ראשי רשויות ומפונים מצפון הארץ זעמו בעקבות דברי ראש הממשלה שנחשפו אתמול (שני) ב"המהדורה המרכזית", "מה כבר יקרה אם יחזרו כמה חודשים אחרי 1.9". התושבים תהו האם נתניהו בכלל מודע לאסון הכלכלי והאזרחי בצפון הארץ, וקראו לממשלה לקחת אחריות על המתרחש.

גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון (צילום: חדשות הבוקר עם ניב רסקין, קשת 12)
גיורא זלץ, ראש מועצה אזורית הגליל העליון | צילום: חדשות הבוקר עם ניב רסקין, קשת 12

בישיבת הקבינט שנערכה שלשום עלה הצורך לקיים דיון אסטרטגי על כלל הזירות, ובהן הצפון, לאור דרישת התושבים לאפשר חזרה ללימודים ב-1.9. השר בני גנץ אמר: "אנחנו צריכים להגיע לתכנית שתתכלל את הפעולות שלנו לגבי כל הזירות עד 1.9", ולכך ענה ראש הממשלה: "מי אמר ש-1.9 זה תאריך יעד? למה כל הזמן מדברים על התאריך הזה, ומה יקרה אם יחזרו כמה חודשים אחרי?". גנץ: "זה אומר שהם לא חוזרים לשנת הלימודים". נתניהו: "אני מכיר את הטענות על שנת הלימודים, זה יכול לקחת גם מעבר לזה".

בשבועות האחרונים ראש מועצה אזורית הגליל העליון גיורא זלץ דוחף לחזרת התושבים לבתיהם. "אנחנו לא מחכים להחלטות של מי שאינו מסוגל להחליט", הוא אמר ל-N12, "התחלנו לפעול ולייצר לתושבי המועצה את האפשרות לחזור בקיץ הביתה. הממשלה יכולה לבחור האם לקחת אחריות על הצפון לפני שנחזור הביתה, או אחרי".

מתן דוידיאן שפונה מהיישוב שלומי כעס על היחס המזלזל שעלה מדברי נתניהו. "מי שלא חי בחדר 27 מטר עם 4 ילדים כבר 7 חודשים כנראה תמיד יישאר מנותק", הוא אמר ל-N12. "אם ראש הממשלה לא ישים את הצפון על סדר היום של קבינט המלחמה וימשיך לדחות פעולה צבאית יזומה בצפון, האזור כולו יינטש. תושבי הצפון הפכו ל'משעממים' החדשים. ראש הממשלה צריך לשאול עצמו כל יום מתי ילדי הצפון חוזרים לבתי הספר שלהם, כי אחרת וללא החלטה או אופק, עשרות אלפי משפחות יקבלו החלטה פשוט לעזוב. אנחנו לא 'שקופים' ולא נחכה 'עוד כמה חודשים'. אם המצב יימשך כך אלפים מתושבי הצפון יעלו לגור מול משרד ראש הממשלה".

שברי יירוט בקיבוץ נאות מרדכי
שברי יירוט בקיבוץ נאות מרדכי בחודש שעבר

ניסן זאבי, חבר כיתת הכוננות בקיבוץ כפר גלעדי וחבר לובי 1701 שהוקם בצפון, טען שכל יום שהצפון מפונה מאנשיו מחזק את התחושה שחיזבאללה הוא המנצח האמיתי. "התהייה של ראש הממשלה לגבי מה כבר יקרה עם העקירה תימשך עוד כמה חודשים אחרי ספטמבר מעלה ספקות האם הוא בכלל מודע לאסון הכלכלי-אזרחי שמתרחש בצפון - חבל ארץ שלם שחזר 25 שנה אחורה. בכל יום עוד ועוד משפחות עוזבות ועוד עסקים נסגרים ומפעלי עוגן שעזבו. תושבי הצפון דורשים שינוי גישה - מדיניות הדחיינות הביאה בדרום את טבח 7.10, והגיע הזמן לקבל החלטות בצפון וחשוב לא פחות - לקחת יוזמה ולצאת ממצב של מגננה".

פגיעה ישירה בבית ברמות נפתלי (צילום: לפי סעיף 27 א')
פגיעה ישירה בבית ברמות נפתלי בדצמבר | צילום: לפי סעיף 27 א'

"אני קוראת למדינת ישראל, להפסיק עם המדיניות המהססת, לקחת אחריות ולקדם מדיניות שאינה מפקירה את תושבי הגליל", אמרה ל-N12 חפציבה בוחבוט-ספירט, חברת עמותה לקידום בריאות בגליל, תושבת קריית שמונה. "מספיק לכבול את ידי צה"ל ולהשאיר אותנו התושבים כבני ערובה עד שהממשלה תקבל החלטה. חיינו לא פחות חשובים מחייהם של שאר תושבי ישראל. נתנו קרדיט שבעה חודשים, הגיע הזמן לקבל החלטות, כי חיינו לא הפקר!".

כוחות צה"ל סמוך לראש הנקרה, בגבול לבנון (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
כוחות צה"ל סמוך לראש הנקרה, בגבול לבנון | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

גם חברת הכנסת ד"ר יפעת שאשא ביטון, שהייתה חלק מהממשלה עד לא מזמן, מחתה על אמירתו של ראש הממשלה. "שאלתו ההזויה של נתניהו: 'מה יקרה אם תושבי הצפון יחזרו כמה חודשים אחרי אחד בספטמבר' מעידה על ניתוק מוחלט ועל כך שהוא וממשלתו איבדו את הצפון ומחקו אותו ממפת הממשלה. מעל 7 חודשים שתושבי הצפון מחוץ לביתם ואלה שנשארו שם באזור הלחימה, בישובים הסמוכים שלא פונו, נותרו ללא שיגרה בגלל מרכז חיים מושבת. ולנתניהו, יש זמן... כנראה שהצפון כל כך משעמם אותו שהוא פשוט החליט למחוק אותו", כתבה בחשבון ה-X שלה.

משעות הבוקר נשמעו אזעקות רבות בצפון הארץ, הן בשל ירי רקטות וטילים והן בשל חדירת כלי טיס עוין. צה"ל עדכן שזוהו מספר מטרות אוויריות חשודות, ולוחמי ההגנה האווירית יירטו בהצלחה את אחת המטרות. מטרה חשודה נוספת נפלה במרחב יפתח וגרמה לשרפה בשטח חקלאי. שתי מטרות נפלו בשטח פתוח, יתר המטרות נפלו וגרמו לנזק קל. אין נפגעים.