משה ודוד, שמות בדויים, גדלו במשפחות חרדיות, חסידיות, אבל בגיל צעיר כבר לא פקדו את ספסל הלימודים. הם יצאו לעבוד, ובהמשך עזבו את הדת - אבל גם עכשיו, כשהם חילונים לגמרי, הם עדיין רשומים כאברכים. בשבילם זו הדרך לקבל פטור מגיוס. בשביל הישיבה, זו הדרך לקבל כסף מהמדינה.

"רוב החברים שלי, בני גילי, או שהם חילונים לגמרי והם עדיין מגישים דיחוי, או שהם עדיין נקראים חרדים, כביכול רשומים באיזושהי ישיבה, עובדים, עושים חיים, מבלים, לא באמת בני תורה", הם מספרים. "אני יצאתי לעבוד ואני לא יכול לרשום על עצמי תלוש, כי אז יראו שאני עובד. ואני צריך גם מסגרת ישיבתית כדי להחזיק את המעמד של בן ישיבה מול הצבא".

כך, הם מספרים, פועלים כוללים וישיבות שמשמשים כעסק פיקטיבי לחלוטין. הם מציעים לצעירים הסכם: הם ירשמו אצלם ויקבלו פטור מהצבא, והתקציב שיגיע מהמדינה עבור כל אברך רשום יתחלק חצי חצי, בין הצעיר לבין המוסד שבו נרשם.

ד"ר נרי הורוביץ
ד"ר נרי הורוביץ

ד"ר נרי הורביץ, לשעבר יועץ משרד החינוך לחינוך החרדי, אמר: "המספר שלומד מהבוקר עד הערב הוא מספר קטן יחסית, כ-15-10 אחוז שבאמת לומדים. יש עוד כ-40 אחוז מהמוסדות שהם משמרי תרבות, שאני לא לומד נורא ברצינות, העיקר שאני אגיע כבר לנישואים".

אלא שהורביץ מציין: "ה-40 אחוז האחרונים, זה נתח עצום של המוסדות החלשים יותר, שם יש עבודה מלאה. אנשים עובדים, לפעמים הם רק רשומים". כלומר, כ-40 אחוזים מהחרדים בגיל גיוס רשומים למעשה בישיבות ובכוללים, למרות שהם לא באמת לומדים שם.

"יש ביקורת של משרד הדתות כדי לוודא שהרשומים באמת לומדים שם", מספרים משה ודוד. "מגיעים רשמים, ואז יש כזה קו שמתקשר לכולם, הודעה טלפונית, שכולם צריכים להגיע להתייצב. מקבלים הודעה בטלפון, הודעה קולית מוקלטת מראש, להגיע כמה שיותר מהר לישיבה. לקחת מונית, לא לחכות לאף אחד. כמובן המונית על חשבון הישיבה, ובמקביל הם הולכים למשוך זמן עד שכולם מספיקים להגיע".

אפשר גם לקנות מסמכים לצורך הפטור. דוד, לצורך העניין, ניגש עם מצלמה נסתרת אל ראש ישיבה פיקטיבית. הוא בכלל לא מכיר את דוד, אבל אין לו בעיה לחתום לו בשביל הפטור - תמורת כסף בשחור.

ראש ישיבה חרדית בבני ברק
ראש ישיבה חרדית בבני ברק

ההונאה הזאת מול המדינה לא מתחילה בגיל 18, אלא הרבה קודם לכן. אלפי עמותות שמנהלות חדרים, תלמודי תורה, ישיבות - ולא מעט מהן מרמות את המדינה מגיל צעיר מאוד. בעבור ילד בגן, למשל, תלמוד התורה יקבל סכום כפול לעומת ילד בכיתה א'. מה עושים לא מעט מוסדות? מדווחים על תלמידי בית ספר כאילו הם עדיין בגן חובה.

אחרי הקמת הממשלה הנוכחית, הוכפל התקציב לבתי הספר מזרם הפטור שלא מלמדים לימודי ליבה ולא מפוקחים. גם תקציב הישיבות גדל בכמעט מיליארד שקל בשנה. השר במשרד החינוך, חיים ביטון, שבעבר ניהל את מערכת החינוך של ש"ס, הוא זה שאמון על הפיקוח. כלומר, שלא יהיה פיקוח.

חיים ביטון מש"ס (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

ד"ר הורביץ מציין: "החינוך הוא ביזנס בציבור החרדי. המטרה האמיתית היא לשמור על זרימת המשאבים. יש אליטה שלמה שדרך האי-לגליזם הזה מתקצבת את עצמה. ותחשוב שמסתובבים שם גם כספים קואליציוניים, כספי רשויות מקומיות, כספי פילנתרופיה. ביזנס שהוא חינוך".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד דוחה את הטענות. משרדנו מפקח על המוסדות התורניים ובכלל זה ביקורות שטח ופתע לצד הצלבות נתונים מול מאגרי מידע".