במסגרת מיזם "מעלים זיכרון" חברת מטא, בשיתוף עם ארגון לתת, הפגישה בין יוצרי תוכן ומשפיענים ברשתות החברתיות לניצולי שואה וזאת במטרה להעלות את המודעות בקרב העוקבים לסיפורי הגבורה, אך גם לקושי שחווים ניצולים רבים החיים בעוני ובבדידות.

לא די בכך, אלא שהשנה ניצולי שואה רבים הפכו לקורבנות של המלחמה או הצטרפו למעגל השכול. כך חנה ליבמן בת ה-91 שנכדה, נועם אשרם, נפל בלחימה בעזה בחודש ינואר האחרון. אשרם היה רס"ם במילואים, בן 37 מכפר סבא. הוא מת מפצעיו לאחר שנפצע בקרב במרכז רצועת עזה, שם שירת בפלס"ר 5352 בעוצבת "ראם" (179), ונפגע מירי RPG לעבר הכוח. 

רס"ם במיל' נועם אשרם (צילום: דובר צה"ל)
רס"ם במיל' נועם אשרם | צילום: דובר צה"ל

ליבמן נולדה בשנת 1933 בפולין והייתה בת שש כאשר פרצה מלחמת העולם השנייה עם פלישת גרמניה הנאצית לפולין. עם הפלישה, הצבא הנאצי שרף כליל את בית משפחתה, כמו גם את כל אזור מגוריה. לאחר ההפצצות חנה החלה לצעוד עם משפחתה, בהוראת החיילים הגרמנים, למקום לא ידוע.

ליבמן נפגשה עם הקונדיטורית ויוצרת התוכן אור שפיץ במסגרת המיזם וסיפרה לה: "כשהיטלר נכנס, הכל נשרף. שרפו לנו את הבית, את כל העיר הם שרפו. הוציאו אותנו לרחוב, הלכנו, וכל מי שסובב את הראש או הוריד ידיים קיבל כדור בראש. ככה, דרכנו על מתים ועל סוסים". במהלך אותה צעדה, כשחנה ומשפחתה הולכים בשיירה ומניפים ידיים למעלה, אחד החיילים הורה לחסל את משפחתה - אך זו הצליחה להינצל.

View this post on Instagram

A post shared by Or Shpitz אור שפיץ (@or_shpitz)

משפחתה של חנה שרדה את השואה, שני הוריה, שני אחיה והיא, ובשנת 1948, כשהייתה בת 15, הם עלו לארץ באוניית מעפילים. במהלך השנים חנה התעוורה, אך המשיכה לעשות הכל לבדה - לבשל, לשיר במקהלה, להופיע ולהשתתף בחוג דרמה.

על נכדה שנפל מספרת ליבמן: "הוא היה אבא לשלושה ילדים, שלא יודעים מי זה אבא. זה כל כך כואב לי. הוא היה בן אדם מצחיק. כשנפגשנו כל המשפחה, הוא היה הראשון שאסף את הילדים, צחק איתם ורקד איתם. אני לא האמנתי. הוא היה יום-יומיים לפני כן אצלי, ולמחרת הבת שלי מתקשרת לספר שנועם בעזה. אחרי יום, היא סיפרה שנועם איננו. אני מתגעגעת אליו".

Waze משתפת פעולה עם זיכרון בסלון

השנה יהיה לכם קל יותר להגיע לאירועי "זיכרון בסלון" בזכות אפליקציית ווייז (זאת בהנחה כמובן שאין שיבושי GPS באזור המגורים שלכם). היום ומחר, יום השואה, תציג האפליקציה מיקום עבור יותר מ-1,200 אירועי "זיכרון בסלון" ברחבי הארץ ותאפשר למשתמשים להירשם בקלות לאירועים על ידי לחיצה על הסיכות במפה.

זיכרון בסלון בווייז
זיכרון בסלון בווייז

פרויקט "זיכרון בסלון" מזמין ישראלים להתאסף במסגרות לא רשמיות, כמו בתים פרטיים או קהילות מקומיות, כדי להאזין לעדויות ממקור ראשון של ניצולי שואה, וזו השנה השנייה ברציפות שבה ווייז משתפת פעולה עם היוזמה. "המפגשים עם ניצולי שואה מאפשרים חוויה עמוקה ומרגשת של חיבור ישיר עם עדים חיים ומעניקים הצצה בלתי אמצעית לאומץ וחוסן אנושי יוצאי דופן שאסור לעולם לשכוח, היום יותר מתמיד", מסר גיא ברקוביץ', מנכ"ל Waze. מורן זיפר, מנכ"לית משותפת ומייסדת שותפה של "זיכרון בסלון", הוסיפה: "מדי שנה לוקחים חלק כשני מיליון איש בארץ ובעולם ביוזמה. המשך השותפות המרגשת עם Waze מאפשר לכל אחד ואחת את ההזדמנות למצוא את הסלון הקרוב לביתם, לראות את הסלונים שבדרך שלהם ולבחור להשתתף במשהו משמעותי ביום החשוב הזה".