כמעט שלושה שבועות חלפו ממתקפת הפתע של מחבלי חמאס על יישובי הדרום ועוטף עזה בשבת השחורה. בזמן הזה פונו מבתיהם 60 אלף תושבי העוטף, והספיקה לקום "מנהלת תקומה", שאמונה על שיקום הישובים ואמון התושבים, שנהרסו כליל במתקפת הטרור האכזרית. היום (חמישי), וכשלרשותה תקציב ראשוני של מיליארד שקלים, מציגה המנהלת הזו תוכנית בת 3 שלבים - לתקופת המלחמה ולימים שאחריה.

השלב הראשון הוא השלב הקצר, שלב ההתאוששות בבתי מלון, והוא יימשך חודשים ארוכים. לפי יורם לרדו, ראש רשות חירום לאומית במשרד הביטחון, ההערכה היא שמי שפונה מביתו לבתי הארחה ישהה בהם עד לסוף השנה. לאחר מכן מגיע שלב הביניים, שמטרתו תהיה לחפש יישובים כפריים אחרים שייקלטו את תושבי העוטף.  במהלך הזמן הזה ייבנו היישובים מחדש. השלב השלישי, ה"ארוך" – יסתיים מבחינת המנהלת בחזרתם של התושבים לביתם ולקהילה שלהם.

במנהלת, שבראשה עומד ראש הוועדה לאנרגיה אטומית תא"ל במיל' משה אדרי, מועסקים אנשי העוטף שמכירים היטב את השטח, האנשים וצרכי הקהילה. לכל מועצה צורף רכז "תקומה" - מטה קטן שיודע לטפל באתגרי השיקום של המועצות, ואליו מצרפים אנשי מקצוע. המטרה היא שאותם גורמים יציפו מהשטח את האתגרים שעולים מהקהילות. הצוותים שהוקמו הם למשל צוותי "הסרת חסמים", "כלכלה ועסקים" ו-"אדם וקהילה".

יוסי שלי
יוסי שלי, מנכ"ל משרד רה"מ. המנהלת פועלת תחתיו

המנהלת עוסקת גם בבינוי ודיור וחקלאות – ומסייעים להם משרדי המשפטים והאוצר. בעוד 45 יום אמורה המנהלת להציג לממשלה תוכנית סדורה לטווח הארוך. 22 יישובי הקו הראשון בעוטף קיבלו תקציב ראשוני של כ-2 מיליון שקלים, ומקדמה נוספת לשדרות ולמועצות אחרות כבר נמצאת בשלבי גיבוש.  ההערכה היא שעלותה של כל התוכנית נאמדת בכמה עשרות מיליוני שקלים. אחת המטרות היא להגדיל לבסוף את היישובים ב-25% אחוז, ולשקם את האזור.

לאנשי העוטף יש איש קשר קבוע מהמנהלת, אליו הם יכולים לפנות לכל צורך שוטף – בין אם היא כלכלי או פסיכולוגי. ב"תקומה" מדווחים על היענות יפה של קיבוצים שמעוניינים לקלוט את המפונים באופן זמני. במקביל, המנהלת שכפופה לשרד ראש הממשלה תנסה למצוא פתרון תעסוקתי לתושבים.

לצד הרצון להפוך את יישובי העוטף לאטרקטיביים שוב אחרי האסון, גם המשפחות שיבחרו להתנתק לחלוטין מהעוטף לא יוותרו ללא מענה. אחד הפתרונות שנבחנים הוא תקציב לרכישת דירה במרכז.