ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב (שלישי) לעימותים שאירעו בערב יום הכיפורים בכיכר דיזנגוף בתל אביב, ומתח ביקורת מרומזת על כוונתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לקיים תפילת ערבית במקום ביום חמישי. "תפילה אינה פרובוקציה. אבל עכשיו, אחרי האירוע הקשה בתל אביב, הדבר החשוב ביותר הוא לפעול להרגעת הרוחות. לכן מצופה מכל מנהיגי הציבור לנהוג באחריות ולהימנע מכל מה שלא יוסיף לרגיעה", מסר נתניהו מבלי לציין את שמו של השר.

בעקבות אירועי יום כיפור, עיריית תל אביב הודיעה לארגון "ראש יהודי" על בחינה מחדש של קיום שלושה אירועי תפילה של הארגון בסוכות ושמחת תורה. במכתב ששיגרה העירייה, היא טענה שהארגון הפר את הצו של העירייה ביום כיפור.

המכתב נשלח יומיים לאחר המהומות שאירעו בין מפגינים למתפללים במהלך תפילת כל נדריי בכיכר דיזנגוף ובכמה מוקדים נוספים בערב יום הכיפורים. לטענת מפגינים שהגיעו למקום, מארגני התפילה מארגון "ראש יהודי" הפרו צו בג"ץ והקימו מחיצות להפרדה מגדרית במרחב הציבורי במרכז הכיכר. העימותים בין הצדדים, שתועדו והועלו לרשתות החברתיות, גררו תגובות סוערות בקרב הציבור והמערכת הפוליטית.

"ב-15 באוגוסט ניתן לכם היתר לקיום אירוע במרחב הציבורי לצורך 'שימוש בכיכר דיזנגוף לצורך קיום תפילת כל נדרי ותפילת נעילה עם קהילת ראש יהודי'", נפתח המכתב של העירייה, שמנתה את שתי ההפרות שביצע לטענתה "ראש יהודי". העירייה, שהגדירה את ההפרות כ"חמורות", התייחסה להקמת הבמה בכיכר דיזנגוף ללא היתר, ולהפרת התנאי לקיום האירוע ללא הפרדה מגדרית באמצעים פיזיים, בניגוד לכתוב בתקנון העירייה.

בהמשך המכתב, העירייה הקציבה לארגון יומיים לטעון נגד קבלת ההחלטה בדבר קיומם של אירועים נוספים, שאותם מתכנן הארגון, בהם - הקמת סוכה ברחוב זמנהוף בתחילת החודש הבא, קיום הקפות שניות בכיכר דיזנגוף וקיום תפילת הלל בכיכר הבימה.

המהומה בכיפור - סיקור N12:

"דגלי ישראל לא מנעו מעבר"

בתגובה לסערה שפרצה בעקבות התיעודים, ראש ארגון "ראש יהודי" ישראל זעירא, שיזם את התפילה בכיכר דיזנגוף ביום כיפור, הגיב ב"שש עם עודד בן עמי" על הטענות: "השנה קיבלנו אישור מהעירייה שעל פי חוק ניתן לקיים אירוע בהפרדה, אך איסור לשים מחיצה פיזית שמונעת מעבר תנועה", טען, "קיבלנו אישור מהעירייה לעשות אירוע בהפרדה ללא מחיצה פיזית, ולא עשינו מחיצה פיזית. קיבלנו ייעוץ משפטי וגם משטרת ישראל אישרה את הייעוץ המשפטי הזה. דגלי ישראל שהונחו במקום לא מנעו מעבר".

זעירא הסביר את הרקע לתפילה: "ביקשנו לקיים את אותו האירוע שהתקיים בשנה שעברה. כל מי שהסתכל בתמונות המרהיבות והמרגשות משנה שעברה ראה קהל עצום חילוני עומד ומעורב ועוד קהל קטן דתי העומד בנפרד". לדבריו, "הסיפור של המחיצה זו הנפצה כדי שלא תתקיים תפילה".

היערכות בדיזנגוף למהומות נוספות

במקביל למכתב העירייה, גם ברמה האזרחית החלו להתארגן קבוצות שמבקשות למנוע המשך של קיום אירועים בהפרדה מגדרית באזור כיכר דיזנגוף. כתבתנו יולן כהן חשפה הערב בתוכנית חיסכון כי לאחר שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודיע על קיום תפילת ערבית בכיכר בהפרדה בתגובה על המהומות שהתרחשו בכיפור, פעילי מחאה הודיעו על הקמת "תא דיזנגוף" שמטרתו למנוע את הגעת השר למקום. הפעילים מתכננים להקיף את הכיכר מ"כל הדרכים" ולמנוע את ה"הדתה", ולשם כך משתפים פעולה עם ארגון "ישראל חופשית". 

עימותים בתפילה ביום כיפור בתל אביב (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
הדגלים שלטענת ראש ארגון "ראש יהודי" לא היוו מחיצה | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

ברמת המשטרה העניין הוא אף מורכב עוד יותר, שכן הארגון שכפוף לשר בן גביר, קיבל הנחייה מהעירייה למנוע הפרדה מגדרית באירועים, בהתאם לתקנון העירייה ובהתאם לצו בג"ץ שיצא קודם לאירוע בכיפור.

"איתמר, כוונותיך רצויות אך מעשיך לא"

מאז המהומות בכיפור הקשת הפוליטית סוערת. עם יציאת התיעודים, הקואליציה הפגינה קו אחיד בנוגע למראות שנראו באירוע, אך עם הזמן החלה להתערער בנוגע לאופן התגובה הרצוי. השר לביטחון פנים איתמר בן גביר קרא כאמור להגיע לכיכר ולהתפלל תפילת ערבית בהפרדה בתגובה על האירוע. עם זאת, חבריו לקואליציה ואף למפלגה, לא יישרו קו עימו וקראו לו "לגלות אחריות" ולבטל את האירוע שמתוכנן ליום חמישי הקרוב. "איתמר, כוונותיך רצויות אך מעשיך אינם רצויים", כתב חה"כ שמחה רוטמן ברשת הטוויטר והמשיך -"המענה לפרובוקציה של המיעוט הפרוגרסיבי הקיצוני והרעשן הוא לא בפרובוקציה נגדית שתביא להרחבת הבעירה והשנאה".

איתמר בן גביר ושמחה רוטמן (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"רוטמן חלש אופי": ההודעה יוצאת הדופן שיצאה ממשרדו של בן גביר | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

בתגובה, השר בן גביר הוציא הודעה שתקפה את רוטמן על פועלו בוועדת החוקה, חוק ומשפט, שהוא עומד בראשותה: "רוטמן חלש אופי", נכתב בהודעה, "הוא משחק אותה בוועדה, אבל בפועל מתקפל פעם אחרי פעם. אם אין רפורמה זה הרבה בגללו ובגלל סמוטריץ'. ראינו בהצבעה על הסבירות איך הוא ובצלאל רצו אחוזי אמוק לדחות החקיקה".

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא ליוזמה של השר לביטחון לאומי, אך לצד בקשה להרגעת הרוחות,  נמנע מלהזכיר את שמו של השר במפורש. "תפילה אינה פרובוקציה. אבל עכשיו, אחרי האירוע הקשה בתל אביב, הדבר החשוב ביותר הוא לפעול להרגעת הרוחות", מסר, "לכן מצופה מכל מנהיגי הציבור לנהוג באחריות ולהימנע מכל מה שלא יוסיף לרגיעה".