N12
פרסומת
מרגוט סיטבון
צילום: N12

"הנוכלת עם פני המלאך": כך הפילה ברשתה עשרות קשישים, בעלי עסקים ואזרחים תמימים

מבטא צרפתי מטעה, ילדים קטנים וסיפורי קורבנות קורעי לב: כך הפכה מרגוט ג'סי סיטבון מנתניה את פלטפורמת המכירות של פייסבוק למגרש משחקים עברייני שבו עקצה עשרות קורבנות. למרות שורת התלונות שנמרחו במשך שלוש שנים, התקשו הרשויות לעצור אותה - עד שהמפגש עם מערכת התוכנית הוביל לסיומו של המסע ולכתב אישום חמור | תחקיר "הנוכלים"

אדוה דדון
המהדורה המרכזית
פורסם:
הקישור הועתק

אישה עם פני מלאך, כך כינו אותה הקורבנות פעם אחר פעם. מבטא צרפתי, שני ילדים קטנים נגררים אחריה וסיפורים קורעי לב על חיים קשים ומורכבים. זה בדיוק הדימוי שבנתה לעצמה מרגוט ג’סי סיטבון מנתניה, והוא בדיוק מה שגרם לעשרות אנשים טובים – מבעלי חנויות, דרך מוכרים פרטיים ועד לקשישים ערירים – להאמין לה מתוך רצון כן ואמיתי לעזור, וברגע אחד ליפול ברשתה. תחקיר "הנוכלים"

השיטה של מרגוט הייתה פשוטה אך מתוחכמת להפליא: היא איתרה את הקורבנות דרך לוח המכירות של פייסבוק, המרקטפלייס. משם, הדרך אל ליבם הייתה קצרה. הודעה תמימה, בקשה דחופה לאסוף את הפריט עוד באותו הערב (לרוב בשעות מאוחרות או בסופי שבוע), מפגש קצר שבו הפגינה מצוקה כלכלית איומה, ולבסוף - רכישה של תכשיטי זהב, מכשירי טלפון יוקרתיים, פריטי אופנה ואפילו כלי רכב.

אלא שבתמורה לסחורה יקרת הערך, מרגוט מעולם לא שילמה במזומן. היא שילמה באמצעות צ'קים גנובים, או שהציגה צילום מזויף של העברה בנקאית או העברת זה"ב. הכסף, כמובן, מעולם לא הגיע לחשבון הבנק של המוכרים. ועד שהקורבנות הבינו את גודל התרמית ונשארו פעורי פה – היא כבר נעלמה מבלי שאפשר יהיה לאתר אותה.

החלק המקומם ביותר בסיפור הזה אינו נעוץ רק במעשיה של הנוכלת, אלא בהתנהלות המערכתית שאפשרה לה להמשיך בשלה. פעם אחר פעם, כשהקורבנות פנו לתחנות המשטרה, התיקים נסגרו במהירות באמתלה של "עבריין לא נודע" או בהפנייה להליך אזרחי. וכשכבר נעצרה, בתי המשפט שחררו אותה פעם אחר פעם למעצר בית שאותו הפרה בקלות, בעוד שבהוצאה לפועל התקשו עד מאוד לאתר אותה. במשך שלוש שנים תמימות התלונות הצטברו, ומרגוט המשיכה לעבור מקורבן אחד לאחר – עד למפגש הדרמטי עם צוות התוכנית, שהסתיים במעצרה ובסופו של דבר בהגשת כתב אישום חמור.

פרסומת
מרגוט סיטבון
מרגוט סיטבון | צילום: N12

"רציתי להציל אותה, ובסוף אכלתי אותה בגדול"

מתחת לחזות המטופחת של מרגוט ג'סי סיטבון - אישה מסורתית שעלתה לארץ מצרפת ונהגה לעטות מטפחת לראשה - הסתתרה על פי כתב האישום נוכלת סדרתית פתיינית וקרת רוח, שפעלה בשיטתיות מעוררת השתאות בכל רחבי הארץ. אחת הנפגעות היא עינב, שפרסמה למכירה עגילים במרקטפלייס ולא תיארה לעצמה שהפנייה התמימה הזו תהיה יריית הפתיחה למסע של רמאות.

