אביב הגיע, פסח בא: המדריך המלא לחג הפסח 2025
מתי נכנס ויוצא החג בכל עיר? מה מזג האוויר הצפוי בליל הסדר? מה צריך לשים בקערת הסדר? ואילו כלים ואביזרים כדאי להכין מראש? N12 בשיתוף ארגון רבני צהר עם כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת חג הפסח תשפ"ה וליל הסדר

פסח 2025: האביב הגיע והחג כבר פה, וזה הזמן להתמקד בהכנות האחרונות לליל הסדר. N12 כאן כדי להקל עליכם את ההכנות, עם כל המידע ומגוון כלים שימושיים: התחזית המעודכנת, מדריך מקיף לעריכת הסדר, מה כוללת קערת הסדר, מתכונים שווים - ומה זמני סיום אכילת החמץ בירושלים, בתל אביב ובחיפה?
לפני הכול, כאן תוכלו להוריד את הגדת פסח (PDF)
מתי נכנס חג הפסח תשפ"ה?
ערב פסח - חג ראשון יחול במוצאי שבת, 12.4.2025, י"ד ניסן תשפ"ה
ירושלים
כניסת החג: 19:43
יציאת החג: 19:44
תל אביב
כניסת החג: 19:45
יציאת החג: 19:46
חיפה
כניסת החג: 19:46
יציאת החג: 19:46
באר שבע
כניסת החג: 19:43
יציאת החג: 19:44
מתי מפסיקים לאכול חמץ?
זמן הפסקת אכילת חמץ – יום שבת, 12.4.2025
ירושלים: 10:30
תל אביב: 10:31
חיפה: 10:30
באר שבע: 10:32
תחזית מזג האוויר בליל הסדר
בערב החג עצמו לא צפוי לרדת גשם, אבל הטמפרטורות יישארו נמוכות. במישור החוף יהיו 18⁰-17⁰ ובהרים 14⁰-13⁰. ביום ראשון יהיה בסך הכול יום נוח, כשבמרבית האזורים בארץ תחול עלייה בטמפרטורות. עם זאת, באזור הצפון עשוי לרדת גשם מקומי. למחרת, יום שני, הטמפרטורות ירדו וצפוי אירוע גשם נוסף במזרח הארץ ובדרומה.
מה להכין לליל הסדר?
בקבוקי יין או מיץ ענבים: הכמות תלויה כמובן בגודל הכוס שלכם ובמספר המשתתפים. נפח הכוס המינימלי הוא 86 מיליליטר ("כוס" בגימטריה). בליטר אחד יש בערך כמות של שמונה כוסיות קטנות. כפלו את גודל הכוס במספר המשתתפים ואת התוצאה כפלו בארבע כוסות.

מצות: לפי מספר האנשים.
עלי סלרי או פטרוזיליה או תפוח אדמה מבושל: לפי מספר המשתתפים. לא אמורים להיות שבעים מזה, ולכן יש צורך בכחצי תפוח אדמה קטן למשתתף, מלבד הכרפס שהכנתם לקערה.
עלי חסה בגודל בינוני: מוכנים ונקיים, כמספר המשתתפים. אם אתם נוהגים לאכול חסה גם במרור, תצטרכו כמות נוספת.
ביצים קשות: לטבילה במי מלח לנוהגים, בערך חצי ביצה לאדם.
קערית מי מלח.
נטלה: כל כוס יכולה לשמש לנטילת הידיים.
מה לגבי כלים ואביזרים?
כיסוי מצות: מפיות יתאימו בהחלט להפרדה בין המצות.

כוס או גביע אישיים למצוות ארבע כוסות: הנפח המינימלי הנדרש הוא כאמור 86 מיליליטר.
גביע לקידוש.
כוס לאליהו הנביא: כוס יין מכובדת.
הגדות פסח – ראו קובץ מצורף.

כיסוי לאפיקומן: כל שקית ניילון או בד יתאימו לצורך זה.
כריות: כדי שתוכלו להסב – בנוחות.
ערב ליל הסדר – שלב אחר שלב
לפני שמתחילים: על השולחן מונחות שלוש מצות (המופרדות זו מזו במפית) וקערת הסדר. את מרכיבי הקערה מקובל לסדר הפוכים זה מזה: זרוע למעלה מימין וביצה קשה למעלה משמאל. בתווך (למעלה ובאמצע) – מרור. מימין למטה חרוסת, משמאל למטה כרפס, וביניהם חזרת.
קדש: מוזגים כוס ראשונה לכולם ומקדשים בעמידה. הכוס חייבת להכיל 86 סמ"ק לפחות. שותים את רובה ובהסיבה. בעדות שונות נהוג שאחרי הקידוש אחד מבני המשפחה מסובב את הקערה שלוש פעמים מעל ראשם של כל המסובים, כשהם שרים יחד: "בבהילו יצאנו ממצרים; הא לחמא עניא..." (בחיפזון יצאנו ממצרים; זה לחם העוני, המצה).

