אחרי הטבח ההמוני ב-7 באוקטובר: 42 נפגעי פסטיבל המוזיקה "הנובה" הגישו היום (שני) תביעה בסך 200 מיליון שקל נגד צה"ל, שב"כ והמשטרה - "בשל רשלנותם הקשה בכל הנוגע לניהול האירועים במסיבת הטבע". בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בת"א, נטען כי "האסון יכול היה להימנע בקלות רבה". בין היתר, התביעה מתייחסת לאי-מתן הוראה לסגירת המסיבה ופיזור המשתתפים - למרות התרעות על אירוע ביטחוני באזור שהתקבלו כמה שעות לפני הטבח.

"שיחת טלפון אחת הפרידה בין חייהם ושלמות גופם ונפשם של התובעים לבין הרס חייהם", נכתב בתביעה. "כל מה שהיה על הנתבעים לעשות, הוא לקיים שיחת טלפון לגורמים האחראים מטעמם על מנת שיפזרו את המסיבה נוכח ההתראות שהתקבלו בלילה שבין 6/10/23 - 7/10/23".

לפי התביעה, הבקשה לאישור מסיבה בשם "יוניטי" שהחלה יממה לפני מסיבת "הנובה" בחניון רעים, הנמצא בסמוך לגבול עזה, הוגשה כ-3 חודשים לפני האירוע.  זמן קצר לפני מועד האירוע, התבקש אישור להארכת המסיבה ביממה נוספת.

הנצחה לנרצחי רעים (צילום: עומרי סילבר)
האסון יכול היה להימנע בקלות רבה". הנצחה לנרצחי "הנובה", במתחם המסיבה | צילום: עומרי סילבר

עוד נטען כי קצינים בכירים באוגדת עזה הביעו חשש בטחוני מקיום מסיבה המונית סמוך לגבול עזה, אך למרות זאת האישור למסיבה התקבל. כמו כן, טענו עורכי הדין בתיעה כי קצין המבצעים של אוגדת עזה התנגד לקיום מסיבת הטבע מאחר שמדובר בסיכון ביטחוני מיותר, ואף הדגיש כי צה"ל יתקשה לאבטח את המסיבה לאורך כל סוף השבוע, משום שמדובר בחג שמחת תורה וחיילים רבים יצאו הביתה. 

לטענת התובעים, איש בצה"ל או במשטרה לא עדכנו את כ-3,500 משתתפי מסיבת הנובה על חשש ביטחוני. יתר על כן, נטען עוד, משנודע כבר בלילה שבין 6-7 באוקטובר על התפתחות מצב בטחוני חריג, לא טרחו כוחות הביטחון להורות מיידית על סגירת המסיבה ופיזור המבלים לבתיהם.

כמו כן, הודגש כי התביעה לא מחליפה את ועדת החקירה הממלכתית שתוקם בעתיד, וכי היא מתייחסת באופן ספציפי למחדלים והרשלנות שקדמו למסיבה. "אנו מצפים מבית המשפט להיכנס לעובי הקורה ולפצות את התובעים הנמצאים במצב קשה ביותר", נכתב בתביעה.