שופטי בג"ץ פסלו היום (רביעי) חקיקה של הכנסת שעוסקת בשלילת הפרשות סוציאליות של עובדים זרים שנשארו בארץ שלא כחוק. בית המשפט קבע ברוב של 6 מ-7 שופטים כי ההסדר שנקבע בחקיקה ובתקנות, ונועד לעודד יציאת עובדים זרים מהארץ, פוגע בזכות לקניין באופן שאינו מידתי. השופטים החליטו כי על הכנסת והשרים לגבש הסדר חליפי תוך חצי שנה. במערכת הפוליטית תקפו את הפסיקה: "דרושה רפורמת עומק".

לקריאת תקציר פסק הדין - לחצו כאן

ההסדר שנפסל בבג"ץ עוסק בשלילת הפרשות סוציאליות של עובדים זרים שנשארו בארץ שלא כחוק. לפי ההסדר, עובד שנשאר בארץ מעבר לזמן שהותר לו – יאבד מכספי הפיקדון שלו סכום שילך ויגדל, באופן יחסי לפרק הזמן שנותר במדינה. לאחר שישה חודשי שיהוי, כך לפי ההסדר, עלול העובד הזר לאבד את זכאותו לכספי הפיקדון כולם.

שופטי בג"ץ קבעו כי ההסדר אינו מידתי ופוגע בזכות החוקתית של העובד הזר לקניין. בית המשפט קבע שמשעה שהכספים הופקדו לפיקדון העובד הזר – אלה הם קניינו האישי. עם זאת, בית המשפט עמד על כך שתכלית מנגנון הניכוי, שהיא הגברת התמריץ של העובד הזר לצאת מהארץ, היא תכלית ראויה.

שופט בית המשפט העליון נעם סולברג (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בדעת מיעוט, שופט בית המשפט נעם סולברג | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בדעת מיעוט היה השופט השמרן נעם סולברג. "לא קמה הצדקה להורות על בטלות החוק", כתב סולברג. "כל אדם זר המורשה לעבוד בתחומי ישראל יודע היטב, כי 'חלק המעסיק' ממתין עבורו, בחשבון הפיקדון, עד לצאתו מן הארץ. הסדר זה, מביא כל אחד ואחד מן העובדים הזרים בישראל להקדיש מחשבה למשמעות אי-יציאתו מן הארץ במועד".

 

ביקורת במערכת הפוליטית

שר המשפטים יריב לוין הגיב על פסילת החקיקה ותקף: "אם למישהו היה ספק מדוע דרושה רפורמה עמוקה במערכת המשפט, הוא קיבל היום שוב את התשובה בפסק דין נוסף שמעודד הגירה בלתי חוקית לישראל תוך פגיעה בהרכב הדמוגרפי ובזהות היהודית של המדינה".

"פסק הדין נותן אור ירוק לעשרות אלפי עובדים זרים להפר את תנאי הרישיון שלהם", המשיך לוין. "פסק הדין משקף סולם ערכים פרוגרסיבי קיצוני, לפיו עובדים זרים הנשארים בארץ בניגוד להתחייבותם ובניגוד לחוק עדיפים על פני שמירת זהותה של ישראל".

תגובת העותרים, קן לעובד והאגודה לזכויות האזרח: "הרכב מורחב של שופטי בג"ץ קיבל את עתירת קו לעובד והאגודה לזכויות האזרח והורה לבטל את החוק שמפקיע כספי פיקדון של מהגרי עבודה שלא יצאו מישראל במועד שהורו להם, בשל פגיעתו הלא מידתית בזכות לקניין.

בארגונים בירכו על ההחלטה ואמרו: "פסק הדין מדבר בעד עצמו. חוק שמאפשר גזילת כספי פנסיה ופיטורים של עובדים הוא חוק מרושע, ולא בכדי אין בשום מקום בעולם הסדר מהסוג הזה. מי שהוזמנו לעבוד בישראל בעבודות קשות זכאים כמו כל עובד אחר לזכויות שצברו בעבודה, וכשם שעובדים ישראלים אינם נקנסים בפנסיה שלהם – כך גם מהגרי עבודה.

ברור לנו שכעת יגיע תורם של חברי הקואליציה הקיצונית לגדף את בג"ץ, שלא מאפשר להם לעולל ככל העולה על רוחם. להם נזכיר, כי זכויות אדם הן של כל אדם, גם של מי שאין לו כוח פוליטי, ותפקידו של בג"ץ הוא לעצור את הכנסת ואת הממשלה כשהן דורסות אותן".