי התלמידים גם במה שקשור לציוניהם. בחוזר המנכ"ל נכתב כי להתנהגות בלתי הולמת במהלך השיעורים יש להתייחס בתעודה בסעיף ההתנהגות, אך "אין להוריד ציון מעבר להנחיה זו במקצועות הלימוד בשל התנהגות בלתי הולמת".

במקרה של התנהגות לא נאותה בטיולים, יכולים בתי הספר להתנות את השתתפותו של התלמיד בסיור או טיול עתידי בליווי מבוגר, אולם הם נדרשים להודיע על כך להוריו של התלמיד בכתב עשרה ימים מראש לפחות. כמו כן, אם התלמיד לא ישתתף בטיול יש לקבוע פעילות חלופית עבורו.

אילוסטרציה (צילום: יונתן מועלם ועדי כתריאלי, יחל"צ מגילות)
אילוסטרציה | צילום: יונתן מועלם ועדי כתריאלי, יחל"צ מגילות

בכל מה שקשור לגני הילדים, פירוט הנהלים מצומצם יותר מטבע הדברים, אולם במשרד החינוך מדגישים כי על הגננות להיות זמינות ורגישות לצרכיו של ילד שמגלה התנהגויות חריגות, להעניק לו בסיס רגשי בטוח ולהכיל את כעסיו ואת התפרצויות הזעם.

במקרה של התנהגות חריגה מצד אחד מילדי הגן, הגננות נדרשות לתת משוב חיובי על כל שיפור בהתנהגותו ולשמור על כבודו. כמו כן, הן צריכות להעניק לו יחס עקבי הוגן ותמיכה רגשית. במקרים חריגים מאוד, ולאחר שהובא לידיעת ההורים בעבר כי הילד מהווה סכנה לעצמו ולסביבתו, ורק לאחר שמוצו כל דרכי הטיפול וההתערבות, ולאחר שהתקבל אישור המחוז - ניתן להשאיר את הילד בבית ליום אחד.

ההחלטה לעדכן את חוזר המנכ"ל התקבלה על רקע צרכים שעלו מהשטח, בשל המציאות החינוכית המשתנה כמו למשל ההתפתחות הטכנולוגית המצריכה מתן מענה במוסדות החינוך. "מערכת החינוך מחויבת לשמור על שלומם וביטחונם של התלמידים והצוותים החינוכיים", מסרה מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן. "הצגת גבולות ברורים והוגנים נועדה לסייע למי שחרג מהם, לשמור על עצמו ועל סביבתו ולאפשר התנהלות תקינה של תהליכי למידה והוראה".