ארכיון (צילום: פוראת נסאר)
"ממצאים מטלטלים" | צילום: פוראת נסאר

עם פרסום הממצאים המטרידים של סקר דעת הקהל שהראה שכמעט חצי מהאוכלוסייה היהודית בישראל תומך בטרנספר לאוכלוסייה הערבית, המהווה כמעט 20% מהחברה, התגובות לא מאחרות להגיע: השחקנית והזמרת מירה עוואד אמרה לחדשות 2 Online כי "אני לא בשוק, אנחנו חווים דמוניזציה של כל מה שערבי ומוסלמי".

לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לצד תחושתה כי הסקר משקף נאמנה את התחושה הכללית בחברה, מדגישה עוואד כי לדעתה השאלה הנוגעת לגירוש האוכלוסייה הערבית לא הוצגה כראוי ולכן הפיקה את התוצאות המפחידות. "כשניהלתי בעצמי שיחות עם אנשים שגיבו בתחילה את הרעיון, הם חוזרים בהם כשהם מבינים את המשמעות המלאה של מה זה טרנספר".

"לא מבינים מה זה טרנספר". עוואד (צילום: פלאש 90 - משה שי)
"לא מבינים מה זה טרנספר". עוואד | צילום: פלאש 90 - משה שי

"יש לפעמים תחושה שלנו הערבים יש מלא אופציות לאן ללכת, כאילו באמת יש לנו 22 מדינות לברוח אליהן", ממשיכה עוואד. "אבל אני לא חושבת שאנשים מבינים מה זה באמת טרנספר, ובמה זה כרוך. כשאנשים אמרו לי שזה פתרון בעיניהם ואמרתי שגם אני אהיה על המשאיות, םתאום הם אומרים לי 'את זה משהו אחר', ופתאום נכנסים לכל מיני תת קטגוריות. אנשים עונים על השאלה ממקום שבו הם לא חושבים על המשמעות המעשית, ולכן זו סטטיסטיקה שקשה להתייחס אליה כמשהו מייצג, בר קיימא. מקווה שיהיו לנו תקופות שפויות יותר".

"מחדד את הפערים"

לעומת עוואד, נשיא המדינה ראובן ריבלין דווקא חושב שיש לייחס לממצאי המחקר הזה חשיבות רבה, ברמת מקבלי ההחלטות. במפגש עם מנהל המחקר אלן קופרמן והחוקר מהמכון למחקר ביטחון לאומי מאיר אלרן, הוא אמר כי "הסקר הזה צריך לעמוד מול עיני ממשלת ישראל, הוא מצביע על הצורך לטפל בבעיות שלנו פנימה יותר מתמיד".

ריבלין הוסיף כי הסקר "מחדד את הפערים התפיסתיים בישראל ביחס לאמונה, דת, תרבות ודמוקרטיה. יש בו ממצאים מטלטלים שחייבים לעורר את החברה הישראלית לחשבון נפש".

הנשיא ריבלין עם מבצעי המחקר (צילום: מארק ניימן/ לע"מ.)
הנשיא ריבלין עם מבצעי המחקר | צילום: מארק ניימן/ לע"מ.

"האפרטהייד כבר כאן, אף אחד כבר לא מזדעזע מהגזענות", אומרת העיתונאית מקבולה נסאר. "אומרים שלא רוצים שכנים ערבים, תושבים ערבים - זה השיח בחברה הישראלית-יהודית היום. הגירוש הפך לטריוויאלי, זה המיינסטרים". לטענתה של נסאר, "סמוטריץ' וודאי מרגיש מרוצה - זה העם שהוא רוצה, זו העבודה של נתניהו". היא אף מבהירה כי "היהודים יכולים לבקש מה שהם רוצים, חצי מהם יכולים לחלום שלא נהיה כאן אבל אני לא זזה לשום מקום! אנחנו בחברה הערבית צריכים לענות לסקר הזה, להבהיר שאנחנו לא הולכים לשום מקום".

"הממשלה מובילה להידרדרות ערכית"

"זה משטר חשוך, שמוציא מספרי הלימוד סיפור אהבה בין יהודיה לערבי", אומרת נאסרין גנדור צינמון, ממייסדות בית הספר הדו לשוני בחיפה. "אנחנו לא מופתעים, כמו שאנחנו לא מופתעים מהמלחמות בכל קיץ". לטענת צינמון, "הדמגוגיה שאנו רואים כאן, זו שטיפת מוח, מאכילים את האנשים בשנאה, בחצאי אמיתות. זה תהליך סוציאלי, יש כאן מצע מאוד נוח להקמת דיקטטורה". היא אף מוסיפה כי "מה שקורה כאן הוא תהליך הקצנה טבעי, דומה לכל הדברים שלימדו אותנו על הנאציזם".

"האפרטהייד כבר כאן". נסאר (צילום: דף הפיסבוק)
"האפרטהייד כבר כאן". נסאר | צילום: דף הפיסבוק

גם בארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" לא הופתעו מהממצאים הקשים, והטילו את האחריות על הממשלה. "זהו סממן נוסף להידרדרות הערכית והמוסרית שאליה מובילה הממשלה את הציבור", אמר מנכ"ל הארגון יונתן גר. "אני לא מתפלא שבמדינה שבה ראש הממשלה מדבר על 'ערבים נוהרים לקלפיות בהמוניהם' מספר גדול כל כך של ישראלים מהדהד את הגזענות הזו". גר הוסיף כי בארגון "מייחלים למנהיגות שתוביל לכבוד רב יותר לזכויות אדם ולערכי דמוקרטיה ושיוויון, ולממשלה שלא מפרשת את 'יהודית ודמוקרטית' כ'דמוקרטיה ליהודים'".

השתתפה בהכנת הכתבה: שושה חתוקה