המשטרה פתחה היום (שני) בחקירת חשד לניסיון זיוף לכאורה בבחירות המקומיות בבית שמש, זאת לאחר שהוגשה תלונה במשטרה לקראת הבחירות הצפויות להתקיים מחר בעיר. לפי החשד, ניסיון הזיוף תוכנן באופן סדור, כמבצע צבאי, לצד מסמך כללים מנחים שיוביל להשגת המטרה - להטות את הבחירות באמצעות 2,500 קולות מזויפים. במסמך נמצאו הוראות כיצד להסיח את דעתם של המשקיפים: "לתת לחילונים סנדוויצ'ים וסיגריות כדי שהם ייצאו מהקלפי".

חשד לשיבוש בחירות בבית שמש
חשד לשיבוש בחירות בבית שמש

למשטרה נמסר מסמך הכולל 2,400 שמות ומספרי תעודות זהות של תושבי בית שמש המשתייכים לקהילת הקנאים שאינה מתכוונת להצביע בבחירות. אחת המפלגות סוחרת ברשימת השמות ומתכוונת לאתר תושבים שיצביעו הצבעה כפולה - בשם אותם תושבים שידוע שלא יצביעו.

ריאן גאנם, המפקח הארצי על הבחירות ברשויות המקומיות הסביר בריאיון ל-N12: "בשל המלחמה אנחנו צפויים לכמות מעטפות כפולות שהמשרד לא טיפל בהם מעולם, הערכה של בין רבע מיליון ל-300 אלף". נתון זה מעיד על האתגר שצפוי בשמירה על טוהר הבחירות - לשם השוואה, בבחירות בשנת 2018 היו כ-97,000 מעטפות כפולות. 

בשל כך, הסביר גאנם, הוכפלה גם כמות המזכירים משנת 2018 - "מעל 30,000 מזכירי קלפי הוכשרו ברמה הארצית".

הגשת תלונה על ניסיון הונאה בקלפי בית שמש
הגשת תלונה על ניסיון הונאה בקלפי בית שמש

מלבד החיילים בסדיר ובמילואים שמצביעים באזורי הלחימה כבר מ-20 בפברואר, לראשונה בבחירות לרשויות המקומיות קלפיות יופעלו בבית החולים עבור מאושפזים ועובדים. שוטרים, בעלי תפקידים בבחירות ומזכירי קלפיות יוכלו להצביע גם בקלפי בה הם עובדים. "הגדלנו את מספר המזכירים כדי לשמור על טוהר הבחירות", הסביר גאנם.

המסמך, שהועבר למשטרה, כולל תוכנית סדורה לזיוף הבחירות בבית שמש. "מוקדם בבוקר אין משקיפים בקלפי - זה הזמן לבוא ולהכניס מעטפות", נכתב שם. גם לגבי ההתנהלות לקראת סיום יום הבחירות ניתנו פקודות ברורות: "בסוף היום הספירה לא מדויקת ולא יוכלו לעשות כלום - זה הזמן לסיים את המלאכה, המשקיפים לא ערניים ואפשר להוסיף עשרות קולות פנימה". הזייפנים הונחו לדבר בקלפי רק ביידיש כדי להסוות את פעולתם וכן "להשתלט על הקלפי ולדבר בתוקפנות כלפי אחרים ולהקטין אותם".

ריאן גאנם, המפקח הארצי על הבחירות ברשויות המקומיות
ריאן גאנם, המפקח הארצי על הבחירות ברשויות המקומיות

כדי להתמודד עם משקיפי קלפי לא רצויים שעשויים להפריע להליך הונאת הבחירות, נכתב במסמך שיש "להתלונן עליהם הרבה מאוד כדי שיוציאו אותו" וגם "לתת לחילונים סנדוויצ'ים וסיגריות כדי שנוכל להוציא אותם מהקלפי". חלק מהקלפיות הייעודיות לזיוף הן קלפיות נכים שכונו "קלפיות זהב", כך לפי המסמך, משום שבהן דאגו שיהיו משגיחים מטעמם. המטרה הסופית הייתה "להביא לפחות 2,500 קולות לקלפי".

