"תופעה פסולה", אבוהב (צילום: רויטרס)
"תופעה פסולה", אבוהב | צילום: רויטרס

בעקבות מקרי האלימות הקשים הרבים שאירעו לאחרונה נגד מורים, במשרד החינוך הודיעו על שורת צעדים ליצירת מוגנות לצוותי החינוך בבתי הספר. בתכנית: עונש מאסר של חמש שנים לתוקף, הרחבת סמכויות המאבטחים בבתי הספר וגם: וועדה שגם תעניק לעובד הוראה שנפגע ליווי צמוד, טיפול רגשי ומשפטי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

רק בשבוע שעבר ארע מקרה חמור של אלימות בירושלים, כשאם הכתה מורה לאנגלית. המקרה הזה הגיע לבית הדין לעבודה שחייב את משרד החינוך לכתוב תכנית מקיפה לטיפול בנושא של אלימות כלפי עובדי הוראה."מערכת החינוך מחויבת כלפי כל מי שבא בשעריה: מחויבת לרווחתם, לנפשם ולשלומם", נכתב בהצהרה, ששחרר היום המשרד לתקשורת.

הצעד המשמעותי ביותר, מגיע מצדו של שר החינוך נפתלי בנט, שהגיש הצעת חוק לפיה מי שנאשם באלימות כלפי איש הוראה ישלח לחמש שנות מאסר. בנוסף, מבקש השר להרחיב את סמכויות המאבטחים בבתי הספר: לא רק בידוק בכניסה אלא ממש להפריד ואף להרחיק גורמים אלימים. הצעת החוק כוללת גם מתן צווי הרחקה להורים תוקפים,שאינם תלויים בהגשת תלונה במשטרה, ולבסוף החמרת התגובה והענישה לתלמידים שפגעו במורים.

התכנית נשענת על שלושה נדבכים מרכזיים: ציון של חמישה מועדים ייחודיים למניעת אלימות לאורך השנה, באירועים אלה ירוכז מאמץ טיפולי ותודעתי. הקמת צוות מקצועי בכל מחוז שילווה את הטיפול הפרטני והמערכתי באירועי אלימות ולבסוף תכנית מערכתית לאורך כל שנת הלימודים.

"נעשה הכל כדי שמוסדות החינוך יהיו מקום מוגן"

התכנית המערכתית כוללת כמה מרכיבים: הכשרת מורים, מדי שנה, לקראת פתיחת שנת הלימודים יוכשרו צוותי החינוך להתמודדות עם אירועי אלימות. עם פתיחת השנה וכינוסה של אספת ההורים הראשונה, יוקדש זמן למניעת אלימות ולבניית תקנון משותף של הורים ותלמידים. בתום השנה, בתי הספר יסכמו את סדרת הפעילויות שעסקו ביצירת אקלים בטוח ובמניעת אלימות, באמצעות מיצגים ופעילויות משותפות להורים ולתלמידים.

שר החינוך, נפתלי בנט: "מוסדות החינוך כשמם כן הם: מקום שבו רוכשים התלמידים ידע, ערכים ומוסר. אי אפשר לדבר על מתמטיקה, או על אנגלית, במקום שבו סובל איש ההוראה מאלימות. לא נאפשר את זה, ונעשה הכל כדי שמוסדות החינוך יהיו מקום מוגן, עבור כולם, מקום שמקדש כלל גדול בתורה: ואהבת לרעך כמוך".

"עובדי ההוראה הם הנכס הכי חשוב של ישראל, ואני מאמין שמערכת החינוך היא המקום שבו ניתן לתקן תופעות חברתיות", הוסיף מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב. "האלימות היא תופעה חברתית פסולה, ותפקידנו לתקן אותה. גיבשנו שורה של מהלכי עומק, שייכנסו לכל בית ספר ויגיעו לכל תלמיד, ואני מאמין שיישום מדוקדק של המהלכים הללו יחולל שינוי משמעותי, בבתי הספר ובחברה כולה".