ב-7 באפריל 2022 התרחש הפיגוע הרצחני ברחוב דיזנגוף בתל אביב – ומאותו יום גם חייו של ב' השתנו מן הקצה אל הקצה. בפיגוע, שבו נרצחו שלושה ישראלים בידי מחבל שירה עם נשק לכיוון בר האילקה הוותיק, נפצעו עוד 6 צעירים ובהם ב' מכדור שחדר לו לגוף ופגע בישבנו.

כתוצאה מהאירוע הקשה לא הצליח ב' – בן 36 שעבד כמאבטח בשגרירות ארה"ב – להתאושש והוא לא חזר לעבוד עד היום. אחרי אבחונים אצל פסיכיאטרים ורופאים שונים הוא אובחן כמתמודד עם פוסט-טראומה אך לתדהמתו ותדהמת משפחתו, ביטוח לאומי סירב להכיר בו בתחום הנפשי.

בר האילקה (צילום: חדשות 12)
בר האילקה | צילום: חדשות 12

לאחר הפיגוע אושפז ב' בבית החולים איכילוב ונותח. הוא עבר תקופת שיקום קצרה ומבחינה פיזית חזר לתפקוד כמעט מלא. בחודש יוני 2022 הוא הוכר כנפגע פעולות איבה ואף שהוא נורה מקליע ונותח בבית החולים, הנכות העיקרית שהוא סובל ממנה היא בתחום הנפשי. "אני מרגיש שהחיים שלי השתנו מן הקצה לקצה. עדיין לא חזרתי לעבודה. עזבתי את תל אביב", סיפר ב' ל-N12 על השנה הקשה שעברה עליו, "סדר היום שלי השתנה לגמרי, אני ער בלילות ומתקשה להירדם. לפעמים מתעורר לסיוטים של יריות אקדח ואז כל השינה נדפקת לי".

"אני חושש לצאת לברים ולמקומות הומי אדם וגם כשאני אוזר אומץ ומחליט לצאת כל הזמן העיניים לי סורקות את האנשים. אני תמיד אשב עם הפנים כלפי חוץ ולא עם הגב", הסביר ב' והוסיף: "כשאני שומע רעש חזק או פיצוץ, כמו בפורים ויום העצמאות, זה מחזיר אותי ליום האירוע. אפילו רעש של אמבולנס או צעקות ברחוב מקפיצות אותי ונותנות לי להרגיש תחושה לא נעימה שגורמת לי לפעמים לסטרס ולבסוף לברוח מהמקום".

זירת פיגוע הירי ברחוב דיזנגוף בתל אביב
זירת הירי בפיגוע בדיזנגוף בשנת 2022

ב' פנה למשרד עו"ד ענת גינזבורג על מנת שיסייעו לו בתביעה מול ביטוח לאומי - תחילה אושר לו תגמול טיפול ראשוני מביטוח לאומי בגלל מצבו הנפשי שלא אפשר לו לעבוד. לאחר שצירף לתביעת הנכות הנפשית שלו את אבחוני הרופאים שטיפלו בו, שקבעו כי הוא מתמודד עם פוסט טראומה והמליצו על טיפול תרופתי ולמרות שאושר לו תגמול ראשוני בגלל מצבו הנפשי, החליט הרופא שבחן את המקרה שלו בביטוח לאומי - לדחות את בקשתו מאחר ולטענתו החומר שהגישו בתיק הוא דל, לקוני ולא ניתן לקבוע אבחנה והכרה. 

"אני מאוד מאוכזב מההתנהלות שלהם. זה נותן תחושה שאף אחד לא מאמין לך ומזלזל במה שנגרם לך ולא באשמתך", הוסיף ב' על תחושותיו בעקבות החלטת הרופא. "אני יכול לספר שאני עובד במקום עם זיקה ביטחונית, ושם לאחר המקרה תמכו בי וגרמו לי להבין שהם עומדים מאחוריי בכל מצב. הייתי מאוד שמח לקבל את אותה תחושה מהביטוח הלאומי ומהמדינה. אני מצפה מהם לתקן את הטעות הגדולה שעשו".

עו"ד גלעד גינזבורג (צילום: תומר שלום)
עו"ד גלעד גינזבורג | צילום: תומר שלום

"ההחלטה של ביטוח לאומי לדחות את תביעת ההכרה הינה מקוממת ושערורייתית", ציין עורך הדין גלעד גינזבורג אשר מייצג את ב' בתביעתו מול ביטוח לאומי. "ב' נפגע בפיגוע רצחני מקליע ונותח, חייו ניצלו בנס. על אף שנבדק על ידי מספר פסיכיאטרים במסגרתם אובחן עם פוסט טראומה (PTSD) והעובדה כי טרם חזר לעבודה בשל מצבו הקשה, מומחה מטעם הביטוח הלאומי אשר כלל לא בדק אותו קבע כי יש לדחות את התביעה. ביטוח לאומי בעצמו פנה בבקשה לעיון נוסף מהמומחה כי הם הבינו את גודל האבסורד. מה עוד מצופה מנפגע טרור על מנת להיות מוכר כפגוע נפש? פנינו במכתב לבכירי ביטוח לאומי בדרישה להפוך את ההחלטה. מדובר בהחלטה שתשפיע על כלל נפגעי הטרור במדינת ישראל".

ביטוח לאומי, ארכיון (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות)
ביטוח לאומי | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות

מהביטוח לאומי נמסר בתגובה: "ב' מוכר בביטוח הלאומי כנפגע פעולות איבה. במשך חודשים הגורמים המקצועיים עומדים בקשר עם עורכת הדין של ב' על מנת להנחות אותה כיצד לפעול לטובת זכויותיו. החלטת הרופאים היא עצמאית ואינה ניתנת לשינוי על ידי גורמי מקצוע. הרופא ביקש עוד מסמכים המעידים על מצבו הרפואי".

"כאמור, עשינו כל שביכולתנו לפנות אל עורכת הדין לטובת הסבר על הצורך בהצגת המסמכים הנוספים והנחיות להשגתם, נקבע לב' רופא אחר שיבחן את התיק, המלצנו לה ממנה להגיש בקשות לזכויות נוספות שהוא עשוי להיות זכאי להן – אך ללא הועיל. כאמור, ההחלטה הרפואית אינה תלויה בנו ואיננו יכולים לשנותה ועל כן נצטרך את שיתוף הפעולה של עורכת הדין כדי לוודא שב' יקבל את הטיפול והשירות המיטבי".

תגובת עורך הדין גלעד גינזבורג לתגובת ביטוח לאומי: "הדברים אינם נכונים. אנו מצרים על כך שביטוח לאומי לא לוקח אחריות ופועל בחוסר מקצועיות . עד עצם היום הזה מרשנו לא מוכר כנפגע איבה בתחום הנפשי ולא התקבל זימון לבדיקה ע"י פסיכיאטר אחר".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il