עימותים בין מפגינים למתפללים בערב יום הכיפורים: אנשי ישיבת "ראש יהודי", שכבר 4 שנים מארגנים תפילה המונית בכיכר דיזנגוף, הציבו חציצה מאולתרת בין נשים וגברים - בניגוד להחלטת העירייה ולפסיקת בית המשפט העליון. כמה עשרות מפגינים הגיעו לכיכר עם כניסת הצום ותחילת תפילת "כל נדרי" שפותחת את יום הכיפורים, ומענו את קיום התפילה - זאת במחאה על ההפרדה המגדרית במרחב הציבורי. תוך זמן קצר התלהטו הרוחות בין הצדדים ועימותים פרצו במקום. אחד המפגינים נעצר לכמה שעות. מהומות נרשמו גם במוקדי תפילות עם הפרדה מגדרית בחיפה. 

עימותים בתפילה ביום כיפור בתל אביב (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
עימותים בתפילות בהפרדה ביום כיפור | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

עיריית תל אביב-יפו אסרה על שימוש במחיצה שיוצרת הפרדה בין נשים וגברים בזמן התפילה בכיכר דיזנגוף בעיר, ועתירה על ההחלטה הוגשה לבית המשפט. ביום חמישי האחרון דחה בית המשפט המחוזי את העתירה, והשאיר את ההחלטה על כנה. העותרים, בהם פורום חירות וכבוד האדם בישראל, עתרו לעליון, שדחה את הערעור גם כן. "ברירת המחדל היא איסור הפרדה מגדרית במרחב הציבורי - ואין כמו כיכר דיזנגוף להמחיש מרחב ציבורי מהו", ציין השופט יצחק עמית בהחלטה.

לקראת סיום הצום, הפגנות נוספות התקיימו מול אירועי תפילות בהפרדה בתל אביב ובמוקדים נוספים בארץ. במתחם "גינדי TLV" התפתח עימות פיזי לאחר שמתפלל הכה את אחד המפגינים במקום. מי שבלטה בנוכחותה במקום הייתה הזמרת דקלה, שהתעמתה עם מפגינים וזעמה על כך שמנעו ממנה להתפלל בהפרדה. 

אנשי עמותת "ראש יהודי" עלו לכותרות בשבוע שעבר, לאחר שמול המרכז שלה הפגינו מאות אנשים, כשלמקום הגיע ראש המכינה הקדם-צבאית בעלי "בני דוד", הרב יגאל לוינשטיין, שידוע בדעותיו והתבטאויותיו נגד הומוסקסואלים וצעירות דתיות המתגייסות לצבא. בתיעודים מההפגנה שנערכה בסמוך לסניף של הארגון, נראו המפגינים תוקפים את לוינשטיין וסביבתו: "אתם כלום, אין לכם אלוהים. אתה חלאה. אתם לא יהודים. לכו מכאן! שבט יהודה, אנחנו נגרש אתכם מפה". יו"ר הישיבה ישראל זעירא, ממארגני התפילה בכיכר דיזנגוף, התפרסם גם הוא באמירות נגד קהילת הלהט"ב ובשאיפותיו המוצהרות להדתה בערים חילוניות. 

עימותים בתפילה ביום כיפור בתל אביב (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
המחיצה המאולתרת בתפילה | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

"אנחנו מציבים גבול ברור — לא תהיה הפרדה מגדרית או כל הפרדה אחרת במרחב הציבורי שלנו", כתב בעמוד הטוויטר שלו קוסטה בלאק, מהדמויות הבולטות במחאה. "לא תהיה הפקעת המרחב הציבורי עבור קומץ משיחי עם שגעון גדלות שבא לתקוע לציבור הליברלי אצבע בעין תוך כדי ביזוי החוק. לא תהיה הפרה של פסיקות בג"ץ בחסות ההפיכה המשטרית. הציבור הליברלי לא יאפשר יותר את רמיסתו. נגמרו הימים בהם כיבדנו את הצד השני והוא בחר לדרוס אותנו ואת הערכים שלנו פעם אחר פעם באופן בוטה ואלים. המרחב הציבורי הוא חופשי ויישאר כזה".

אורי קידר מנכ"ל ישראל חופשית: "התמונות מכיכר דיזנגוף קשות לצפייה, אבל האחראים עליהם אינם תושבי תל אביב שמסרבים לקבל הפרדה מגדרית במרחב הציבורי, אלא מי שבא בכוונה לעיר העברית הראשונה כדי לפגוע בסמל הליברלי של ישראל. בתל אביב יש מאות בתי כנסת שמקיימים תפילה בהפרדה, הבחירה של גורמים קיצוניים לקיים תפילה ציבורית בהפרדה פיזית במרחב הציבורי ולהפר את החלטת העירייה ובתי המשפט נעשתה במטרה לקרוע אותנו מבפנים ולנרמל הפרדה מגדרית. לא בבית ספרנו".

במכתב שנשלח לראש עיריית תל אביב רון חולדאי על ידי תושבים, נטען כי הוא התחייב לטפל בעניין המחיצות אם יוקמו, אך הדבר לא נעשה. "בניגוד להתחייבויות שלכם, בפועל לא היה פיקוח בשום שלב, גם כאשר הועמדו מחיצות והכיכר הייתה עדיין ריקה. כשכבר בשעות הצהריים היה ברור שמשהו גדול נבנה בכיכר הבימה, לא התגייסתם למשימת הפיקוח".

"מזה זמן רב שחולדאי ויד ימינו החוזר אסף זמיר מתחמקים מלתת הצהרה ישירה וחד משמעית בנוגע לפעילויות הגרעינים המשיחיים הקיצוניים ברחבי העיר", כתבו התושבים. "הבחירות קרבות ולא לעולם חוסן! אתמול התעוררנו! והבנו שמה שהיה הוא לא מה שיהיה! נמאס לנו מהצהרות חלולות, תוכיחו לנו במעשים לאן פנינו".