ארגזי התרופות שאותרו על ידי כוחות צה"ל בבית החולים נאצר בח'אן יונס, הוכנסו לעזה במבצע חשאי שארגנו משפחות חטופים - ללא ידיעת המדינה. המארגנים הסתייעו במוסדות וארגונים מקומיים ובינלאומיים שונים כדי להעביר את משלוח התרופות - ממדינות באירופה למצרים וממנה לתוך הרצועה, דרך מעבר רפיח, בחודש נובמבר האחרון. עד לרגע זה אין אינדיקציה כי התרופות אכן הגיעו לחטופים.

רותם קופר, ממארגני המהלך, אשר אביו עמירם קופר בן ה-85 מוחזק בשבי בעזה זה 135 ימים, הודיע הבוקר כי בכוונת המשפחות לפעול עצמאית גם במשא ומתן להחזרת החטופים. "אנחנו לא עוצרים, יש לנו יוזמות נוספות. אנחנו חושבים על יוזמה רצינית לשלוח אולי נציג מטעם המשפחות לקהיר, על דעת עצמנו. אם לא יתקבל בקהיר, נשלח אותו למדינה אחרת".

"אנחנו רואים שהממשלה, בייחוד העומד בראשה, מגמגמים בנושא, כנראה בגלל שיקולים פוליטיים. עד כמה שאני יודע, לאף אחד מאנשי הקבינט אין למעשה ילדים, נשים, אחים או אחיות חטופים. אנחנו רואים התנהלות משיקולים פוליטיים, בייחוד מצד ראש הממשלה, וזה מדאיג אותנו מאוד ששיקולים פוליטיים נמצאים לפני חטופינו".

מתי נולד הרעיון להכנסת התרופות לרצועה?
"ביום שאחרי, ב-8 באוקטובר. פתחתי קבוצת וואטסאפ שנקראת 'תרופות לחטופים' וצירפתי אליה משפחות. בגלל שהוריי מבוגרים, ידעתי שהם נדרשים לתרופות לטיפול במצבים כרוניים. התחלנו לאסוף אינפורמציה על התרופות שהחטופים זקוקים להן בעזרת בני המשפחה. ארגנו רשימה. זה התחיל עם קיבוץ ניר עוז, בייחוד עם האוכלוסיה המבוגרת, אבל הורחב גם לשאר הקיבוצים. כבר ב-10 באוקטובר העברנו רשימה ראשונית של התרופות הנקקות לגורמים רפואיים בתוך רצועת עזה. היוזמה התחילה עם העברת מידע, רשימת התרופות הנדרשות, כי ידענו שלהעביר משלוח תרופות זה מסובך יותר. העברנו את זה לפחות בשלושה ערוצים שונים, דרך אנשים בצד הישראלי שמכירים רופאים ומוסדות רפואיים בצד העזתי. משפחות שלא רצו, לא העברנו, אבל התייעצנו עם דוד מידן ואחרים על רמת הסיכון והגענו למסקנה שהתועלת גדולה בהרבה על הסיכון".

מתי העברתם את התרופות עצמן?
"רכשנו את התרופות והעברנו אותן לתוך הרצועה, ביותר ממשלוח אחד. לא אציין כמה. קצת יותר מחודש אחרי שהיוזמה התחילה, באמצע נובמבר, המשלוח הראשון נכנס לרצועה. המבצע היה מאוד מסובך. אנשים רבים כמו אפרת מצ'יקווה, מאיר זוסמן, אביבה רז שכטר, דן סובוביץ' ועוד כאלה שביקשו שלא לחשוף את שמם, עזרו לנו לאורך הדרך".

יש לכם אינדיקציות שהתרופות הגיעו ליעדן?
"אין לנו אינדיקציה שהתרופות אכן הגיעו לחטוף כזה או אחר. נוכל לדעת את זה רק אם מישהו יחזור מהשבי וידווח שקיבל תרופה מסוימת. אמא שלי שוחררה ביום 17, לפני שהמשלוח נכנס. החטופים האחרונים שוחררו ביום 55 ולא תחקרנו אותם ביסודיות בנושא. זה היה פחות או יותר סביב הזמן שהתרופות הראשונות נכנסו. אין לנו אינדיקציה".

לדבריכם, פרסמתם את זה כדי להראות לממשלה מה אפשר להשיג עם חשיבה מחוץ לקופסה.
"המחשבה הייתה לא לפרסם את זה בכלל, אבל זה התפרסם כי כוחות צה"ל מצאו את התרופות. נוצר שיח עם הצבא, אימות שאלה אכן התרופות, ראו שאלה לא תרופות שעברו ביוזמה הקטארית-ישראלית. האינפורמציה הייתה יוצאת כך או אחרת ורצינו לשלוט בנרטיב. כמובן שאנחנו מאוד רוצים להראות שיוזמות כאלה מביאות הישגים".