"אתה נראה כמו מחבל נוח'בה": חייל המילואים הדרוזי הושפל במהלך טקס - לעיני עשרות חיילים
מפקד יחידה בחיל האוויר כינה את רס"ר אמל עטילה "מחבל", במהלך טקס הענקת דרגות • אמל, שעשה 212 ימי מילואים במלחמה: "הייתי בטוח שאני לא שומע טוב, כולם נקרעו מצחוק" • כעת הוא תובע את המפקד בגין לשון הרע


רס"ר אמל עטילה הוא חייל מילואים ממוצא דרוזי שעשה 212 ימי מילואים במלחמת חרבות הברזל. כאשר קודם לדרגת רס"ם הוא היה אמור לחוות רגע של גאווה, אך במקום זה הוא חווה את אחד הרגעים המשפילים בחייו כאשר נקרא "מחבל נוח'בה" מול 30 חיילים.
במאי 2024, בטקס הענקת דרגות בבסיס תל נוף של חיל האוויר, מול כ-30 חיילים - קצינים, חיילי סדיר, נגדים ואנשי קבע - מפקד יחידה בחיל האוויר שהגיע להעניק לו את הדרגה, קרא לעברו של אמל: "אתה נראה כמו מחבל נוח'בה". החיילים הנוכחים במקום פרצו בצחוק.
"הייתי בהלם. הרגשתי הכי מושפל בעולם. הורדתי את הראש והתביישתי. הייתי בהלם, הייתי בטוח שאני לא שומע טוב, אבל כולם נקרעו מצחוק. מיד נפל לי האסימון והבנתי שמה ששמעתי זה בדיוק מה שהוא אמר. הרגשתי הכי מושפל בעולם", אמר אמל בכאב.

בחיי היום-יום אמל עובד כמאבטח בגוש עציון, שם הוא אחראי למנוע חדירות מחבלים. "לקרוא לי מחבל נוח'בה זה הזיה. בחיי היום-יום שלי אני דואג למדינה הזאת, אוהב אותה בלב שלם. יש לי אפילו קעקוע של דגל ישראל על היד", אמר אמל. כנראה שתמיד אני ארגיש אחר ושונה", אמר בתסכול.
אמל העיד שהתגובה של החיילים הנוכחים הייתה קשה לא פחות מההשפלה עצמה: "כל החברים שהיו שם צחקו, כולם ראו את הסיטואציה ואף אחד לא העיר לו. אני לא יודע אם זה הלך רוח אבל רק קומץ קטן כתב לי הודעות בפרטי".
כשהיה בשירות קבע, אמל קיבל פעמיים תעודת "חייל מצטיין בסיסי" ממפקדים שונים. "אז מדוע אני נראה כמו מחבל נוח'בה בעיניו? אני לא מוכן לשים את הדרגה הזאת מאז, זאת ממש פגיעה קשה", אמר בכאב.
לדבריו, כשהוא פנה למפקד וניסה להבין מדוע הושפל בצורה הזו הוא קיבל תגובה לקונית. "הוא אמר לי שזה בצחוק", סיפר אמל. "גם אנשים נוספים אמרו לי את זה. אבל איך הם היו מרגישים אם הם היו הדרוזים היחידים בסיטואציה ורק להם היו קוראים בשם גנאי? גם אז זה היה מצחיק אותם? זה לא מצחיק, ממש לא מצחיק".
מצפה שצה"ל יטפל בחומרה באירוע
המפקד אמנם התנצל, אך ההתנצלות הייתה פרטית ולא בפומבי. "אחרי הטקס הוא בא אליי והתנצל, אבל זה היה באופן פרטי ולא מול כולם", העיד אמל. "הוא לא מכיר אותי, הוא לא המפקד הישיר שלי, מדובר בסגן אלוף. כמו שהוא ידע לצחוק עליי מול כולם, הוא היה צריך להתנצל מול כולם".
אמל הדגיש כי תרומתו למאמץ המלחמתי כמתדלק מטוסים שיחקה תפקיד קריטי בתקיפות: "בסוף אנחנו רוצים לנצח במלחמה ולא להפסיד. אז הכוח שלי היה מאוד חשוב. תדלקתי במהלך כל התקיפות באיראן ובלבנון".
כעת אמל פנה לערכאות משפטיות בתביעה על מה שהוא מכנה פגיעה בכבודו ואפליה גזעית. הוא מצפה שצה"ל יטפל בחומרה באירוע ויבטיח שמקרים דומים לא יישנו. אמל תובע תביעת לשון הרע את מפקדו במילואים שכינה אותו בכינוי המשפיל.
התביעה, שהוגשה באמצעות משרד עורכי הדין שמעון האן, מבקשת פיצוי בסך 150 אלף שקלים, בשל הפגיעה הקשה בכבודו ובשמו הטוב של עטילה, בן העדה הדרוזית ומשרת מילואים פעיל בחיל האוויר.
עו"ד נמרוד האן, משמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון, שמייצג את התובע אמר: "מדובר באמירה מבזה ופוגענית מן החמורות שנשמעו כלפי חייל דרוזי נאמן למדינת ישראל - השוואה בלתי נסבלת למחבלים רוצחים, הפוגעת בלב השותפות בין הדרוזים למדינה. בית המשפט נדרש להעביר מסר חד וברור שדברים כאלה אינם עוברים בשתיקה".
