תלמידי כתות י' בהפגנה מול משרד החינוך
תלמידי כתות י' בהפגנה מול משרד החינוך | צילום:

הרפורמה בבגרויות עליה הודיע שר החינוך לשעבר שי פירון לאו דווקא היטיבה עם כלל תלמידי התיכון. תלמידי כיתות י' במסלולי המצוינות במתמטיקה התרעמו על כך שהרפורמה מבטלת את הישגיהם ומעקבת את התקדמותם. לאחר שהגישו עתירה לבג"ץ בנושא קיבל היום (רביעי) בית המשפט את טענותיהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בג"ץ קיבל את עתירתם של תלמידי כיתות י' במסלולי מצטיינים שביקשו לאפשר להם לגשת למבחני הבגרות כפי שהובטח להם, למרות הרפורמה החדשה שהעבירה את כלל הבגרויות לכיתות יא'-יב'. התלמידים טענו כי כבר החלו ללמוד במסלולי ההצטיינות ולכן ביטול הבגרויות בכתה י' יעקב את התקדמותם ויבטל את ההישגים אליהם הגיעו עד כה.

השופטים הסכימו פה אחד כי אין למנוע מתלמידי כיתות י' לגשת לבגרויות ואמרו כי "פלח התלמידים המצטיינים הוא פלח קטן מתוך רפורמה גדולה, ולכן הרפורמה יכולה לספוג את זה".

"נעשה הכל כדי להצליח״

בנוגע לתלמידי כיתות ט', הנמצאים גם כן במסלולי ההצטיינות, נתן בית המשפט למשרד החינוך 90 יום להגשת הטיעונים מדוע שלא ייגשו גם הם לבגרויות בכיתה י'. הפרקליטות טענה בבית המשפט כי ככל שתינתן אפשרות חריגה לטווח גדול יותר של תלמידים, כך תיעלם השפעת הרפורמה. השופטים ענו בתגובה לכך כי קו ההפרדה לעקיפת הרפורמה ברור מאוד - מי שכבר התחיל ללמוד במסלול המצוינות ומי שלא.

״זו החלטה הכי טובה שבג"ץ יכול היה לקבל", אומרת ספיר פונס, תלמידת כיתה י' בבית הספר אורט בחולון. "חיכינו במתח מתחילת השנה. דאגנו שכל ארבע השנים שחרשנו לא ירדו לטימיון. חשוב לי להתגייס עם תואר ראשון לצבא ולתרום כמה שיותר למדינה. ברור לנו שיהיה גם קצת קשה עכשיו להדביק פער, אבל נעשה הכל כדי להצליח״.

מיכאל צדקה, תלמיד כיתה י', בירך על ההחלטה אבל הצטער על ההפסדים שהיו בדרך אליה. "מצד אחד אני שמח שניצחנו וקיבלנו את מה שהגיע לנו מההתחלה ונעשה צדק", אמר. "מצד שני, מבאס שכבר חצי שנה אנחנו לומדים בקצב איטי, כי לא האמינו שנזכה ונצטרך ללמוד המון עכשיו. בסופו של דבר משרד החינוך פגע בנו בדרך שלו. זה ניצחון עם כאב״.

יפית יוסף יו״ר ועד הורי מופת-אקדמי באורט חולון ומובילת המאבק התייחסה להחלטה ואמרה כי ״בג״ץ הכריע היום כי משרד החינוך לא יכול לפגוע במצטיינים ולהפוך אותם לממוצעים, כל זאת בעבור הצדקת וקידוש הרפורמה שלו-למידה משמעותית. ילדינו קיבלו שיעור חשוב באזרחות שהמאמץ של ארבע שנים בלימודים אינטנסיביים לא היו לשווא והם יוכלו לגשת השנה לכל הבגרויות כפי שהיה מתוכנן ערב כניסת הרפורמה".