N12
פרסומת

המשפחה נדהמה: קשיש נפטר והוריש מיליונים לבעל בית הקפה, הסמוך לביתו

משפחתו של הקשיש בן ה-80 פתחה בהליך משפטי נגד צוואתו, שהורתה להוריש את הונו המוערך בכ-8 מיליון שקלים לבעלי בית הקפה שנהג לשבת בו בתל אביב • לטענת המשפחה, הבעלים ניצל את מצב הקשיש והחתים אותו על צוואה חדשה שנוגדת צוואה קודמת, שכתב שנתיים לפני

יעל יפה
פורסם:
"שתיית קפה - ערובה לאריכות ימים"
אילוסטרציה | צילום: limpido\123RF, חדשות
הקישור הועתק

משפחתו של קשיש בן 80, שהלך לאחרונה לעולמו, נדהמה לגלות כי הוריש את כל רכושו בשווי שמונה מיליון שקל לבעל בית קפה בתל אביב, שבו נהג לשבת. המשפחה החליטה לצאת לקרב משפטי נגד הצוואה שהניח.

לטענת אחיו של הקשיש וחמשת אחייניו, הבעלים של בית הקפה ניצל בעורמה את מצבו ואת בדידותו של לקוחו על מנת להחתימו על צוואה חדשה שבה הוא מוריש לו את כל רכושו - במקום צוואה קודמת, שבה הוריש את עיקר רכושו לבני משפחתו.

לטענת קרובי משפחתו, הוא היה אדם חרדתי, בעיקר בתקופת הקורונה, שבה נחתמה הצוואה החדשה. קרובי המשפחה טענו כי הקשיש כמעט ולא יצא מכותלי דירתו בתל אביב, ושהעביר את רוב שעות היום לבד. הקשיש היה ד"ר לרפואה, פסיכיאטר, שעלה לארץ מאוסטרליה בשנות האלפיים, כשהוא בשנות ה-60 לחייו. מאז שעלה ארצה, הוא לא עבד וחי מכספי ירושה וכספים שצבר במהלך חייו. אותו קשיש לא היה נשוי ולא הביא ילדים לעולם, ובעברו חלה במחלת הסרטן ואף סבל מסוכרת.

אדם חולה במיטה
הקשיש נמנע מיציאה מביתו, בתקופת הקורונה | אילוסטרציה: LPETTET, getty images

לדברי בני המשפחה, בינו לבינם התקיים קשר טוב וקרוב, ואחיו של הקשיש שוחח עימו טלפונית מדי יום. הם נהגו להיפגש עימו בחגים, אירועים משפחתיים ובשבתות. עם זאת, בתקופת הקורונה, בשל המגבלות על התנועה וההתקהלות, וכן, לטענתם, בשל החרדה המוגברת של הקשיש - הוא נמנע לחלוטין ממפגשים עם אחרים ומיציאה מפתח ביתו, עד כדי כך שאפילו כשהאחיינים שלו היו מבקרים אותו, הוא לא היה יורד למטה, מחשש מהידבקות בנגיף.

המשפחה: הצוואה החדשה לא משקפת את רצונות הנפטר

קרובי המשפחה היו מודעים לקשר הקרוב בין הקשיש לבין הבעלים של בית הקפה הסמוך לביתו, שהיה צעיר ממנו בכ-40 שנים, אולם הופתעו לגלות את הצוואה החדשה. לטענתם, הבעלים של בית הקפה ניצל את הקשיש בתקופת הקורונה, שבה הוא היחיד שהיה יכול לבקר אותו, ועשה זאת באינטנסיביות באופן שיצר בו תלות.

הם סבורים כי הוא שלט בענייני הכספים והבנקים שלו במועד עריכת הצוואה, שכן באותו מועד היה לקשיש קושי להגיע לבנק ולמשוך כספים. הם טוענים שהייתה לו "השפעה בלתי הוגנת" על הקשיש ומבקשים לדחות מטעמים אלה את קיום הצוואה, ולהורות על קיום הצוואה שנחתמה שנתיים קודם לכן, שלטענתם משקפת את רצונו האמיתי של המנוח.

פרסומת

לפי הצוואה המאוחרת, הקשיש הוריש לבעלים של בית הקפה מניות בחברה המשפחתית שלו ושל אחיו. בנוסף הוריש לו את דירתו בתל אביב ואת כל כספיו בחשבון הבנק שלו, וכן את כל רכושו בביתו - עזבון שבסך הכול מוערך על ידי עורכי הדין של קרובי המשפחה בכשמונה מיליון שקלים. לטענתם, אין כל היגיון בכך שהמנוח ירצה שהמניות בחברה יועברו לידיים זרות ולאדם שאינו חלק מהמשפחה.

עורך הדין בעז קראוס
עורך הדין בעז קראוס | צילום: משה טסלר

בהתנגדות לצוואה שהגישו לאחרונה בני המשפחה לרשם הירושות, באמצעות עו״ד בעז קראוס ועו״ד נועה בינדר שטיינברג, הם ציינו את האופן החריג לטענתם שבו היא נחתמה - שיא מגפת הקורונה, בפני עורך דין שהיה זר למנוח, ובעיר חיפה. כמו כן, הם מנמקים כיצד פרטים שהיו חשובים למנוח לא מצוינים בצוואה החדשה, כמו רצונו לתרום את גופתו למדע. לטענתם, העובדה שבצוואה זו זה לא צוין, לעומת הקודמת שערך הקשיש שנתיים קודם לכן, מעידה על כך שהצוואה המאוחרת אינה משקפת את רצונו האמיתי של הקשיש, ושהיא אינה פרי רצונו החופשי.

עורכי הדין של המשפחה: "צוואה חריגה ובלתי הגיונית שנולדה מניצול"

עוה"ד בעז קראוס ונועה בינדר שטיינברג, המייצגים את קרובי המשפחה, מסרו ל-N12: "מדובר במקרה מצער ומקומם שבו מנוח ערירי, אדם מבוגר ובודד הוחתם על צוואה חריגה ובלתי הגיונית שנולדה מניצול מצוקתו של המנוח על ידי הזוכה בצוואה. הדבר עומד בניגוד גמור לקשרי המשפחה הקרובים והעמוקים שהיו לו כל חייו. הגשנו לבית המשפט התנגדות לקיום הצוואה, בתקווה שהאמת תצא לאור ושהצדק ייעשה - כך שרצונו האמיתי של המנוח, ולא רצונם של אחרים, הוא שיכובד".

מטעם הבעלים של בית הקפה לא נמסרה תגובה. נקבע דיון בנושא התנגדות המשפחה לצוואה, בפני בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב לחודש מרץ הקרוב.