"ערב אחד אני מקבלת פנייה לצ'אט של המרקט לגבי העגילים שפרסמתי, האם הפריט זמין. אמרתי לה שאני מעפולה. היא אמרה שהיא נמצאת בחיפה והיא לא רצתה משלוח, היא רצתה רק לבוא לאסוף את זה היום", מספרת עינב. הלחץ להשלים את העסקה "כאן ועכשיו", תוך יצירת תחושת דחיפות מלאכותית, הוא מוטיב חוזר בכל מעשי העוקץ של סיטבון.

פרסומת
איתן גושן
איתן גושן | צילום: N12

התסריט הזה חזר על עצמו גם אצל איתן, שפרסם מוצרים רבים למכירה בביתו. איתן, ביקש רק לסייע לאם צעירה במצוקה, מצא את עצמו מול מרגוט שידעה על מיתרים רגשיים ללחוץ. "היא אמרה לי שהיא במצב נואש והיא רוצה לקנות ממני פריטים כדי שהיא תמכור ותוכל להתפרנס, כי המצב שלה קשה, שהיא חיה לבד", הוא משחזר בכאב. "אפילו עשתה קצת בכי בקול שלה, שיש לה ילדים קטנים והיא רוצה שאני אעזור לה. אמרתי לה שתבוא לפה ואני אעזור לה. ריחמת עליה ונתתי לה דברים ממש כמעט בחינם".

השיחה איתה התקדמה תמיד במהירות מסחררת, מבלי להשאיר לקורבנות זמן לחשוב פעמיים או לבדוק את הפרטים. תוך שעות ספורות התייצבה סיטבון ביעד, לרוב כשהחושך כבר ירד. עינב מתארת את הלחץ הפסיכולוגי שהופעל עליה: "היא הייתה אמורה להגיע בסביבות שש וחצי - שבע, ובפועל הגיעה רק בתשע וחצי - עשר. הרגשתי שהיא מאוד מאוד לחוצה לבוא לאסוף את זה כמה שיותר מהר. 'בבקשה תחכי לי, אני עם הילדים, יש לי רק אחוז סוללה אחד'. הרגשתי נורא לא בנוח, רציתי כאילו להציל אותה, ללכת להיות שם בשבילה".

פרסומת
ענבר סגרון
ענבר סרגון | צילום: N12

"ראיתי את האנשים האלה בטלוויזיה שנעקצים - פתאום זו אני"

אחד האלמנטים המטרידים והמכעיסים ביותר בשיטת הפעולה של סיטבון היה השימוש הציני בילדיה הקטנים. הילדים לא היו רק נלווים לנסיעות הארוכות ברחבי הארץ, אלא חלק בלתי נפרד מהמצג המניפולטיבי שנועד להסיר כל גרם של חשדנות. נוכחותם של ילדים בוכים או עייפים יצרה אווירה של דחיפות ורחמים, שגרמה למוכרים לוותר על בדיקות בסיסיות של אמצעי התשלום. ענבר, שמכרה לה רכב בחודש אוגוסט האחרון, חוותה את המניפולציה הזו מקרוב בסלון ביתה.

"היא הגיעה ביום שבת עם הילדים. אמרתי לה 'תקשיבי, את יכולה לנסוע נסיעת מבחן לרכב', ובן זוגי היה איתה. אני עליתי למעלה עם הילדים שלה, הבאתי להם מים ומזגן, הם ישבו אצלי בסלון. צילמתי לה תמונה להראות לה שהם בסדר", מספרת ענבר. עינב מוסיפה על התחושות הללו: "אני ישר ריחמתי עליהם, ישר הבאתי להם ממתקים, הוצאתי להם שוקולדים ואת המשחקים של הילדות שלי לשחק בינתיים".

