"שואפת שהכול ייעשה בשיוויון". מוסלח
"שואפת שהכול ייעשה בשיוויון". מוסלח | צילום:

לין מוסלח, צעירה מקיבוץ מגן במועצה אזורית אשכול, מתנדבת בעמותת "בקהילה" במסגרת שנת שירות. היא עושה את אותה עבודה כמו שאר חבריה אך לא זוכה להטבות זהות. הסיבה - היא ערבייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

מוסלח בת ה-18 רצתה להמשיך ולתרום לקהילה כפי שעשתה לפני כן בקיבוץ במסגרת שנת שירות. אך הקריטריונים להתנדבות במסגרת זו מחייבים אותה בדחיית שירות צבאי, תנאי טכני שהיא אינה עומדת בו משום שערבים מוסלמים אינם משרתים בצה"ל. לכן, את דמי ההתנדבות היא מקבלת ישירות מעמותת "בקהילה" ולא מתקציבי משרד החינוך.

בתחילת השנה אושרה הטבה חדשה למתנדבי שנת השירות: נסיעה חינם בתחבורה הציבורית, אך מוסלח, שמבצעת עבודתה ממש כמו שאר בני השירות, נאלצת לשלם מאות שקלים מדי חודש על נסיעות. מנכ"ל העמותה יאיר זעפרני שלח מכתב למשרד הביטחון ולמשרד התחבורה במילותיה שלה כדי שיאשרו למתנדבת את ההטבה שמקבלים שאר חבריה, אך מכתב זה נותר ללא מענה. בשל כך, נאלצה העמותה לשאת בהוצאות הנסיעה, זאת בין שאר ההוצאות הכבדות שהמדינה אינה מכסה. מוסלח פנתה לח"כ חיים ילין (יש עתיד) שהחליט להירתם וליזום דיון דחוף בוועדת החינוך של הכנסת בעקבות ה"אפליה המבישה והבלתי צודקת" לדבריו.

הנוסעים נשארים בתחנה (צילום: חדשות 2)
"נלחמת על ההטבות שחבריי מקבלים" | צילום: חדשות 2

"אני עושה בדיוק את אותה עבודה כמו חבריי", אמרה מוסלח לחדשות 2 Online. "זה לא נעים שכולם מקבלים את ההטבה הזו ואני צריכה להתחיל להילחם על זה". בהמשך סיפרה מוסלח על עבודתה במסגרת שנת השירות עם ילדים ובני נוער משכונות חלשות ובבית הספר הדו לשוני בעיר. "בשעות אחר הצהריים אני מתנדבת במנהל הקהילתי. התחלתי באוגוסט האחרון ומאז אני חיה בקומונה עם שאר החברים. אנחנו שואפים שהכול ייעשה מתוך שיוויון והוגנות ואני מוצאת את עצמי נלחמת על כל הטבה שחבריי מקבלים".

"עושה את אותה העבודה בדיוק"

במכתב ששלחה לפני כשבועיים למשרד התחבורה ולמשרד הביטחון כתבה מוסלח: "בנאומו האחרון קרא ראש הממשלה לאזרחים המוסלמים לצאת ולתרום בטענה שכך יבוא השיוויון והדו-קיום האמיתי. והנה אני, ערבייה מוסלמית, יוצאת ומתנדבת, אבל לא מקבלת את ההטבות שמקבלים חבריי היהודים, האם לא קיימת פה סתירה?". בסוף מכתבה הוסיפה כי רצתה לתרום השנה "רק כדי להוכיח שלא משנה מי אתה, כולם צריכים לתרום למקום בו הם חיים, ללא הבדל. המקרה הקטן של כרטיסי הנסיעה מראה אחרת".

יאיר זעפרני, מנכ"ל עמותת "בקהילה" העניק רוח גבית למאבקה של הצעירה. "לין היא חלוצה בתחום", אמר. "אני לא מכיר מתנדבי שנת שירות ערבים נוספים, היא הגיעה במטרה להתחיל לעשות שיתוף בין המגזרים. מכיוון שאין לה דחיית שירות מצד משרד הביטחון, בעצם אין לה מעמד של ש"ש (מתנדבי שנת שירות), אבל היא עושה את אותה עבודה בדיוק. מבחינתנו היא מקבלת את אותם התנאים, אבל ברגע שנוספה ההטבה של הנסיעות, פעם נוספת ראינו את הפער. זהו מאבק חשוב מאד, אנחנו רוצים לראות עוד מתנדבים במגזר הערבי והיינו רוצים לראות את משרדי הממשלה נרתמים לזה ומספקים מעטפת להתנדבות של שנת שירות למגזר הערבי ללא כל קשר לצבא או לשירות הלאומי".

מוותר על השיריון, ילין (צילום: חדשות 2)
"מביש וחמור", ח"כ חיים ילין | צילום: חדשות 2

"מדובר במקרה אפליה מביש וחמור", אמר חבר הכנסת ילין שנרתם למאבקה של מוסלח. "במקום לעודד התנדבות ונתינה, הממשלה מסיתה ופועלת להעמקת השנאה. התנאים לשנת שירות חייבים להיות שווים לכל אזרחי מדינת ישראל. אנו רחוקים עדיין מרחק רב וכואב ממתן התנאים הראויים למגזר הערבי בישראל. שגשוגה והצלחתה של החברה הישראלית קשורים קשר הדוק וישיר להצלחתו של המגזר הלא יהודי, ותלויים ביכולתה של הממשלה להביא לשוויון הזדמנויות בין אזרחיה ללא קשר לדת, מין, גזע ולאום".

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "שר התחבורה ישראל כץ הנחה את אנשי משרדו להעניק למתנדבת הסדר נסיעה חינם בתחבורה הציבורית בדומה להסדר הקיים עם מתנדבי שנת השירות".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מכיוון שלין לא הוגשה כמתנדבת שנת שירות ע"י הגוף בו היא מתנדבת היא איננה מופיעה ברשומות. מבירור שנערך מול הגוף המשלח - "בקהילה", התברר כי היא לא הוגשה מכיוון שאינה חייבת בגיוס. לכשתוגש באופן מסודר יונפק לה אישור נסיעות בדומה ליתר מתנדבי שנת שירות".

לפניות לכתב Azria@ch2news.co.il