בטקס הנצחה לחיילי גדוד האיסוף הקרבי 414 שנפלו בבסיס נחל עוז ב-7 באוקטובר, מפקד הגדוד, סא"ל אופיר אברם, ביקש לנאום בפני המשפחות. אייל אשל, אב התצפיתנית רוני אשל ז"ל שנפלה בקרב על המוצב, התפרץ לעבר אברם והטיח בו האשמות על היחס שהתצפיתניות זכו לו בתקופה שקדמה לטבח.

"אתה לא תגיד מילה פה. שיידעו כל האנשים פה שאתה אחד מהאנשים שאחראיים לכל האירוע הזה", צעק אשל על סא"ל אברם, "הבנות נשרפו בגללך. עד יום מותך ארדוף אותך, עד יום מותך. אתה לא בן אדם שראוי ללבוש מדים בכלל".

הבוקר חזר אשל לעימות עם סא"ל אברם ותיאר, "הרעיון לצעדה נוצר ונולד מאיתנו, חלק מההורים. צה"ל לקח על זה חסות ושמחנו מאוד. צה"ל הקים יום מרגש מאוד, דאגו לפרטים הכי קטנים. עשינו את הצעדה עד למקום מסוים, שם אמור היה להיות הטקס. הקצינה שהנחתה את הטקס הזמינה באופן מפתיע את אופיר - וזה התפוצץ. זו התפוצצות רגשות, המון מטען שנוצר ונשאר בתוך הבטן - שפשוט התפוצץ".

אייל אשל על העימות עם המג"ד אופיר אברהם (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12)
רוני אשל ז"ל | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

איך הגיבו ההורים האחרים?
"הרבה מאוד אנשים חיבקו ועטפו אותי. אני מצר על האירוע, זה לא היה אמור לקרות, אבל מי שערך את הטקס בצה"ל לא חשב דקה קדימה על מי עומד לנאום ומה צורת הנאום. בטח לא הוא צריך לנאום. בטח לא הוא. בשל הזמן להקים ועדת חקירה שתשפוך אור על מה שקרה פה בשבת ה-7 באוקטובר, ובאופן פרטי לנחל עוז. כואב הלב, זה סיפור מאוד עצוב".

מה הסיבה שהכעס שלך מופנה אליו?
"אופיר אברם הוא המג"ד של החיילות של אף אחד. הוא אחד מסגל הפיקוד שאחראי לחוסר הקשר והחוסר בהקשבה לבנות האלה. הוא נכנס לתפקיד אחרי קודמתו, רוני, המג"דית לפניו. שניהם משרתים בגדוד הזה המון זמן, שניהם נושאים תפקידים. זה סגל פיקוד שלם שלא ראוי לפקד על חיילים בצה"ל, כי אין להם שום קשר והכלה לבנות האלה".

תן דוגמאות.
"אופיר אברם לא היה איתנו בקשר, ולו לשיחת טלפון אחת, משבת בבוקר ועד ימים לאחר התופת בשבת ה-7 באוקטובר. ניסינו להבין למה מתנהגים אלינו ככה, לכלל ההורים. לא היה קשר עם הורי הבנות האלה ימים שלמים קדימה, אחרי ה-7 באוקטובר. כמו שלא היה קשר עם הבנות מצד סגל הפיקוד, כך לא היה גם קשר איתנו, ההורים. רק כשהתחלנו לטפס על הקירות בשביל לנסות ולקבל איזשהו מידע על מה קרה לבנות בחמ"ל נחל עוז, התחילו הטלפונים. האירוע בנחל עוז זו הבושה של צה"ל. עד לרגע זה יש המון שאלות פתוחות שעדיין לא ניתנה התשובה עליהן. סגל הפיקוד הזה זו החוליה הראשונה בשרשרת אותם קצינים שלא ראויים לשרת בצבא".

זו פעם ראשונה שנפגשת איתו פנים אל פנים?
"זו פעם ראשונה שיש איזושהי אינטראקציה. אני יודע מי זה, ראיתי אותו גם בעבר. לפני חודשיים וחצי עשו סיור מטעם החיל וגם הוא השתתף, אבל הוא לא דיבר מילה, לא העז להתקרב. הוא לא יצר איתנו קשר, לא טלפון, לא SMS. אני כל הזמן דאגתי לבקש עזרה ומידע, הכל מגובה בוואטסאפים איתו, אבל הוא לא ענה ולא יצר קשר".

הוא לא הגיע אליכם לשבעה, או מי מטעמו?
"מפקד החיל, תת אלוף אליעד מואטי, הגיע, אבל המג"ד לא. הסגנית שלו לא. כואב הלב, כי זה לא צריך להיות ככה. הקשר שלהם עם הבנות היה מקרי בהחלט, לא היה להם קשר איתן. הן היו חיילות של אף אחד. צריך שבצה"ל יתחילו להפנים את העובדה הזאת שיש הבדל בין מ"פ בחי"ר שמכיר את החיילים שלו, לבין מ"פ בגדוד כזה שלא רוצה להכיר את החיילות שלו. כל מה שביקשנו מהם זה - תלטפו את החיילות, אתן תרוויחו אותן לכל תקופת השירות. זה מה שהן צריכות בסוף - מילה טובה, זה הכל".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל וגדוד 414 בפרט עוטף את המשפחות השכולות, מלווה אותן וכך יוסיף לעשות. מתוך כבוד לבקשת המשפחות, מפקדי הגדוד לקחו חלק בצעדה לזכר הנופלים שנערכה ביום שישי האחרון. מפקד הגדוד הוא קצין ערכי שפועל למען ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה, ומוביל את הגדוד בלחימה בעזה, וזוכה על כך להערכה רבה.

"לצד המשך המלחמה, צה"ל החל בתחקיר אירועי שבעה באוקטובר, בסיומו יוצגו הממצאים למשפחות השכולות ולאחר מכן בשקיפות לציבור".