פרסומת

איתן מתאר מחזה שראה בחנייה, כזה שגרם לו להושיט יד נוספת לעזרה. "ירדנו לרכב שלה, ראיתי שהילדים שלה יושבים באוטו חם בכיסא רגיל, ואמרתי לה: 'הילדים קטנים, איך את מושיבה אותם בצורה כזאת?'. אמרתי לה בואי תעלי, הבאתי לה שני בוסטרים של הנכדים שלי והושבתי את הילדים על הבוסטר, והיא נסעה. אנחנו הטרף הקל ביותר, כי אנחנו מבוגרים ואנחנו מאמינים לאנשים היום. אנחנו עדיין חיים בזה שיש אמונה לאנשים. ואז באה אישה כזאת ועוקצת אותך באלפי שקלים בלי מצפון".

צ' שנעקצה על ידי מרגוט
צ' שנעקצה על ידי מרגוט | צילום: N12

עבור צ', אישה בת 73 שנפלה קורבן בעסקת רכב מסוג טויוטה יאריס, המפגש נראה בתחילה כעסקה לגיטימית ומכובדת לכל דבר. "עשינו את החוזה, צילמתי את תעודת הזהות שלה ואת שלי, חתמנו על כל הניירות, הכול נראה מאוד סביר. היא אמרה לי 'אני ממהרת, אני מעבירה לך בטלפון העברה בנקאית', הראתה לי את ההעברה בטלפון ונסעה". הביטחון העצמי שבו הציגה סיטבון את האישורים המזויפים הצליח להטעות גם אנשים זהירים.

פרסומת

מרגע שסיטבון התרחקה מהמקום עם הרכוש הגנוב, מסך הערפל החל להתפזר והמציאות טפחה על פני הקורבנות. הכסף מעולם לא הגיע, והתירוצים החלו להיערם בהודעות ובהקלטות. בהקלטה קולית שנשמרה, נשמעת סיטבון מסבירה בביטחון ובקור רוח: "אני יוצאת מהמקלחת ומחייגת. שלחתי לאבא שלי, אני פשוט עוד לא עליתי הביתה".

צ' מספרת על הרגע שבו האמון נסדק ואז התנפץ לרסיסים: "אני מתקשרת אליה ואומרת לה 'מה קורה? הכסף לא עבר'. היא עונה לי: 'אל תשאלי, סבתא שלי נפטרה, אני עכשיו נוסעת, טסה לחו"ל לצרפת, ואל תדאגי יהיה בסדר'. חשבתי שאולי זה צירוף מקרים, שאולי באמת קרה לסבתא משהו, נתתי בה אמון".

התחושה המשותפת לכל הקורבנות היא לא רק ההפסד הכספי הכבד, אלא הפגיעה המדממת באמון הבסיסי בבני אדם. "נורא התבאסתי", אומרת עינב בשקט. "אמרתי: 'איך יכול להיות שאני רואה את כל האנשים האלה בטלוויזיה ואומרת וואי, איך זה יכול להיות שהם לא ראו את הסימנים האלה?', ובסוף אני אוכלת אותה בגדול".

פרסומת

במקרים מסוימים, הפגיעה חרגה מגבולות הרכוש והגיעה עד לחיי אדם. ג', דודתה של אישה בת 92, מספרת סיפור טרגי ומצמרר על קרובת משפחתה שלא עמדה בבושה ובעלבון. "זה סיפור הרבה יותר קשה ממה שאת באמת חושבת. הבחורה הזאת הגיעה אליה יום אחד לבית והתחילה לדבר איתה, להגיד לה שעוזרת לקשישים. ג' היא הייתה קצת תמימה ואמרה לה 'טוב, תישארי בבית'. היא גנבה ממנה את כל התכשיטים שלה. בעקבות המקרה אותה אישה מבוגרת נכנסה לדיכאון לאחר מכן, התחילה להיות בחרדה, בלחץ, ותוך שלושה חודשים היא כבר לא הייתה איתנו והיא הלכה לעולמה". עבור הקורבנות המבוגרים, הגנבה לא הייתה רק של זהב, אלא של תחושת הביטחון בביתם שלהם.

