כשהלילה יורד על בני ברק, העיר התחתית מתעוררת. החולדות תמיד היו ברחובות העיר במספרים נמוכים, אבל בזמן האחרון הן כבשו את העיר והפכו למטרד של ממש. לאחר תלונות רבות של התושבים וצווים של המשרד להגנת הסביבה, החליטה סוף סוף העירייה לצאת למבצע מיוחד למיגור החולדות ולניקוי העיר, אך המאבק רחוק מלהסתיים.

 התושבים טוענים שפנו שוב ושוב לעיריית בני ברק, שרק לאחר תקופה ארוכה והחרפת המשבר נאותה לשכור פרויקטור מיוחד לטובת המבצע, שגיבש תוכנית עבודה לפיה צוותים מיוחדים ינקו את העיר וידבירו את החולדות.

החולדות הגדולות מטילות אימה על התושבים, ומפריעות לשגרת החיים. "אני לא עוברת ברחוב הזה בשעה מאוחרת", שיתפה תושבת העיר טובה בן חיים. גד, תושב אחר, הוסיף: "בלילה אי אפשר לעבור פה ברחוב. החולדות מתיישבות על הכביש ופשוט לא זזות. זו טרגדיה".

"אנחנו במלחמה"

מי שנשכר להיות הפרויקטור הוא יוסי פורטל - שסיפר שמדובר באתגר משמעותי שייקח זמן לעמוד בו. "מי שחי פה באשליה שאנחנו נסיים את מבצע מיגור החולדות בתוך 4-3 חודשים, אני כבר מודיע לו שזה לא יקרה. יש פה מגה אירוע". למרות זאת, ראש עיריית בני ברק אברהם רובינשטיין הבטיח: "העיר תהיה מצוחצחת. אנחנו חייבים לחסל את התופעה הזאת".

חולדות במרכז
"אנחנו במלחמה", ארכיון

"יש לנו פה מכה - אני 40 שנה בענף הדברת המזיקים, ואני לא זוכר כזה דבר", אמר אליה כהן, מפקד מבצע ההדברה שהוסיף: "זה משהו בקנה מידה עולמי". סיימון כהן, עובד בחברה של אליה, הסביר על הסכנה בחולדות: "יש להן השפעה שלילית על הסביבה – הן מעבירות מחלות, נושכות, והצואה והשתן שלהן מסוכנים. המפגע פה הוא מגה פיגוע".

לדברי הגורמים שמובילים את המבצע, הסיבה המרכזית לשגשוגן של החולדות בבני ברק היא חוסר הניקיון ברחובות ובבניינים בעיר. הזבל שזרוק בחצרות הבניינים והפחים הגדושים ברחובות מקשים על המאמצים של המדבירים להתגבר על החולדות. "אנחנו במלחמה, אין להשאיר פסולת לשום חולדה. צריכים להיות פה הסברה וחינוך, עד שהגענו לא פינו את הפחים לפי הצורך. אין מצב כזה בשום רשות אחרת", טען פורטל.

לאחר חודשיים של מבצע נגד החולדות, עדיין ניתן לראות אותן במקומות רבים ברחבי העיר. "המכה ירדה ב-30%, אבל התנאים מאוד קשים", סיפר אלי כהן. "אם היו מנקים את החצרות, בשלב הזה כבר היינו מצליחים להוריד את שיעור החולדות ב-50%".