פרויקט שהחל לפני שמונה חודשים, שבמסגרתו צה"ל תורם מזון לעמותות למען נזקקים, צובר תאוצה: עד היום (שלישי) נאספו כ-100,000 ארוחות לנזקקים, שהועברו אליהם באמצעות עמותת "לקט ישראל", והמטרה היא להרחיב את הפרויקט. צה"ל תורם בכל חודש 12,500 ארוחות מ-25 בסיסים מהדרום ועד הצפון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לא מדובר באוכל שמוכן במיוחד עבור נזקקים, אלא בשאריות של ארוחות החיילים בלבד - מזון שמבושל במטבחים אך החיילים לא צורכים אותו בחדרי האוכל. במקום לזרוק אותו, הוא מועבר הלאה לעמותות.

בעבר, בצבא לא תרמו מזון אלא השליכו אותו לאשפה בשל הנזק שיכול להיגרם מאכילת המזון והאחריות התברואתית שבהעברתו. עד לחודש אפריל האחרון, ההנחיות של מחלקת בריאות הצבא בחיל הרפואה היו שמזון שיוצא לחדרי האוכל לא יחזור למטבחים. כלומר, ייאכל או ייזרק.

בפריפריה פונים יותר למחלקות הרווחה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
תרומה צבאית נכבדת למאבק בעוני | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

"כל יחידה בצה"ל יכולה לתרום מזון בסוף הארוחה"

אז מה הוביל לשינוי במדיניות הצבא? באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ראו את העודפים שנוצרים במטבחים ואת הבזבוז שבזריקת מזון טוב, וכך יצרו קשר עם העמותה. מדובר במזון מבושל שלא ניתן להחזיר לשימוש - אז הוחלט שעדיף שהאוכל יועבר לנזקקים במקום שייזרק לפח. כל בסיס מקושר עם עמותה אחרת, ויש נוהל מסודר שיצא לצוותי המטבחים. העמותה מגיעה עם אריזות מתאימות ומקבלת את האוכל, כשחיילים במרכז המזון עוקבים אחרי התהליך.

"אנחנו היום מאפשרים לכל יחידה בצה"ל לתרום את העודפים שנותרים בסוף הארוחה", סיפר לחדשות 2 Online רס"ן דוראל סרוסי, ראש מדור הפעלה במרכז המזון של אט"ל. בצה"ל התאכזבו לגלות שלמרות שהם פנו לעמותות רבות, על מנת להרחיב את הפרויקט, רבות מהן לא פנו לצבא או שלא אושרו מבחינת דרישות התברואה והובלה בקירור. "במקביל, אנחנו גם חידדנו את הפקודות לצמצום עודפי המזון ותכנון הארוחה בצורה טובה יותר בשביל למנוע בזבוז", הוסיף סרוסי שקרא לעוד עמותות להצטרף למהלך.

בצה"ל הוציאו הנחיות ברורות לצוותי המטבח: נציגי העמותות נכנסים ליחידות בהתאם להגדרות נהלי האבטחה, עודפי המזון יימסרו רק לעמותה שסיפקה כלים חד פעמיים - אין להוציא כלים ואמצעים צבאיים מהמטבח, והעודפים יימסרו רק לעמותות שסיפקו כלי אחסון מתאים תוך שמירת טמפרטורת המזון החם.

המטרה: להרחיב את הפרויקט

עוד הוחלט כי יימסרו רק עודפי מזון חם שבושל באותו יום, והמסירה תבוצע בתום ארוחת הצהריים בלבד ועד 60 דקות מסיומה ככל היותר. על המזון להישמר בטמפרטורה מתאימה עד לאריזתו. עוד הודגש בהוראות לצוותים כי העברת המזון תבוצע על ידי צוות המטבח של היחידה המוסרת, בתוך שטח המטבח, ותחת פיקוח משגיח כשרות תוך שמירה על תברואת המזון.

"צה"ל מוכיח את נכונותו לתרום להצלת מזון בישראל, פעולה שבזכותה יצומצם אי הביטחון התזונתי בארץ", ציין גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל. "תודות לאיסופים מצה"ל הגדלנו את כמות הארוחות החמות שאנו מעבירים לנזקקים, שעומדת כיום על 10,000 ארוחות ביום - הנאספות מחברות קייטרינג, מסעדות, בתי קפה ועוד, מכל רחבי הארץ. תכניתנו לשנה הקרובה היא להכפיל את מספר הארוחות הנתרמות מצה"ל".