מותגי יוקרה ושיטות זיוף מתקדמות בחנות המותגים

מרגוט סיטבון לא הסתפקה רק באנשים פרטיים מזדמנים. גם בעלי עסקים קטנים, שלכאורה אמורים להיות מנוסים וחשדניים יותר בזיהוי הונאות, מצאו עצמם נפגעים בדיוק באותה השיטה, עשרות חנויות סיפרו שהם מכירים אותה, שנעקצו על ידה ואמרו שהיא רוצה לרכוש אצלם בעשרות אלפי שקלים.

גלית, בעלת חנות קהילתית למותגי יוקרה במשך 12 שנה, מתארת פגישה עם אישה שנראתה כבת טובים ממעמד גבוה. "אני אספנית של מותגי על מכל העולם, זה הבייבי שלי - דיור, גוצ'י, פראדה, שאנל, ראלף לורן. פגשתי אותה ערב אחד לפני כשנה, באמת יפהפייה, שיער שחור, עיניים ירוקות, מרשימה. היא מציגה את עצמה כבת של אדם שאני מכירה, אדם צרפתי שגר פה, והיו בינינו חילופי דברים. היא נכנסה והסתובבה עם מצלמה מראה לאבא שלה פריטים ומתלהבת".

פרסומת
גלית שלוש
גלית שלוש | צילום: N12

גלית מסבירה את המלכודת: "היא עושה סוג של העברת זה"ב מזויפת, ובהעברת זה"ב היא מראה לך שההעברה בוצעה. התקשרתי לבעלי ואמרתי לו: 'תבדוק שהעברה נכנסה', והיא אמרה לי לא, אחרי 18:30 בערב אני אראה את העברה למוחרת היום. וזו המשמעות - היא חיכתה שיהיה אחרי שש וחצי. הבנתי שמדובר בנוכלת סדרתית שמשתמשת במצב שלה להונות אנשים".

נטלי, גם היא בעלת חנות בגדים, נשבתה בסיפורים של סיטבון. "היא מתחילה לספר לי שהיא בגיל 32, הבת שלי בגיל 34. היא אומרת 'יש לי בעל בוכרי, והוא מתעסק עם יהלומים, אבל הוא מרביץ לי, אני רוצה לברוח ממנו'. פה באמת הלב שלי נשבר. סיפרתי לה שהבת שלי נלחמת עם מחלה מאוד קשה, ובדיוק הייתה אחרי הקרנות וכימותרפיה. את יודעת דיברנו, היא כבר פתחה לב אז גם אני".

פרסומת

"היא לקחה את כל הפריטים הכי יפים שהיו לי בחנות. שמלות, תיקים. משקפיים. היא אמרה שהיא רוצה לעשות העברה בנקאית אמרתי שאין בעיה. בדקתי עם הבנק, לא נכנס שום כסף. התקשרתי, היא ענתה לי 'אל תדאגי, הכול יהיה בסדר', ואז נעלמה".

העוקץ לא עצר בחנויות הפיזיות. על פי החשד והעדויות, סיטבון ניצלה גם גברים שהכירה באפליקציות היכרויות כמו טינדר כדי לגנוב ולהמשיך במסע המרמה שלה. ג' מספר על לילה שהתחיל בדייט והסתיים בבית ריק: "הגיעה אלי הביתה. כשהתעוררתי לא היה לי שום דבר בבית. גנבה כל מה שהיא יכלה - תכשיטים, כסף, צ'קים. הלכה עשתה קניות באלפי שקלים, הלכה עשתה חוזה דירה על השם שלי. הצ'קים חזרו, בלגן שלם". א', שנפל גם הוא ברשתה, גילה שהיא גנבה לו את הפנקס צ'קים עם השם שלו, הפרטים שלו וכתובת שלו. "היא לקחה צילום של תעודת הזהות שלה, הכניסה את הפרטים שלי. גן עדן לפושעים פה, אני לא יודע איך להגדיר את זה אחרת".