רחץ: ניגשים ליטול ידיים, ללא ברכה. אם הכרפס שלכם אינו מונח על השולחן – זה הזמן להביאו מהמטבח עם מי המלח / לימון (לפי מנהגכם).
כרפס: מה אוכלים? בדרך כלל תפוח אדמה מבושל או עלי סלרי או פטרוזיליה, טבולים במי מלח. שימו לב, לא אמורים להיות שבעים מזה!
יחץ: אתם זקוקים כעת לשקית או חתיכת בד שתעטפו בה את האפיקומן. את המצה חוצים לשני חלקים לא שווים: את החלק הקטן מניחים בין שתי המצות, ואילו את החתיכה הגדולה יותר מכניסים לשקית האפיקומן. אם יש ילדים שמחכים "לגנוב" את האפיקומן כדי להחביאו, עורך הסדר נדרש למצוא רגע מתאים כדי להחביאו מפניהם – בהמשך הערב הם יצטרכו למצוא את האפיקומן.

מגיד: הגענו לסיפור יציאת מצרים! ההגדה היא הבסיס שמתוכו אפשר לפתח שאלות ודיונים. בתחילת מגיד, אחרי הא לחמא עניא, מוזגים כוס שנייה, ואותה שותים רק בסוף 'מגיד'. במהלך 'מגיד' עוקבים אחר ההוראות המצויות בכל הגדה (מתי נוהגים להטיף יין מהכוס, ומתי יש לגלות את המצות או להגביהן). אם אתם ממוצא פרסי או בוכרי, בהגיעכם ל"דיינו" – אתם מוזמנים להכות קלות זה את זה בעלי בצל ירוק.
רחצה: נוטלים ידיים לתחילת הסעודה. אם אתם נוהגים להחביא את האפיקומן וטרם עשיתם זאת – עכשיו זה ממש הזמן.
מוציא מצה: אוחזים בשלוש המצות (שהן כרגע למעשה שתי מצות שלמות, וחלק מהמצה שבצעתם בסימן יחץ) ומברכים את ברכת המוציא. מניחים את המצה התחתונה, מברכים רק על שתי העליונות "על אכילת מצה" ומחלקים לכל סועד פרוסה מהמצה העליונה ומהמצה האמצעית השבורה. המצה התחתונה – מחכה לכורך.
מרור: כעת תצטרכו חרוסת ועלי חסה נקיים. כל משתתף מקבל עלה חסה בגודל בינוני או קצת קטן יותר, כורכים יחד עם חרוסת – ומברכים.
כורך: לוקחים כמות של כחצי מצת מכונה (אפשר גם שליש), שוברים לשני חלקים, ומניחים ביניהם קצת חזרת (חריין) או חסה (כמרור).

שולחן ערוך: עכשיו – אוכלים, בתיאבון!
צפון: בסיום הארוחה, אם האפיקומן הוחבא, זה הזמן לבקש להביאו. אחרי האפיקומן לא אוכלים, אבל אפשר לשתות. אוכלים שליש מצה ומסיימים לפני חצות הלילה.
ברך: מוזגים כוס שלישית ומברכים ברכת המזון. בסופה מברכים ושותים את הכוס השלישית בהסיבה.
מוזגים כוס לאליהו הנביא (לא כל העדות נוהגות מנהג זה), אומרים "שפוך חמתך" (בדרך כלל בעמידה) – ומוזגים כוס רביעית.
הלל: אומרים פרקי הלל, ובסופם מברכים ושותים את הכוס הרביעית בהסיבה. בנוסף, אומרים ברכה אחרונה על היין.
נרצה: מסיימים את ההגדה בשירי שבח והלל, כל משפחה שרה את השירים והפיוטים שהיא אוהבת.
איזה אוכל כדאי להכין לפסח?
בא לכם קניידלך? חולמים על מצה בריי? אולי חשקה נפשכם בקובה כשרה לפסח? כאן תוכלו למצוא רעיונות למתכונים לחג:

מנהגים ייחודיים בליל הסדר
ליל הסדר נחגג בצורות מגוונות ומרתקות בקהילות ישראל השונות. הנה כמה מהמנהגים המיוחדים ביותר:
יהדות מרוקו: במנהג בהבילו נהוג שהמגיד מגביה את קערת הסדר מעל ראשי המסובין ושר בניגון מיוחד "בבהילו יצאנו ממצרים, הא לחמא עניא בני חורין". אצל יהדות תוניס נהוג לעשות זאת עם סל "סיסטו".
יהדות פרס ובוכרה: בזמן שירת "דיינו", נהוג להכות קלות איש את רעהו סביב השולחן בעלי בצל ירוק, כזכר לשעבוד במצרים. מנהג זה משתלב בשמחת החג ומוסיף אלמנט משעשע שהילדים במיוחד אוהבים.
יהדות אתיופיה: חברי העדה האתיופית נוהגים להכין מצות מיוחדות ("קיטא") מקמח שהם טוחנים בעצמם. בחלק מהקהילות נהוג לשבור כלי חרס בערב החג כסמל לשבירת העבר והתחדשות.
מתי "חג שני" של פסח 2025?
תל אביב
כניסת החג: 18:51
יציאת החג: 19:50
חיפה
כניסת החג: 18:45
יציאת החג: 19:50
באר שבע
כניסת החג: 18:44
יציאת החג: 19:49
מתי מותר לאכול חמץ?
לפי הנהוג, כל השנה מותר לאכול חמץ חוץ מבשבוע של פסח. השנה מותר לאכול חמץ לאחר צאת החג – שביעי של פסח – במוצאי שבת, כ"א ניסן התשפ"ה (19.4.2025).
בהכנת הכתבה השתתפה אילנית אדלר.
