"התמכרנו למשחק". צפו בתיעוד (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
תחנת מזל | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

כוונתו של ראש הממשלה נתניהו לקדם הקמת קזינו בישראל נתקלה בהתנגדות מצד גורמים רבים, שטענו כי המהלך יעשיר אולי את קופת הטייקונים אבל יגרום נזק כבד לשכבות החלשות. עם זאת, כבר שנים שפועלים בישראל - באופן חוקי לחלוטין - 150 מתחמי "פיס Place" עם מכונות מזל אלקטרוניות. בדיקת חדשות 2 Online ממפה את שכונות המצוקה בהן הציב מפעל הפיס את תחנות ההימורים.

רשימת מתחמי "פיס Place" המלאה

ניתוח של אתר "מדלן" מעלה כי רבות מתחנות ההימורים הללו ממוקמות בחצר האחורית של מדינת ישראל - בערים ובשכונות שמאופיינות במעמד חברתי-כלכלי נמוך. האם מדובר באסטרטגיה מכוונת של מפעל הפיס או בצירוף מקרים?

במפעל הפיס טענו כי "75% מהמכונות מוצבות ביישובים מבוססים. על אף הטענה הזו, הבדיקה העלתה כי ישנו ריכוז גדול של מכונות מזל באזורים בהן מתגוררות אוכלוסיות מוחלשות בערים השונות.

ריכוז מכונות בדרום תל אביב (צילום: google earth)
צילום: google earth

ת"א: 10 מתוך 16 תחנות הוצבו בדרום העיר

מנתוני האתר, שמבצע ניתוחי שוק בתחום הנדל"ן, עולה כי בתל אביב, שהדירוג החברתי-כלכלי שלה גבוה יחסית ועומד על 8, הוצבו בסך הכל 16 תחנות, אבל 10 מתוכן נמצאות בשכונות דרום העיר בעלות דירוג חברתי-כלכלי נמוך. חמש תחנות נוספות מוקמו במרכז העיר והצפון הישן ורק תחנה אחת מעבר לירקון, שם מתגוררים כרבע מתושבי תל אביב, שנחשבים לאוכלוסייה חזקה. גם ברמת גן הסמוכה ניכרת מגמה דומה: הדירוג החברתי-כלכלי של העיר עומד על 8, אך התחנות שהוקמו בה נמצאות בשכונות שדירוגן עומד בממוצע על 6.4.

יותר מכונות מזל בפריפרייה
צילום:

דוגמה מקוממת, שיכולה להעיד לכאורה על השיקולים בהצבת תחנות המזל, אפשר למצוא באשדוד. ברחוב רוגוזין בעיר, שממוקם ברובע א' הוותיק בעל הדירוג החברתי-כלכלי 4, ניתן למצוא שתי תחנות מזל במרחק של מטרים בודדים אחת מהשנייה. הדבר עשוי להעיד על מהמרים רבים באזור, שחמישית מתושביו הם מעל בני 65 ורבים מהם נסמכים על קצבאות הביטוח הלאומי.

יותר מכונות מזל בפריפריה
צילום:

"מפסידים למכונות את המעט שברשותם"

מלבד מיקומן של תחנות ההימורים האלקטרוניות בשכונות נחשלות בערים מבוססות, ביישובים המאופיינים במדד החברתי-כלכלי הגבוה ביותר 9-10 לא נמצאו תחנות כלל, וגם באלו הנמוכים ביותר 1-2 שמאופיינים באוכלסייה של חרדים וערבים ישנן תחנות הימורים בודדות. בחמשת האשכולות הנמוכים מרוכזים 58% מהתחנות ואלו באשכולות הגבוהים מרוכזים 42% מהתחנות.

בערים חיפה ובית שמש ממוקמות שלוש תחנות מזל בכל אחת, אך בעוד שבחיפה מתגוררים 277 אלף תושבים והדירוג החברתי-כלכלי שלה עומד על 7, בבית שמש מתגוררים 98 אלף תושבים בלבד והדירוג החברתי-כלכלי שלה הוא 3. מהמספרים עולה שבבית שמש יש כמעט פי שלושה יותר מכונות הימורים לאדם מאשר בחיפה.

בעפולה 5 תחנות, בהרצליה שתיים (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
בעפולה 5 תחנות, בהרצליה שתיים | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

כך למשל בערים עפולה ונצרת עלית - שתיהן ערי פריפריה שדירוגן החברתי-כלכלי הוא 5 ובכל אחת מהן מתגוררים כ-40 אלף תושבים - הוקמו 6 ו-5 תחנות מזל בהתאמה. לעומת זאת, בהרצליה - שמספר תושביה הוא 90 אלף ודירוגה החברתי כלכלי הוא 8 - הוקמו שתי תחנות בלבד.

ארכיון (צילום: תחנת הכיכר)
"מושכות את מי שאין לו" | צילום: תחנת הכיכר

"מעבר על רשימת המתחמים מעלה שתחנות רבות ממוקמות בפריפריה ובמקומות בעלי דירוג חברתי-כלכלי נמוך", אומר עמית שטרר, אנליסט מחקר באתר מדלן. "נדמה שמכונות המזל מושכות בעיקר את הציבור ש'אין לו' - אנשים שמקווים שבאמצעות המזל יוכלו לשנות את מצבם הכלכלי, ומפסידים למכונות המזל את המעט שברשותם".

"העובדה כי במדלן יש פריטי מידע שונים, כדוגמת מחירי הדירות בפועל, רמת הישגי בתי הספר והמדד הכלכלי חברתי לכל שכונה, מאפשרים לנו לקבל תמונה ברורה לגבי המשמעויות של המיקום בו בחרו למקם את מכונות המזל", הוא מסביר. "בשונה מהסתכלות ברמה העירונית, הפילוח לשכונות הוא זה שחושף את המשמעות האמיתית".

ממפעל הפיס נמסר בתגובה: "הנתונים שמתפרסמים אינם נכונים, 75% מהמכונות מוצבות ביישובים מבוססים".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לפניות לכתב: AzriA@Ch2news.tv

לעמוד הפייסבוק של עזרי עמרם