תלמידות תיכון ברחבי הארץ פתחו בחודשים האחרונים במחאה חדשה: הן דורשות להשוות את שיעורי הספורט והבגרות בחינוך גופני לאלה של הבנים - פחות שיעורי ריקוד וחיטוב ויותר ריצות ותרגילי מאמץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

לפני כמה שבועות נוי פרידמן וליבי מתתיהו, המתאמנות יחד באותה קבוצת כדורסל אך לומדות בבתי ספר שונים, התלוננו זו בפני זה על שיעורי הספורט שלהן. כך הן הבינו שבבתי הספר של שתיהן יש את אותה בעיה: חלוקה מגדרית בשיעורי ספורט. הבנות מתקדמות בעיקר בעיצוב, חיטוב ותרגילי ריקוד בעוד שהבנים נבחנים בתרגילי כוח פיזי, ריצה ומאמץ.

בחודשים האחרונים מחאת התיכוניסטיות תופסת תאוצה. עוד ועוד תלמידות מרחבי הארץ פונות לבתי הספר ולמשרד החינוך בבקשה לשנות את הנוהל הקיים. "שיעור ספורט מופרד בין הבנים לבנות", סיפרה נוי, תלמידת כיתה ט' מקריית אונו. "כל מחצית ב' זה בעיקר ריקוד לבין הבנים שיכולים לעשות משהו ש'משויך' לבנים, למשל מתח, ריצה, כפיפות בטן וכוח. זה ממש מעצבן ויש פה אפליה שבעיניי היא נוראית". 

רוצה שוויון. עינב כהן (צילום: החדשות)
רוצה שוויון. עינב כהן | צילום: החדשות

חברתה, ליבי מתתיהו, תלמידת כיתה ח' מיהוד, הוסיפה כי המטרה של המחאה היא "שנוכל לבחור אם אנחנו רוצות לעשות תרגיל ריקוד או לעשות תרגיל מתח, פשוט. גם הבנים - אם יש בן שרוצה לבחור לעשות ריקוד במקום מתח, שיעשה, למה לא? מי אמר שבנים לא יכולים לרקוד ובנות לא יכולות לעשות מתח? מי החליט את זה?".

"אם מורה אומר שאני פחות, כנראה שאני פחות"

עינב כהן, תלמידת כיתה י"א מירושלים, פנתה למורה לחנוך גופני בבקשה להתאמן כמו הבנים. אבל הוסבר לה שאי אפשר להיענות לבקשה ואין ברירה, כי צריך להכין אותה לבגרות. "זה כמו מורה שיבוא ויגיד לך 'אתה לא יכול'. למה? את אישה, את לא יכולה. זה בן אדם שאני מעריכה ואם הוא חושב שאני פחות - אז כנראה שאני באמת פחות", תיארה.

גם שדולת הנשים פנתה למשרד החינוך בעקבות פניות של אימהות ונערות. המענה של המשרד היה כי "תכנית הלימודים זהה לתלמידות ולתלמידים", וכי "תלמידות ולתלמידים רשאים להיבחן באופן דומה" והוסיפו כי הבחירה נתונה בידי התלמידים והמורים. אבל למרות התגובה המבינה, בשטח ההפרדה עדיין קיימת. בתי הספר מסבירים זאת כהוראה של משרד החינוך, והתלמידות עדיין מחכות שמישהו יבין שהן לא שוות פחות מהתלמידים.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "תוכנית הלימודים בחינוך גופני זהה לתלמידות ולתלמידים, ויובהר שאין שוני בהנחיות להערכת תלמידות ותלמידים. התלמידות והתלמידים רשאים לבחור להיבחן איך שהם רוצים, ללא קשר למינם ומגדרם. תוכנית הלימודים נכתבה על ידי מומחים, בדגש על מגוון רחב של פעילויות, וזאת כדי לאפשר לכל מורה להתאים את תכנית ההוראה לתלמידיו ולתלמידותיו".