המרדף: "אין מצב שזה קורה לי, אני חייבת לפתור את זה"

אחת העדויות המרכזיות ביותר שייכת לשירי, שאליה פנתה סיטבון דרך מודעה במרקטפלייס של פייסבוק. שירי לא הייתה מוכנה להיות עוד קורבן פסיבי ברשימה. "קבענו שהיא תעביר לי 5,300 שקל. היא לקחה את הטבעות והיא אמרה לי שהיא חייבת לרוץ כי נכנסת שבת, ונסעה". אלא שכמה שעות לאחר מכן, כשסיטבון פנתה אליה שוב בבקשה לקנות תכשיטים נוספים תוך הבטחה לתשלום כפול, שירי הבינה שהיא בעיצומו של עוקץ.

פרסומת

"פתאום זה מתחיל להישמע לי קצת מוזר, התחלתי לחשוד זה היה נשמע לי לא טוב. ואז הסתכלתי וראיתי שההעברה לא נכנסה, התחלתי להתייעץ עם הצ'אט והוא אמר לי שיש הונאה כזאת שעושים העברה בנקאית מפוברקת, מזויפת ופה נפל לי האסימון. אמרתי אין מצב שזה קורה לי, אני חייבת לפתור את זה הבנתי שאני יכולה להסגיר אותה למשטרה", מספרת שירי.

היא מחליטה לטוות תוכנית כדי ללכוד אותה והזמינה את סיטבון שוב לביתה, הפעם כשהמשטרה בתמונה. "היא מגיעה ואני לא יודעת מה לעשות, המשטרה עוד לא פה והשכן מתקשר והשוטר בדרך. אני באה לפתוח את הדלת כדי לעכב אותה, והיא שוב שמה ספרינט ונוסעת". אלא שהפעם השוטר כבר היה בשטח. "אמרנו לו את מספר הרכב שלה ואמרנו לו לסוע אחריה מהר. הוא מתקשר ואומר לי 'בדקנו את המספר והיא מבוקשת'. חמש דקות אחרי זה הוא כותב לי שמצאו אותה ומצאו עליה תכשיטים".

שירי בן עמי
שירי בן עמי | צילום: N12
פרסומת

אך גם המעצר הדרמטי הזה לא עצר את גלגל ההונאה. סיטבון שוחררה תוך שעות ספורות. עשרות תלונות הוגשו בתחנות משטרה שונות ברחבי הארץ, רובן נסגרו כבר באותו היום והקורבנות גילו את המציאות המרה והמתסכלת של אכיפת החוק בישראל. בהקלטות נסתרות מתוך חדרי החקירות, נשמע שוטר שמסביר לאזרחים מיואשים מדוע תיקיהם נסגרים כמעט באופן אוטומטי. "בדרך כלל סוגרים את התיקים האלה את יכולה לפנות לבית משפט אזרחי. המשטרה לא יכולה להוציא מבן אדם כסף", אומר השוטר. אחרת מודה בכנות מרה: "יש פה הרבה פשלות של המשטרה. מבחינתי בישראל, וגם שאני על מדים אני אגיד את זה - גן עדן לעבריינים".

רס"ל אפרת ויסלברג, חוקרת בתחנת נתניה, התייחסה למורכבות המצב: "זו לא פעם ראשונה שהיא נעצרה, ובית משפט שחרר אותה למעצר בית והיא הפרה אותו, והמשכנו לחקור. זה תיקים מורכבים. לעיתים כשאנחנו חוקרים אנחנו לא מגיעים לשם, אלו לעיתים אנשים שלא קיימים במציאות, אז יגנזו את התיק. בסוף ג'סי עשתה את זה בצורה שיטתית עם תלונות מכל הארץ".