המידע הועבר למנהל הבחירות בעיר, צוריאל פורת, שהנחה לתגבר את הפיקוח והאכיפה בקלפיות החשודות. בנוסף, המשטרה מבצעת פעולות מודיעיניות לאיתור הזיופים.

בחירות לרשויות המקומיות - בית שמש (צילום: רונן שטלצר, שרון גבאי, פלאש 90)
מועמדים לבחירות מקומיות בבית שמש | צילום: רונן שטלצר, שרון גבאי, פלאש 90

מילואימניק? הסיכוי שקולך ייפסל גבוה יותר

במשרד הפנים נערכים באמצעים שונים כדי למנוע זיופים: "כדי למנוע העלמת קלפיות, התקנו מערכות GPS כך שנוכל לדעת בכל רגע נתון איפה נמצאות הקלפיות", סיפר גאנם. "אנחנו שותפים עם כל גורמי הביטחון בכל תכניות העבודה שלנו לגבי הבחירות. המשטרה אספה מודיעין מראש ועושה פעילות בשטח למניעת זיופים בבחירות, בהתאם לתכניות שלהם".

"עם המילואימניקים אנחנו עושים תהליך אחר - הם הולכים הולכים לכתוב בכתב יד את הבחירה שלהם. הקושי בשיטה שזה עלול להביא לפסילת קולות. אנחנו עובדים על פיתוח שיטה חדשה שתשמש אותנו בעתיד".

לאחר התייעצות עם ועדת הבחירות, שר הפנים משה ארבל החליט לדחות את הבחירות ב-11 רשויות בצפון ובדרום שתושביהן פונו ל-19 בנובמבר. בהתאם, הבחירות מחר יתקיימו ב-242 רשויות מקומיות ברחבי הארץ. "ברגע שנסגרת ההצבעה ב-20:00, כל הקלפיות משונעות למרכז שליטה במרכז הארץ, ואנו ממתינים עם הספירה עד להגעת הקלפי האחרונה", הסביר גאנם.

בחירות לרשויות המקומיות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בחירות לרשויות המקומיות, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בנוגע לתרחישים חריגים ביטחונית, הבהיר גאנם כי גם לכך ערוכים במשרד הפנים. "יש לנו תכניות חירום לכל תרחיש, כולל מלחמה, ולצערי נאלצנו להפעיל את תכנית החירום. אם חס וחלילה יהיה ביום הבחירות אירוע חריג, נביא את זה לדיון אצל הגורמים הרלוונטיים בממשלה ובכנסת ובהתאם להחלטות נקבל החלטה בהתאם".

"אנחנו פועלים בהתאם לחוק", הדגיש גאנם. "הקמנו את הקלפיות במקומות הכי בטוחים שיכולים להיות, עדכנו את ההנחיות של פיקוד העורף. יהיו כוחות משטרה פרוסים איתנו ואנחנו נותנים את המעטפת השלמה כדי להבטיח שהיום הזה יעבור בשלום תוך שמירה על האזרחים שבאים להצביע".

מערכת הבחירות הצמודה בבית שמש

זיוף בחירות בבית שמש עשוי להיות קריטי משום שההנחה היא כי הבחירות בעיר צפויות להיות מוכרעות על חודו של קול, כפי שהיה בשנת 2018 - אז נבחרה ראש העירייה המכהנת עליזה בלוך, מטעם סיעת "בית שמש מאוחדת". כ-75% מתושבי העיר הם חרדים. המתחרים של בלוך הם מועמד מפלגת ש"ס וראש העירייה לשעבר משה אבוטבול ונציג דגל התורה שמואל גרינברג.

בית שמש (צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90)
בית שמש, ארכיון | צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

ניסיונות הונאת בחירות בבית שמש הפכו לכרוניקה ידועה מראש: בשנת 2013, לאחר שחקרה המשטרה חשדות לזיוף הבחירות בבית שמש - בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים קבע אז כי ייערכו בחירות חוזרות בעיר. אז ניסיון הזיוף התבצע על ידי גיוס מצביעים שיילכו להצביע בקלפי כמה פעמים.