"מפחדים לתת לילדים לצאת החוצה באור יום": חקירת תקיפת התנים בכנרת והחשד - תן בודד שחולה בכלבת
וטרינרים מסבירים: תן הוא חיה שחוששת מבני אדם, אלא אם הוא חולה • פקח ירה הלילה בתן שזוהה בחוף דוגית - והוא נלקח לבדיקה • הערכות מקצועיות: מיעוט המבלים בכנרת בתקופה האחרונה הוביל לתחושה של חיות הבר שהן יכולות לפעול בחופשיות • התיעודים מהיישובים


החדשות בקצרה:
- רשות הטבע והגנים חוקרת את תקיפת המבלים בכנרת בסוף השבוע.
- ההערכה המקצועית: מדובר בתן בודד שחולה ככל הנראה בכלבת.
- פקח ירה הלילה בתן שזוהה בחוף דוגית והוא נלקח לבדיקה.
- מומחים מסבירים: כמויות הזבל בחופים מושכות חיות בר ומשמשות להן מזון.
- תושבת כפר חיטים ל-N12: "היללות פשוט מפחידות את הילדים".
רשות הטבע והגנים ערכה הבוקר (ראשון) חקירה לבירור הנסיבות שהובילו לתקיפת מבלים בכנרת על ידי תנים במהלך סוף השבוע. על פי ההערכות המקצועיות של וטרינרים, לא מדובר בלהקה שתקפה יחד את המתרחצים - אלא בתן בודד שייתכן בסבירות גבוהה שהוא חולה בכלבת.
הווטרינרים הסבירו כי לא מוכר בעולם תיעוד של תקיפה קבוצתית של תנים. הם הוסיפו כי תן הוא חיה שחוששת מבני אדם, אלא אם הוא חולה. במהלך הלילה התקבלו דיווחים בחוף דוגית, הסמוך למקום התקיפה בליל שבת, על מבלים שזיהו תן. פקח של רשות הטבע והגנים שהוזעק למקום ירה בתן ותפס אותו. הוא נלקח לבדיקה כדי לקבוע אם הוא חולה.
לפי הערכות מקצועיות, הבעיה העיקרית באזור החופים בכנרת היא כמויות הזבל שמתרחצים משאירים אחריהם, המשמש מזון לחיות בר רבות שמתרבות באזור. גורם מקצועי הסביר כי מיעוט המבלים בכנרת בתקופה האחרונה הוביל לתחושה של חיות הבר שהן יכולות לפעול בחופשיות גם באזורי רחצה. זמינות המזון גורמת לכך שהחיות אינן צריכות להתאמץ ולצוד, מה שמוביל להימצאות רווחת של תנים באזורי הבילוי.

"חוששת לתת לילדים לשחק אחר הצוהריים ביישוב, המקום הבטוח שלהם - זו ממש סכנה"
התופעה הזו אינה מוגבלת רק לחופים, ומדאיגה מאוד גם את תושבי היישובים הסמוכים. תושבת כפר חיטים תיארה את המצב המורכב שנוצר ביישוב בשיחה עם N12. "זאת תופעה שנמשכת כבר מעל לשנה, התנים מסתובבים ביישוב באין מפריע בעיקר בלילה. לאחרונה אנחנו גם רואים אותם בין הבתים גם בשעות אחר הצוהריים", היא סיפרה.
היא הוסיפה לתאר את הפחד כהורה לילדים קטנים ביישוב. "היללות שלהם פשוט מפחידות את הילדים, הנוכחות שלהם מפחידה את הילדים. אנחנו ממש מפחדים עכשיו לתת לילדים לצאת החוצה אחר הצוהריים, באור יום. הרי יש שעון קיץ עכשיו, וזו ממש סכנה, כי אם אחד התנים נגוע בכלבת, אז זו ממש סכנה, סכנת חיים אפילו".

לדבריה, אחת הסיבות שהיא בחרה לגור ביישוב היא כדי שהילדים יוכלו לצאת לשחק בחוץ בלי שהיא תצטרך לדאוג להם. "בתור אימא בכפר חיטים לילדים קטנים, מתחת לגיל שמונה כולם, אני חוששת לתת להם לשחק אחר הצוהריים ביישוב, שזה המקום הבטוח שלהם. היום אנחנו במצב שאנחנו מפחדים, גם אחרי כל המלחמה שהייתה, זה עוד יותר מוסיף לחרדות שלהם".
"רצתי מיד להסתכל מה קרה, וראיתי שכל הפנים שלה מלאות בדם"
החקירה מגיעה לאחר הדרמה בכנרת, שבמהלכה נפגעו תשעה בני אדם מתקיפת תנים בחוף סמוך ולאחר שני ניסיונות תקיפה בחוף דוגית.

"ישבנו כולם בחוץ ופתאום, בלי אזהרה, התן הגיע אליה. אנחנו לא מבינים בכלל איך זה קרה", סיפרה ל-N12 האם של אחת הצעירות שנפגעו על רגעי התקיפה המפתיעים בחוף דוגה. "שמעתי איך היא צעקה מתוך כאב. רצתי מיד להסתכל מה קרה, וראיתי שכל הפנים שלה מלאות בדם. זה היה פשוט נורא".
התקיפה החריגה בכנרת מתרחשת על רקע רצף דיווחים מדאיגים של משרד הבריאות מתחילת שנת 2026, המצביעים על התפשטות מסיבית של מחלת הכלבת באזור הצפון. מתחילת השנה תועדו לפחות 16 תצפיות של בעלי חיים נגועים בכלבת באזור.

במהלך החודשים האחרונים אותרו תנים נגועים ביישובים הסמוכים לקו המים של הכנרת ולעמק הירדן, בהם קיבוץ דגניה ב', קיבוץ אשדות יעקב מאוחד ומושב מנחמיה. מקרים נוספים של תנים נגועים התגלו במושב ארבל שבגליל התחתון, בראש פינה, בקדיתא, בעין דור, ובשטחים חקלאיים בגליל העליון (סמוך לע'ג'ר, נאות מרדכי ושאר ישוב), לצד יישובי עמק המעיינות כמו נווה אור, שדה אליהו ומושב ירדנה.
במשרד הבריאות מדגישים כי במקרה של נשיכה או שריטה מבעל חיים, יש לשטוף את המקום מיד במים וסבון ולפנות בדחיפות ללשכת הבריאות הקרובה לקבלת טיפול מונע מציל חיים.