רס"ל אפרת ויסלברג
רס"ל אפרת ויסלברג | צילום: N12
פרסומת

סוף הדרך? העימות הישיר וכתב האישום

לאחר שלמדו את סדר היום שלה וגבו עדויות משכנים לשעבר, איתרו אנשי התוכנית את מרגוט סיטבון. המפגש הישיר והעימות הפומבי הותירו אותה מופתעת אך עדיין מנסה לשמור על החזות המהימנה שבנתה.

במאמץ משותף ומתואם עם כוחות משטרת תחנת נתניה, הגיעו השוטרים אל סיטבון ומי שנחשדו כעוזרותיה. הפעם, בשל העובדה שבפעמים הקודמות הפרה בבוטות את מעצרי הבית שניתנו לה, מעצרה הוארך שלוש פעמים ברציפות. בחיפוש המדוקדק בביתה נמצא שלל שמעיד על היקף הפעילות המבהיל: עשרות תעודות זהות של אנשים שונים וכרטיסי אשראי גנובים ששירתו אותה במעשי המרמה.

אדוה דדון מותקפת בעימות עם הנוכלת עם "פני המלאך"
אדוה דדון מותקפת בעימות עם הנוכלת עם "פני המלאך" | צילום: N12

אדוה דדון מותקפת בעימות עם הנוכלת עם "פני המלאך"
אדוה דדון מותקפת בעימות עם הנוכלת עם "פני המלאך" | צילום: N12
פרסומת

אדוה דדון מותקפת בעימות עם הנוכלת עם "פני המלאך"
אדוה דדון מותקפת בעימות עם הנוכלת עם "פני המלאך" | צילום: N12

פרקליטות מחוז המרכז הגישה נגד מרגוט ג’סי סיטבון כתב אישום חמור הכולל עבירות רבות של הונאה, מרמה, גנבה וזיוף. כעת, הדיונים עוברים לכותלי בית המשפט. במקביל להליך הפלילי, הוגשו נגדה מספר תביעות אזרחיות על ידי קורבנות שאיבדו את כל רכושם.

מטעם באי כוחה של מרגוט ג'סי סיטבון, עורכי הדין שני אילוז וקובי אביטבול, נמסרה התגובה הבאה: "נגד מרשתנו הוגש כתב אישום, אך כתב אישום איננו הרשעה. חומרי החקירה הועברו לעיוננו רק לאחרונה, וכבר עתה עולה תמונה שונה מהנטען בכתבה. חלק מהטענות המופנות כלפי מרשתנו שנויות במחלוקת, וההתייחסות המלאה אליהן תינתן במקום שבו ראוי לברר עובדות וראיות - בבית המשפט, ולא במסגרת משפט שדה תקשורתי. למרשתנו עומדת חזקת החפות. היא זכאית לכך שגרסתה תישמע ושראיותיה ייבחנו בטרם ייחרץ דינה בציבור. גם אל מול טענות קשות, ראוי לזכור שמאחורי הסיפור עומד אדם, הזכאי להליך הוגן ולהזדמנות אמיתית להשמיע את קולו".

פרסומת
עו"ד שני אילוז
עו"ד שני אילוז

עו"ד קובי אביטבול
עו"ד קובי אביטבול

התחקיר הזה מסתיים בתמונת מצב מדאיגה שמעלה שאלות קשות על תפקוד מערכת אכיפת החוק. המקרה של מרגוט סיטבון הוא תמרור אזהרה בוהק: כשהמערכת נמנעת מחקירה נחושה של תלונות שנראות לה "קטנות", היא מעניקה דה פקטו רישיון פתוח לנוכלים להמשיך ולפגוע באזרח הפשוט. עד שסדר העדיפויות המשטרתי לא ישתנה והפשיעה היום-יומית לא תטופל בחומרה הראויה לה - הנוכלים עם פני המלאך ימשיכו לחגוג על חשבון טוב ליבם של האזרחים.