N12
פרסומת

"ממחר הם לא הולכים": הלימודים בצפון נמשכים תחת אש, ללא מיגון מספק

למרות הפרות הפסקת האש, הלימודים בגבול הצפון נמשכים כסדרם • אמא משלומי סיפרה שהילדים נאלצים להישכב על הרצפה בכיתות משום שהמרחב המוגן רחוק מדי • בקיבוץ סמוך התבקשו הורים לאסוף את ילדיהם לאחר שהמטפלות לא הספיקו להגיע למקלטים עם התינוקות • ראשי הרשויות מקיימים הצהרה משותפת

שרון קנובליך‎‏
פורסם: | עודכן:
הקישור הועתק

חרף הפרות חוזרות של הפסקת האש מצד חיזבאללה, מערכת החינוך ביישובי גבול הצפון פועלת כסדרה. הבוקר (שני) נשמעו אזעקות שלוש פעמים בתוך חצי שעה בגליל המערבי, בשעה שילדים היו בדרכם לבתי הספר ולגנים. ראשי הרשויות ביישובי הגליל קיימו היום מסיבת עיתונאים על המצב.

משה דוידוביץ', ראש ראשי הרשויות של קו העימות, אמר בהצהרה יחד עם כל ראשי המועצות סמוך לגדר הגבול עם לבנון: "מדינת הצפון ככל הנראה איננה חלק ממדינת ישראל. הילדים שוכבים באוטובוס ובבתי הספר כדי שיוכלו ללמוד. ילדים עושים פיפי באוטובוסים".

הוא הצהיר: "החלטנו שלוקחים את העצמאות שלנו ואת ההבטחה שלנו לציבור ומכריזים שהחל מהיום קו העימות נחלק לשני אזורים - ישובים צמודי גדר כתומים, והיתר צהובים על פי הנחיות פיקוד העורף. לא נאפשר שממשלת ישראל תפצל בין הישובים שלנו. תובעים מהממשלה למגן את כלל הבתים עד 9 קילומטר מהגבול כאן ועכשיו. לא רוצים לראות הסכמים או סיפורים, יש מלחמה, רוצים לראות שקט".

אמא לתלמידים בבית הספר בשלומי תיארה מציאות מורכבת שבה מחסור במרחבים מוגנים זמינים מאלץ את התלמידים להישאר בתוך הכיתות בזמן התרעה. "המרחב המוגן רחוק מאוד, לוקח להם יותר מדקה להגיע אליו, כשאצלנו זמן ההתרעה הוא כ-15 שניות בלבד", היא סיפרה. "לכן ההחלטה היא שהם לא יוצאים מהכיתה, אלא נשכבים על הרצפה ושמים ידיים על הראש".

ילדי הצפון בבתי הספר והגנים במהלך אזעקות
"התקצבו עם כל הילדים". מתמגנים בזמן אזעקה בכיתה
ילדי הצפון בבתי הספר והגנים במהלך אזעקות
מתמגנים בכיתה בזמן אזעקה
פרסומת

האם הוסיפה כי שלחה את ילדיה לבית הספר מתוך הנחה שקיים מיגון זמין וקרוב, אך המציאות הובילה אותה להחלטה להשאירם בבית. "שלחתי אותם בידיעה שיש מרחב מוגן צמוד שאפשר להגיע אליו בזמן, וזה לא מה שקורה בפועל", ציינה האם. "במצב הזה, מבחינתי, ממחר הם לא הולכים".

בקיבוץ סמוך, אחת האימהות סיפרה שמטפלות בבית התינוקות של בתה לא יכולות להגיע למקלט בטווח הזמן הקצר. "הגעתי לקיבוץ בזמן אזעקה ורצתי לבית התינוקות כי הבת שלי שם", היא סיפרה. "המטפלות לא יספיקו לרדת למקלט עם 7 תינוקות בטווח הזמן הקצר, אז נשארו שם במבנה, בהתאם להנחיות פיקוד העורף".

ילדי הצפון במרחב מוגן בדרך לבית הספר
3 אזעקות בחצי שעה. ילדים תופסים מחסה בדרך לבית הספר
ילדי הצפון בבתי הספר והגנים במהלך אזעקות
נשכבים על הרצפה ושמים ידיים על הראש. מתמגנים בכיתה בזמן אזעקה
פרסומת

לדבריה, "המטפלות היו עם דמעות בעיניים, הן מבינות את גודל האחריות ולא היה להן מה לעשות. קיבלנו הודעה מהמטפלות: 'מי שיכול, שיגיע לקחת את הילדים'".

האם סיפרה על מקרה דומה בגן באזור, שאף שקיים בו מקלט, הילדים נאלצים להתקבץ בתוך המבנה בשל זמן ההתרעה המיידי. "בגן של הבן שלי יש מקלט אבל אין זמן להגיע אליו", היא אמרה. "צריך להיות במקום יחסית מוגן בתוך המבנה והם התקצבו עם כל הילדים. היו שתי אזעקות בהפרש של כעשר דקות, שמו את כולם באותו מקום".