אין מקסיקני שלא מכיר את שמו ופניו של תומאס זרון. עד לפני כמה שנים הוא היה גיבור לאומי, ראש ה-FBI המקסיקני שלחם בקרטלים המסוכנים ביותר ותפס במו ידיו את ברון הסמים הגדול והמסוכן בעולם. אך היום הוא מבוקש שנמלט ממולדתו מקסיקו בגלל חשדות לטיוח של חקירת טבח. גלותו של זרון הביאה אותו לישראל, בה הוא חי ומנהל מסעדה מקסיקנית בשנים האחרונות בזמן שהוא ממתין לבקשת המקלט המדיני שהגיש, אל מול הדרישה של הרשויות במקסיקו להסגירו.

נסיקתו של זרון התחילה בעת שהיה ראש ה-FBI במקסיקו. הוא ניהל מלחמה עזה בקרטלי הסמים, ורשם הישג אדיר כשתפס את אל צ'אפו, ברון הסמים הגדול בעולם שבשיאו היה אחראי לכ-25% מהסמים בארצות הברית, וידיו מגואלות בדמם של עשרות אלפים שמתו במלחמות הקרטלים. "זה היה אחד מהישגיי הגדולים", משחזר זרון.

תומאס זרון (צילום: חדשות 12)
תומאס זרון בתל אביב | צילום: חדשות 12

אבל כיסו העמוק של אל צ'אפו איפשר לו לברוח מהכלא ב-2014. זרון לא ויתר, והמשיך להתחקות אחר עקבותיו של ברון הסמים. גם בפעם השנייה נחל זרון הצלחה כבירה, והצליח לכלוא את אל צ'אפו בשנית לאחר מבצע צבאי מורכב. "הייתי שם איתו, וידאתי שהכול הסתדר עם הניירת, שהכול הלך כמו שצריך, עד שהוא יצא לכיוון בית הסוהר", הוא מספר.

אבל אז, דווקא כשרבים במדינה ראו בו גיבור לאומי, זרון הסתבך בפצע החברתי הכי גדול של מקסיקו במאה האחרונה: 43 סטודנטים יצאו להפגין על אפליה נגד הכפריים במקסיקו, ונעצרו על ידי המשטרה. השוטרים חטפו את הסטודנטים והעבירו אותם לידי חברי קרטל שרצחו אותם באכזריות. זרון הופקד על החקירה, ולמרות שמעצרים רבים בוצעו, הציבור האשים את זרון בכך שניהל חקירה מושחתת ולא מיצה את הדין עם האחראים האמיתיים.

"יש כאלו במקסיקו שלא קיבלו את תוצאות החקירה הראשונית", מסביר רונן ברגמן, עיתונאי ידיעות אחרונות והניו יורק טיימס. "ההורים טענו שהיה טיוח, שקרים, ושתומאס זרון ופרקליט המדינה ניווטו את זה ככה שזה יישאר ברמה המקומית ולא הפדרלית. היו הפגנות גדולות מאוד במקסיקו". פול לארה, עורך בעיתון אקלסיור המקסיקני, הוסיף: "תומאס זרון כיום לא פופולרי במקסיקו – הוא מילה נרדפת לשחיתות".

חואקין אל צ'אפו גוזמן בעת מעצרו ב-2016 (צילום: AP)
אל צ'אפו, לזרון מניות רבות בלכידתו | צילום: AP

פיענוח הטבח הפך לעניין פוליטי שעל גבו נשיא מקסיקו הנוכחי, לופס אוברדור, עלה לשלטון. הוא הצהיר בפומבי שזרון לקח חלק בהעלמת הסטודנטים. צו מעצר הוצא נגד זרון, ואם יורשע במיוחס לו הוא עשוי לשבת בכלא כ-60 שנה.

זרון נמלט ממקסיקו לפני שהספיקו הרשויות להגיש נגדו כתב אישום, ואחרי שרדף ותפס את אחד הפושעים הגדולים בעולם - היום הוא מנהל מסעדה מקסיקנית בתל אביב. "זה לא מצב קל. בסופו של דבר, המטרה שלי היא לחזור למדינה שלי, למשפחה שלי, עם השם שלי, ושייעשה צדק", הוא אומר.

תומס זרון (צילום: YURI CORTEZ/AFP via Getty Images)
זרון, "אני נלחם על חיי" | צילום: YURI CORTEZ/AFP via Getty Images

"זו רדיפה פוליטית, ויש לי את הראיות ואת הממצאים הנחוצים כדי להוכיח זאת", מוסיף זרון. "היה לי שירות אבטחה שנשלל ממני שלוש פעמים. באותה תקופה קיבלתי איומים, זו הייתה סכנה של ממש בשבילי, להיות בלי אבטחה - באותו רגע החלטתי לעזוב את המדינה שלי ונסעתי לקנדה ואחר כך טסתי לישראל".

זרון חי לבדו בארץ, וממתין לתשובה בבקשת המקלט המדיני שהגיש למשרד הפנים הישראלי. "זה לא קל לחיות במדינה אחרת. אחרי כמעט ארבע שנים שאני חי לבד, בלי המשפחה שלי ובלי העם שלי. עכשיו יש לי מטרה אחת בלבד בחיי בישראל, והמטרה היא להילחם על חיי", הוא מסכם.